This site
is mobile
responsive


Teknologi Perubatan – Peranti Perubatan

Peranti Perubatan

Malaysia komited untuk meningkatkan standard penyediaan penjagaan kesihatan untuk menyediakan produk dan teknologi perubatan bertaraf dunia. Industri peranti perubatan kami menghasilkan produk bernilai tambah dan berteknologi tinggi seperti alat pacu jantung, stent, alat implan ortopedik, alat elektro-perubatan, terapi dan pemantauan.

Negara ini terus berkembang sebagai hab pembuatan peranti perubatan di rantau ini. Kami mempunyai lebih daripada 200 pengeluar, yang mana separuh daripadanya terlibat dalam pembuatan sarung tangan perubatan. Lebih daripada 30 MNC menghasilkan alat perubatan bernilai tambah tinggi menjadikan Malaysia sebagai lokasi luar pesisir untuk operasi perkilangannya seperti Abbott, B. Braun, St. Jude Medical, Boston Scientific, CR Bard, Symmetry Medical, Teleflex, Resmed, Ciba Visi, Ambu, Toshiba Medical Systems dan Haemonetics.

Selain itu, Smith & Nephew dan Dexcom juga akan akan mendirikan kemudahan perkilangan mereka di Malaysia. Pengeluar alat ganti dan komponen peranti perubatan tahap kedua dan ketiga telah meningkatkan peluang bagi vendor tempatan untuk menyertai rantaian bekalan global bagi industri ini.

Kami terus menggalakkan syarikat untuk mengutamakan produktiviti, mempercepat automasi dan inovasi, melakukan lebih banyak R&D dan menerapkan amalan terbaik. Malaysia berpotensi untuk muncul sebagai hab alat perubatan dengan industri sokongan yang kuat termasuk perkhidmatan pensterilan, pembungkusan perubatan steril dan kejuruteraan ketepatan.

51

Projek Diluluskan

RM6.1 bil

Jumlah Pelaburan Diluluskan
pada tahun 2020

11,409

Peluang Pekerjaan

Untuk statistik lanjut, sila klik di sini.

Potensi Perkembangan Peranti Perubatan

Peralatan perubatan
elektro

Peranti
kardiovaskular

Peranti
ortopedik

Produk diagnostik
in-vitro

Produk penjagaan
luka

Produk daripada
pertumpuan teknologi
(peranti perubatan /
farmaseutikal / elektronik /
ICT / IoT/ percetakan 3D)

Teknologi Pelabur Kami

Kami telah mengembangkan tenaga kerja kami dengan kemahiran yang sewajarnya untuk menyokong perniagaan kami di peringkat global. Persekitaran undang-undang dan peraturan di Malaysia sentiasa menyokong perniagaan, peraturan cukai juga menarik dan terdapat banyak bakat yang mempunyai kemahiran berbahasa Inggeris. Untuk Pusat Perkilangan/ Pembaikan Global kami, kami telah berjaya mengupah pengurus tempatan, jurutera dan juruteknik elektronik, yang membuat / membaiki pemproses suara untuk pelanggan di seluruh dunia dan mereka berjaya memenuhi standard kualiti global Cochlear.

- Greg Bodkin, SVP Rangkaian Bekalan & Kecemerlangan Operasi,
Cochlear (2020)

Memulakan Perniagaan

MIDA menyediakan sokongan menyeluruh kepada perniagaan anda apabila anda mempertimbangkan kelebihan daya saing dan perbandingan yang ditawarkan oleh Malaysia untuk pelaburan anda. Terokai sumber, pelbagai kemudahan atau perkhidmatan perundingan khusus kami untuk membantu anda mengembangkan operasi di sini.
Ketahui lebih lanjut mengenai borang dan garis panduan penting untuk membantu anda memulakan perjalanan anda dalam sektor perkilangan di Malaysia.
Syarikat boleh membuat permohonan dan menyemak status permohonan secara atas talian melalui portal InvestMalaysia di investmalaysia.mida.gov.my
wpChatIcon
X