This site
is mobile
responsive


Kimia & Bahan Termaju – Produk Plastik

Produk Plastik

Industri produk plastik di Malaysia merupakan sebuah industri yang mapan dan menyokong pertumbuhan pelbagai industri perkilangan penting lain seperti E&E, automotif, aeroangkasa, peranti perubatan dan industri pembungkusan makanan, melalui pembekalan bahagian dan komponen plastik, bahan pembungkusan plastik serta pelbagai plastik berprestasi tinggi. Pada masa ini, terdapat lebih daripada 1,300 pengeluar produk plastik di Malaysia.

Pertumbuhan aktiviti pemprosesan plastik hiliran domestik didorong oleh kewujudan sektor petrokimia yang maju di Malaysia. Sektor ini menyediakan bekalan bahan yang stabil untuk industri plastik dengan kemudahan pengeluaran resin berskala dunia yang menghasilkan polietilena (PE), polipropilena (PP), polistirena (PS), akrilonitril-butadiena-stirena (ABS), poliasetal (PA), kopolimer poliester, stirena-akrilonitril (SAN) dan polibutilena tereftalat (PBT). Malaysia mampu menghasilkan produk pembungkusan plastik berkualiti tinggi dan mesra alam pada harga yang kompetitif.

Industri produk plastik mendapat peluang dan cabaran pada masa hadapan. Banyak peluang yang tersedia untuk mempelbagaikan produk plastik mewah, plastik kejuruteraan dan bioplastik bagi pembungkusan. Pemain industri memanfaatkan peluang ini dengan menunjukkan keupayaan kukuh di seluruh rantaian nilai daripada aktiviti R&D kepada pengedaran produk serta melibatkan diri dalam aktiviti kerjasama bersama universiti, institusi penyelidikan dan pembekal. Oleh itu, industri akan mendapat lebih banyak inovasi dan mengeluarkan produk plastik khusus untuk memenuhi peluang pasaran seperti automotif, E&E, peranti perubatan dan aeroangkasa. Untuk tujuan ini, MIDA bekerjasama rapat dengan Persatuan Pekilang Plastik Malaysia (MPMA) dan SIRIM untuk membangunkan pusat kecemerlangan yang ditetapkan bagi menghasilkan pengilang dan produk plastik berpotensi tinggi.

71.4%

Pelaburan Domestik

(RM488.6 juta)

RM648.1 juta

Jumlah Pelaburan Diluluskan pada tahun 2021

80%

28.6%

Pelaburan Asing

(RM195.5 juta)

RM648.1 juta

Jumlah Pelaburan Diluluskan pada tahun 2021

71.4%

Pelaburan Domestik

(RM488.6 juta)

28.6%

Pelaburan Asing

(RM195.5 juta)

42

Projek Diluluskan

1,902

Peluang Pekerjaan

Untuk statistik lanjut, sila klik di sini.

Subsektor Produk Plastik

Pembungkusan

E&E dan
Komponen
Automotif

Pembinaan

Produk Kegunaan
Harian

Pertanian

Lain-lain

Sorotan Pelabur Kami

United Caps mempunyai kilang pembuatan pintar di Malaysia yang direka untuk beroperasi secara automatik sepenuhnya dan hanya memerlukan penglibatan manusia yang minimum dalam pengeluaran, dengan pelaburan berjumlah RM122 juta.

- United Caps

Memulakan Perniagaan

MIDA menyediakan sokongan menyeluruh kepada perniagaan anda apabila anda mempertimbangkan kelebihan daya saing dan perbandingan yang ditawarkan oleh Malaysia untuk pelaburan anda. Terokai sumber, pelbagai kemudahan atau perkhidmatan perundingan khusus kami untuk membantu anda mengembangkan operasi di sini.
Ketahui lebih lanjut mengenai borang dan garis panduan penting untuk membantu anda memulakan perjalanan anda dalam sektor perkilangan di Malaysia.
Hantar permohonan anda untuk mendapatkan Lesen Perkilangan atau insentif lain di sini.
wpChatIcon
X