contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kimia & Bahan Termaju – Produk Plastik

Produk Plastik

Industri produk plastik di Malaysia merupakan sebuah industri yang mapan dan menyokong pertumbuhan pelbagai industri perkilangan penting lain, seperti E&E, automotif, aeroangkasa, peranti perubatan, dan industri pembungkusan makanan, melalui pembekalan bahagian dan komponen plastik, bahan pembungkusan plastik, serta pelbagai plastik berprestasi tinggi. Pada masa ini, terdapat lebih daripada 1,300 pengeluar produk plastik di Malaysia.

Pertumbuhan aktiviti pemprosesan plastik hiliran domestik didorong oleh kewujudan sektor petrokimia yang maju di Malaysia. Ia menyediakan bekalan bahan yang stabil untuk industri plastik dengan kemudahan pengeluaran resin berskala dunia yang menghasilkan polietilena (PE), polipropilena (PP), polistirena (PS), akrilonitril butadiena styrene (ABS), poliasetal (PA), kopolimer poliester, styrene acrylonitrile (SAN) dan polybutylene terephthalate (PBT). Malaysia mampu menghasilkan produk pembungkusan plastik berkualiti tinggi dan mesra alam dengan harga yang kompetitif.

62%

Pelaburan Domestik

(RM1.53 bil)

RM2.47 bil

Jumlah Pelaburan Diluluskan
pada 2019

80%

38%

Pelaburan Asing

(RM941 juta)

RM2.47 bil

Jumlah Pelaburan Diluluskan
pada 2019

62%

Pelaburan Domestik

(RM1.53 bil)

38%

Pelaburan Asing

(RM941 juta)

87

Projek Diluluskan

4,309

Peluang Pekerjaan

Subsektor Produk Plastik

Pembungkusan

E&E dan
Komponen
Automotif

Pembinaan

Produk Kegunaan
Harian

Pertanian

Lain-lain

Sorotan Pelabur Kami

United Caps mempunyai kilang pembuatan pintar di Malaysia yang direka untuk beroperasi secara automatik sepenuhnya dan hanya memerlukan penglibatan manusia yang minimum dalam pengeluaran, dengan pelaburan berjumlah RM122 juta.

- United Caps

Memulakan Perniagaan

MIDA menyediakan sokongan menyeluruh kepada perniagaan anda apabila anda mempertimbangkan kelebihan daya saing dan perbandingan yang ditawarkan oleh Malaysia untuk pelaburan anda. Terokai sumber, pelbagai kemudahan atau perkhidmatan perundingan khusus kami untuk membantu anda mengembangkan operasi di sini.
Ketahui lebih lanjut mengenai borang dan garis panduan penting untuk membantu anda memulakan perjalanan anda dalam sektor perkilangan di Malaysia.
Hantar permohonan anda untuk mendapatkan Lesen Perkilangan atau insentif lain di sini.
wpChatIcon
X