B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Rebut peluang dengan permintaan sarung tangan getah yang dijangka meningkat- MB Perak

Keputusan Latexx Manufacturing Sdn Bhd melaksanakan projek pembinaan kilang tambahan bertepatan dengan permintaan sarung tangan getah yang dijangka akan menjadi lebih tinggi berbanding sebelum pendemik. 

Menteri Besar Perak Datuk Seri Saarani Mohamad berkata dengan trend peningkatan permintaan terhadap produk berasaskan getah seperti sarung tangan, ini adalah masanya untuk pemain industri tempatan meningkatkan kapasiti produktiviti penghasilan produk.

“Pada suku pertama 2021, nilai eksport getah negara meningkat 169.6 peratus kepada RM21.84 bilion berbanding RM8.1 bilion yang dicatatkan tempoh sama dua tahun lalu, dengan majoriti disumbangkan oleh peningkatan kukuh sektor barangan berasaskan susu getah,” katanya dalam ucapan ketika merasmikan penambahan kilang (Plant 7 Plus) Latexx Manufacturing Sdn Bhd bernilai RM100 juta di Kamunting hari ini.

Beliau berkata pembangunan kilang tambahan tentunya memberikan impak positif kepada pembangunan sosioekonomi sekitar Kamunting dan kawasan berdekatan.

“Saya dimaklumkan ia telah membuka lebih 200 peluang pekerjaan kepada masyarakat di daerah Larut Matang dan Selama.

“Ini bertepatan dengan hasrat kerajaan negeri untuk bersama-sama pihak swasta mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan untuk kita sama-sama membina semula ekonomi negeri dan rakyat dalam tempoh kita memasuki fasa endemik ini,” katanya.

Saarani berharap agar masyarakat khususnya yang berpeluang bekerja di sini supaya mengambil peluang untuk meningkatkan taraf hidup selain memanfaatkan segala ilmu yang dipelajari sepanjang membina kerjaya di kilang tersebut.

Sumber: Bernama

Rebut peluang dengan permintaan sarung tangan getah yang dijangka meningkat- MB Perak


Content Type:

Duration:

Kerajaan menyasarkan sebanyak 100,000 peluang pekerjaan diwujudkan melalui industri dron di Malaysia selain menyumbang RM50 bilion kepada Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) menjelang 2030, kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Adham Baba.

Beliau berkata justeru itu, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) bersama Malaysian Research Accelerator for Technology and Innovation (MRANTI) akan menerajui pembangunan industri teknologi dron (DroneTech) tempatan.

Dr Adham berkata ia bertujuan membangunkan lima juara DroneTech bertaraf antarabangsa di samping menempatkan Malaysia antara 10 negara teratas di dunia untuk kesediaan dron (peraturan) dan penggunaan dron (pasaran) menjelang 2030.

“Bidang tumpuan terpilih untuk pembangunan dron secara intensif melibatkan sektor pertanian, logistik, media kreatif dan rekreasi, pemuliharaan alam sekitar, pertahanan dan maritim, kawalan penyakit, mitigasi dan bantuan bencana, perancangan harta tanah dan pembinaan serta tenaga,” menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata perbincangan sedang giat dijalankan bersama Kementerian Pengangkutan, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri serta badan terlibat dalam sektor penerbangan termasuk Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) selain Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM).

Perbincangan itu dalam usaha menambah baik proses permohonan permit penerbangan dron sama ada untuk tujuan rekreasi, industri atau sebagainya.

Kini terdapat lebih 200 syarikat teknologi dron dikenal pasti di Malaysia.

Dr Adham turut memaklumkan 25 aplikasi teknologi dron telah diluluskan di empat Persekitaran Sandbox dalam tempoh 18 bulan lepas melalui Sandbox Teknologi dan Inovasi Nasional (NTIS) yang diterajui MOSTI serta dikelola oleh MRANTI.

Beliau berkata syarikat terbabit menerima sokongan dari segi pembiayaan untuk pengkomersialan, bantuan pengawalseliaan dan pembangunan pasaran dalam sektor pertanian, perhutanan, bandar pintar serta pengangkutan.

“Melalui beberapa tapak sandbox ini, dron akan melalui ujian tekanan dalam persekitaran sebenar bagi kegiatan penuaian, pergudangan dan banyak lagi,” katanya.

Selain itu, Living Labs yang disediakan di MRANTI Park menawarkan kemudahan 4IR bersepadu termasuk MakersLab, Pusat Kecemerlangan Dron, Pusat Pembangunan 5G, Teknologi BioSains dan Penjagaan Kesihatan yang sedang giat dibangunkan sehingga tahun 2025.

Sebelum ini, MOSTI mengumumkan rancangan untuk memperkenal sukatan industri dan teknologi dron dalam pelajaran Sains, Teknologi, dan Inovasi (STI) bagi melahirkan lebih ramai pemain industri pada masa akan datang selain menyasar menghasilkan 1,000 juruterbang dron tahun ini.

Sumber: Bernama

100,000 pekerjaan bakal diwujud melalui industri dron – Dr Adham


Content Type:

Duration:

Kilang pemprosesan gelas daripada silika yang pertama di Perak akan memulakan operasinya di Silver Valley Technology Park (SVTP), kawasan Perindustrian Kanthan di Mukim Hulu Kinta di sini pada tahun depan.

Menteri Besar Datuk Seri Saarani Mohamad berkata pelaburan awal bernilai RM100 juta dijangka dilaburkan bagi tujuan pengeluaran dan pemprosesan bahan mineral berasaskan silika atau kuarza tersebut.

Sehubungan itu, beliau menyifatkan kerjasama antara Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNPk) dan Jinjing Silicon Technology Sdn Bhd bagi pembinaan kilang pemprosesan bahan mineral secara Built-To-Suit and Lease (BTSL) di kawasan seluas lebih empat hektar itu, turut menjadi faktor pemangkin bagi pembangunan SVTP.

Menurutnya, berasaskan model perniagaan BTSL, pihak PKNPk akan membina bangunan untuk Jinjing Silicon Technology Sdn Bhd dengan pajakan selama 30 tahun.

“Ia bakal menarik banyak lagi pelaburan perusahaan berkaitan dengan silika atau kuarza dan menjadikannya kilang pertama dalam menerajui pembangunan di kawasan perindustrian Kanthan selain menawarkan kira-kira 500 peluang pekerjaan baharu kepada masyarakat setempat,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan Majlis Menandatangani Perjanjian Asas BTSL antara PKNPk yang diwakili oleh Ketua Eksekutifnya Datuk Redza Rafiq Abdul Razak manakala Jinjing Silicon Technology Sdn Bhd diwakili oleh Pengarah Urusannya Cui Wenchuan.

Perjanjian terbabit juga bagi inisiatif pembangunan industri mineral negeri Perak melalui pemerkasaan aktiviti hiliran dan pembuatan.

Saarani berkata inisiatif pembangunan mineral oleh PKNPk itu juga selari dengan Kerangka Pelan Transformasi Industri Mineral Negara 2021-2023 selain bertepatan dengan titah Sultan Perak Sultan Nazrin Shah pada 25 Ogos 2021 mengenai peranan PKNPk sebagai peneraju aktiviti pertengahan dan hiliran bagi industri mineral di negeri itu.

“Perjanjian ini juga dijangka dapat merangsang industri mineral di Perak yang boleh menjana peluang pekerjaan, perniagaan serta menambah hasil pendapatan untuk kerajaan negeri,” katanya.

Sumber: Bernama

Kilang pemprosesan gelas silika pertama di Perak beroperasi tahun depan – MB


Content Type:

Duration:

Dengan peningkatan permintaan vaksin di seluruh dunia, prospek Malaysia sebagai hab perkilangan vaksin kelihatan cerah memandangkan negara berhasrat untuk terus menyumbang kepada usaha pembuatan vaksin di peringkat global.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Arham Abdul Rahman, kerajaan telah mengumumkan insentif baharu melalui Belanjawan 2021 bagi menarik pelaburan dalam sektor perkilangan produk farmaseutikal seperti kadar cukai keutamaan sebanyak 0% sehingga 10% bagi 10 tahun pertama, diikuti dengan kadar 10% untuk 10 tahun berikutnya.

Beliau berkata, sebagai sebahagian daripada inisiatif Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA), Malaysia juga menawarkan insentif khas penempatan semula khas ‘Special Relocation Incentive’ sehingga Disember 2022 bagi pelaburan baharu dalam sektor perkilangan, termasuk industri farmaseutikal.

“Oleh kerana kekurangan pengeluaran vaksin untuk manusia, kerajaan telah mentauliahkan Pelan Hala Tuju Pembangunan Vaksin Negara (NVDR) yang menyasarkan Malaysia sebagai pengeluar vaksin untuk manusia dalam tempoh 10 tahun akan datang, dengan ekosistem penyelidikan dan pembangunan (R&D) serta perkilangan vaksin tempatan yang lengkap,” kata Arham.

Sehingga kini, sembilan buah syarikat menerima kelulusan lesen pengilang di Malaysia yang menyediakan banyak peluang kepada syarikat lain untuk mengambil bahagian dalam rantaian bekalan vaksin, terutamanya bagi pengeluaran dan R&D vaksin tempatan.

“Malaysia telah menyaksikan pertumbuhan ketara dalam bidang R&D yang terbukti dengan penggunaan teknologi mRNA revolusioner terkini. Malaysia juga adalah negara pertama, selain China yang menjalankan ujian klinikal untuk vaksin Covid-19 yang tidak aktif,” kata Arham.

Pengilang farmaseutikal di Malaysia dipantau rapi dan perlu mematuhi standard yang telah ditetapkan selaras dengan pensijilan Amalan Pengilangan Baik (GMP) dan Amalan Klinikal Baik (GCP).

Malaysia juga adalah ahli Skim Kerjasama Pemeriksaan Farmaseutikal (PIC/S), iaitu satu bentuk kerjasama yang tidak terikat dan tidak formal antara pihak berkuasa kawal selia dalam bidang GMP produk perubatan bagi kegunaan manusia atau veterinar.

Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) dan Institut Kesihatan Negara (NIH) di bawah seliaan Kementerian Kesihatan (KKM) sedang membangunkan vaksin Covid-19 menggunakan virus tidak aktif dan mRNA, yang memperlihatkan kemuncak keupayaan penyelidikan vaksin tempatan.

Malaysian Vaccines and Pharmaceuticals (MVP) juga sedang giat menghasilkan vaksin untuk haiwan dan Pharmaniaga LifeScience kini menjalankan aktiviti “fill-and-finish” bagi vaksin Covid-19 Sinovac, manakala Solution Biologic kini dalam perancangan untuk menghasilkan vaksin Covid-19 CanSinoBio.

Arham juga berkata, terdapat lonjakan permintaan bagi produk farmaseutikal halal di pasaran global, yang boleh dimanfaatkan oleh Malaysia.

“Sebagai peneraju dalam pasaran ubat-ubatan halal dan industri farmaseutikal halal global, Malaysia boleh memanfaatkan kelebihan sedia ada. Diterajui oleh kerajaan, standard farmaseutikal halal negara telah disemak semula baru-baru ini manakala standard halal untuk peranti perubatan juga telah dikeluarkan,” katanya.

Sumber: Free Malaysia Today

Malaysia sasar jadi hab perkilangan vaksin global


Content Type:

Duration:

Petunjuk bagi tiga bulan pertama 2022 menunjukkan prospek ekonomi Malaysia yang positif dalam masa terdekat dengan mobiliti yang tinggi dijangka berlaku susulan pembukaan sempadan antarabangsa, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata selain itu, pengeluaran khas Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) baru-baru ini dijangka meningkatkan permintaan barangan dan perkhidmatan yang seterusnya akan merangsang ekonomi.

“Namun begitu, senario global yang berterusan akan meningkatkan harga komoditi yang mendorong kepada jangkaan inflasi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Jumlah perdagangan negara mengekalkan prestasi kukuhnya dengan mencatatkan pertumbuhan 17.5 peratus, mencecah RM184.8 bilion daripada RM157.3 bilion pada Februari 2021.

Kedua-dua eksport dan import masing-masing melonjak kepada 16.8 peratus dan 18.4 peratus tahun ke tahun dengan merekodkan RM102.3 bilion dan RM82.5 bilion, menyumbang kepada lebihan dagangan yang melebar sebanyak 10.7 peratus.

Sementara itu, jumlah perdagangan Malaysia mengekalkan momentum dua angka pada Mac 2022, berkembang 27.3 peratus.

Eksport meningkat 25.4 peratus, import tumbuh 29.9 peratus dan imbangan perdagangan kekal dalam lebihan, naik 10.3 peratus.

Mengenai prestasi sektoral, Mohd Uzir berkata, berikutan peningkatan dalam indeks pembuatan (5.2 peratus) dan indeks elektrik (3.9 peratus), Indeks Pengeluaran Perindustrian (IPP) meningkat 3.9 peratus pada Februari 2022 berbanding bulan yang sama tahun sebelumnya.

Sementara itu, nilai jualan pembuatan Malaysia pada Februari 2022 berjumlah RM131.6 bilion, mengukuh 11.2 peratus berbanding tahun lalu.

Menyentuh senario buruh negara pula, beliau berkata, kerancakan semula aktiviti ekonomi dan sosial yang berterusan mendorong kepada pemulihan perniagaan dan kebangkitan semula sektor pelancongan domestik yang banyak membawa manfaat kepada situasi buruh Malaysia.

Bilangan penduduk bekerja pada Februari 2022 meningkat 3.0 peratus kepada 15.73 juta orang.

Justeru, nisbah guna tenaga kepada penduduk meningkat sebanyak 1.1 mata peratus kepada 66.3 peratus pada Februari 2022, iaitu lebih tinggi daripada Februari tahun lalu iaitu 65.2 peratus.

“Sementara itu, kadar pengangguran bertambah baik berbanding bulan sebelum dengan merekodkan 4.1 peratus,” tambah Mohd Uzir.

Sumber: Bernama

Ekonomi Malaysia beri petunjuk prospek positif


Content Type:

Duration:

Taman perabot di Kuching dan Tanjung Manis, yang akan diwujudkan tidak lama lagi, dijangka membantu Sarawak menggandakan hasil eksport kayunya daripada hampir RM4 bilion sekarang kepada RM8 bilion menjelang 2030.

Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Willie Mongin berkata taman-taman itu adalah sebahagian daripada dasar kerajaan negeri di bawah Strategi Pembangunan pasca COVID-19 2030 yang memberi tumpuan khusus kepada pengeluaran lebih banyak produk berasaskan kayu.

“Selain daripada perabot, produk nilai tambah lain yang dikenal pasti menyumbang kepada sasaran eksport ini ialah produk kayu tereka bentuk, berasaskan papan lapis dan produk berasaskan buluh.

“Taman-taman itu akan memudahkan penyepaduan secara mendatar dan menegak yang cekap dengan bahan mentah bersumberkan secara mampan,” katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Willie berkata industri perkayuan telah dan akan terus menjadi sektor ekonomi penting bagi Sarawak dari segi peluang pekerjaan, penciptaan perniagaan, dan pendapatan eksport.

Pada 22 April, Timbalan Perdana Menteri Sarawak Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan dilaporkan berkata Sarawak bercadang untuk mewujudkan taman perabot di Kuching dan Tanjung Manis sebagai sebahagian daripada usaha mengukuhkan operasi kayu hiliran melalui produk berasaskan kayu bernilai tambah.

Taman-taman itu akan dibangunkan oleh Perbadanan Kemajuan Perusahaan Kayu Sarawak (STIDC) dan ia dijangka menjana pelaburan RM500 juta.

Sarawak merekodkan eksport produk kayu bernilai RM3.9 bilion pada 2021. 

Sumber: Bernama

Taman perabot bakal gandakan hasil eksport kayu Sarawak


Content Type:

Duration:

Chiefway Malaysia membuka kilang pembuatan kaca pintar pertama di Malaysia di sini bagi memenuhi peningkatan permintaan produk berkenaan selaras dengan perkembangan pembangunan rumah pintar dan mesra alam di negara ini.

Kilang berkeluasan 8,000 kaki persegi itu membabitkan kos RM1.2 juta dilengkapi dengan peranti pembuatan berteknologi tinggi serta alatan yang dipatenkan untuk membantu membangunkan formulasi kaca pintar unik Chiefway.

Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Chiefway, Jeffrey Chong, berkata kemudahan terbaharu syarikat itu mampu menghasilkan 2,000 meter padu kaca pintar setiap bulan, yang membolehkannya memenuhi 70 peratus daripada permintaan tempatan.

“Kami melihat pelancaran kilang pembuatan baharu sebagai langkah penting ke arah cita-cita kami untuk mewujudkan Malaysia sebagai kuasa serantau dalam pasaran kaca pintar baharu dan berkembang pesat.

“Ia bukan hanya dapat mewujudkan lebih banyak pekerjaan ke kawasan berkenaan, malah membolehkan kami mengembangkan lagi keupayaan pembuatan dan memenuhi keperluan pasaran Malaysia yang semakin meningkat dan akhirnya di rantau ini.

“Kilang pembuatan sendiri membolehkan kami menyelaraskan perkhidmatan dan produk dengan lebih baik dengan permintaan pelanggan dalam landskap dipacu teknologi hijau yang berubah dengan pantas,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media pelancaran kilang baharu Chiefway di sini, hari ini.

Perasmian kilang berkenaan disempurnakan oleh Pengerusi Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana Malaysia (SAMENTA), Datuk William Ng.

Chong berkata, kilang baharu itu dijangka meningkatkan dengan ketara kapasiti Malaysia untuk menembusi dan bersaing dalam pasaran kaca pintar yang sangat berpotensi dan berkembang pesat.

“Purata kadar pertumbuhan tahunan (CAGR) bagi pasaran kaca pintar adalah sebanyak 17.5 peratus dalam tempoh sembilan tahun akan datang, membawa kepada nilai pasaran AS$18.3 bilion (RM79.42 bilion) menjelang 2031.

“Pasaran kaca pintar tempatan dan serantau semasa sebahagian besarnya dikuasai oleh China dan negara Asia Utara yang lain, namun, kilang baharu ini dianggap sebagai langkah pertama yang penting dalam mewujudkan Malaysia dalam pasaran yang membolehkan kaca pintar dibangunkan dan dikeluarkan secara tempatan,” katanya.

Bagi mengukuhkan produk dan projek kaca pintar, Chiefway memeterai perjanjian persefahaman (MoU) dengan Dormakaba Malaysia dan Datsen Malaysia bagi memacu perkhidmatannya dalam pasaran Malaysia.

Ia juga bakal mewujudkan laluan untuk Chiefway untuk terus menembusi pasaran global.

Kaca pintar Chiefway dibangunkan menggunakan proses pengeluaran kaca berteknologi canggih, dengan kualiti optimum dan metodologi yang dipatenkan.

Teknologi itu membolehkan kawalan pelbagai bentuk cahaya termasuk cahaya boleh dilihat, sinaran ultraviolet (UV) dan infrared (IR).

Sumber: Berita Harian

Chiefway bina kilang kaca pintar pertama di Malaysia


Content Type:

Duration:

Unit Perancang Ekonomi (EPU) dan Perbadanan Sumber Petroleum Malaysia (MPRC) merancang untuk memulakan 15 inisiatif tahun ini di bawah Pelan Hala Tuju Industri Perkhidmatan serta Peralatan Minyak dan Gas (OGSE) Kebangsaan 2021-2030.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata 15 inisiatif itu bertujuan mengukuhkan dan mengembangkan industri OGSE akan terus menangani isu sistemik yang dihadapi sektor itu, khususnya dalam bidang teknologi, bakat dan pembiayaan.

“EPU dan MPRC akan terus bekerjasama rapat dengan kementerian, agensi, PETRONAS, pemain industri dan pihak berkepentingan yang berkaitan untuk merealisasikan visi dan matlamat yang ditetapkan dalam pelan hala tuju OGSE,” katanya pada mesyuarat jawatankuasa pemandu kedua bagi pelan hala tuju itu.

Mustapa berkata, bagi melengkapkan usaha di bawah pelan hala tuju itu, kerajaan melalui MPRC juga akan memperkenalkan pelan kemampanan untuk sektor OGSE akhir tahun ini.

“Ia akan bertindak sebagai garis panduan kepada peserta industri, khususnya perusahaan kecil dan sederhana (PKS) untuk menerapkan pelaporan kemampanan dan mengguna pakai amalan perniagaan mampan sementara kerajaan turut melihat peluang untuk memperkenalkan teknologi atau penyelesaian karbon rendah kepada sektor terbabit,” katanya.

Beliau seterusnya menambah, sejumlah RM7 juta telah diluluskan di bawah Geran Pembangunan OGSE, satu lagi usaha bersama EPU dan MPRC untuk menyokong pertumbuhan berterusan sektor itu kepada 31 syarikat OGSE sejak ia dilancarkan pada April 2021.

Mustapa berkata, adalah penting bagi kedua-dua pelan hala tuju serta usaha pelengkap oleh kerajaan dan MPRC terus mendapat daya tarikan dalam kalangan peserta industri.

“Justeru, MPRC akan mengadakan jerayawara di seluruh Malaysia, bermula dengan Terengganu, Sabah, dan Sarawak dalam beberapa bulan akan datang untuk mendekati peserta industri dan pihak berkepentingan di negeri-negeri ini,” tambahnya.

Dalam kenyataan yang sama, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif MPRC, Mohd Yazid Ja’afar, berkata usaha itu sedang dilakukan untuk menyokong dan membangunkan lagi sektor yang telah lama menyumbang kepada pembangunan ekonomi Malaysia.

Menurutnya, industri OGSE sedang mengalami cabaran besar walaupun harga minyak telah pulih dan ekonomi sedang bergerak daripada mod pandemik kepada fasa endemik.

“MPRC, sebagai agensi pelaksana dan sekretariat pelan hala tuju akan meningkatkan usaha kami ke arah pembabitan dengan pihak berkepentingan dan peserta industri, untuk memastikan cabaran yang dihadapi diiktiraf dan ditangani,” katanya.

Sumber: Bernama

15 inisiatif perkukuh sektor OGSE negara


Content Type:

Duration:

TTM Technologies Inc yang tersenarai di NASDAQ, akan mendirikan kilang pembuatannya yang pertama di Asia Tenggara di Pulau Pinang, memperuntukkan pelaburan modal sebanyak US$130 juta (RM550 juta) hingga 2025.

Ketua Menteri Chow Kon Yeow berkata pembinaan kemudahan itu dijangka bermula bulan depan dan pengeluaran perintis dijadualkan bermula pada separuh kedua 2023. 

“Pelaburan ini dijangka mewujudkan 800 pekerjaan dalam tempoh tiga tahun, dalam pembuatan papan litar bercetak (PCB) yang terkini seperti jumlah lapisan tinggi dan kesalinghubungan berketumpatan tinggi (HDI),” katanya kepada pemberita selepas majlis pecah tanah kilang pembuatan TTM di sini hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif TTM Tom Edman berkata kemudahan baharu ini menjadi yang pertama untuk TTM berikutan secara lazimnya, ia membina syarikat melalui pengambilalihan.

Bagaimanapun, ia memilih untuk memberikan modal yang besar untuk kemudahan baharu di Pulau Pinang.

Beliau berkata dengan kemudahan baharu itu, pihaknya merancang untuk bermula dari bawah dengan pendekatan Industri 4.0 yang sebenar untuk pembuatan PCB.

Sehubungan itu, katanya keputusan untuk mewujudkan kemudahan baharu itu di Malaysia, terutamanya di Pulau Pinang, untuk memenuhi permintaan pelanggannya bagi daya tahan rantaian bekalan, keupayaan kapasiti kemudahan untuk PCB berteknologi tinggi di luar China dan keupayaan infrastruktur Malaysia.

Sementara itu, Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Pegawai Operasi TTM Phil Titterton berkata kemudahan pembuatan yang akan datang di sini akan menjadi kilangnya yang paling maju berikutan ia merupakan kemudahan baharu.

“Kami memutuskan untuk melabur di sini berikutan teknologi, tenaga kerja dan kejuruteraan di kawasan itu merupakan satu kelebihan, namun perbezaan yang memihak kepada Pulau Pinang ialah penyelarasan yang lancar oleh InvestPenang dan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia, walaupun negara berada dalam Perintah Kawalan Pergerakan pada masa itu,” katanya.

Kilang baharu itu akan memberikan perkhidmatan kepada pasaran komersial global TTM termasuk komunikasi rangkaian, pengkomputeran pusat data serta perubatan, perindustrian dan instrumentasi.

Sumber: Bernama

TTM Technologies labur US$130 juta dalam kilang di Pulau Pinang, pertama di Asia Tenggara


Content Type:

Duration:

Borneo Medison Sdn Bhd bakal mewujudkan sebuah kilang pembuatan pelitup muka perubatan yang pertama di bandar raya ini.
 
Selain pembuatan pelitup muka perubatan, fasiliti tersebut juga akan mengeluarkan siri produk pembasmi kuman, sarung tangan serta produk penjagaan diri. 

Pengarahnya David Quah Khuon Huat berkata syarikat menyasarkan untuk mengeluarkan 300,000 helai pelitup muka perubatan sehari sebaik kilang pembuatan di Taman Perindustrian Vista di Pending beroperasi nanti. 

Kilang tersebut katanya dijangka akan mula beroperai dalam tempoh enam bulan dengan tiga barisan pengeluaran sebagai permulaan dengan pelan pengembangan sehingga 10 barisan pengeluaran. 

“Pelaburan awal bagi kilang ini ialah RM5 juta dan untuk tiga bulan pertama, fokus adalah kepada pembuatan pelitup muka perubatan. 

“Sasaran pasaran kami adalah seluruh Borneo termasuk Malaysia Timur, Brunei dan Kalimantan, Indonesia. 

 “Bahan mentah akan dibawa dari Semenanjung Malaysia dan kami menjangkakan untuk mengambil 50 hingga 200 pekerja,” katanya pada sidang media di salah sebuah hotel di sini semalam.
 
Jelas David, Borneo Medison merupakan anak syarikat Medison PPE Sdn Bhd dan melihat permintaan 2 juta pelitup muka sebulan di Sarawak dan Semenanjung Malaysia, syarikat bersedia mengeluarkan sehingga 600,000 pelitup mula sehari daripada 60 barisan pengeluaran. 

David turut memberi jaminan bahawa pelitup muka yang dikeluarkan Borneo Medison di sini adalah dijual lebih murah berbanding yang diimport. 

Dalam pada itu, keputusan pelaburan Borneo Medison untuk menubuhkan fasiliti di Kuching akan membawa kepada pertumbuhan ekonomi dan menyediakan lebih banyak peluang pekerjaan kepada rakyat negeri ini. 

Dengan penyediaan berkaliber ini, Borneo Medison yakin bekalan produk penjagaan kesihatan dan keselamatan ini akan mencukupi untuk memenuhi permintaan tempatan. 

Hadir sama Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuching Selatan Dato Wee Hong Seng, Presiden Dewan Perdagangan dan Industri Cina Dato Tan Jit Kee dan dua pengarah Borneo Medison Dato Ismail Suut serta Muhammad Hafizul Abang Muhammad Salahuddin. 

Sumber: Utusan Borneo

Kilang pembuatan pelitup muka perubatan di Kuching


Content Type:

Duration:

Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi komited untuk menggalakkan penyertaan syarikat serta pelabur dari Mesir dan Qatar bagi memanfaatkan fasiliti Bandar Getah Kedah selain mengambil peluang daripada pasaran berpotensi di ASEAN.

Menurut Majlis Getah Malaysia dalam satu kenyataan, ini berikutan misi kementerian baru-baru ini ke Mesir dan Qatar yang diketuai oleh Menteri Datuk Zuraida Kamaruddin untuk mengenal pasti potensi pasaran termasuk peluang perkongsian bagi sektor getah di Timur Tengah dan ASEAN.

“Syarikat-syarikat dan pelabur dari kedua-dua rantau ini akan dapat meneroka kemungkinan membentuk perkongsian dengan syarikat Malaysia dalam sektor getah seperti dalam pembuatan produk getah.

“Sebagai contoh, Qatar dapat meneroka kemungkinan membentuk kerjasama, terutamanya dalam pembuatan tayar kerana Malaysia kini mengimport tayar bernilai lebih daripada RM2 bilion (AS$830 juta), oleh itu, kerajaan sangat menyokong pembuatan tayar,” kenyataan itu memetik Zuraida hari ini.

Kerajaan telah mengazetkan taman eko-industri getah seluas 600 hektar yang dikenali sebagai Bandar Getah Kedah untuk menampung pengeluaran, penyelidikan dan pembangunan (R&D) serta pembuatan getah.

Zuraida berkata pelabur dapat memanfaatkan kedudukan Malaysia sebagai salah satu daripada pengeksport utama produk getah dan perjanjian perdagangan bebas antara Malaysia dengan negara-negara ASEAN lain (AFTA), yang mana, kebanyakan produk getah di kalangan anggotanya mempunyai tarif import sifar.

Beliau berkata insentif khusus juga akan diberikan kepada pelabur yang memilih bandar getah sebagai pangkalan mereka seperti status perintis dan geran R&D.

Pada 2021, Malaysia mengeksport produk getah bernilai AS$15.9 juta kepada Qatar, mencerminkan kadar pertumbuhan tahunan dikompaun (CAGR) sebanyak 110 peratus dari 2019 hingga 2021.

Sarung tangan getah adalah produk utama yang dieksport ke Qatar dari Malaysia dengan 70 peratus bahagian pasaran dan nilai eksport sebanyak AS$14.4 juta, manakala produk getah lain yang dieksport termasuk hos, penutup, dapra dok dan kasut.

Sumber: Bernama

Sektor getah negara tarik pelabur Mesir, Qatar


Content Type:

Duration:

Malaysia berpotensi menjadi hab terbiodegradasi terkemuka di Asia Tenggara selepas menerima pelaburan bernilai RM100 juta menerusi kerjasama antara syarikat tempatan, Free The Seed Sdn Bhd dengan Hotpack Packaging Industries LLC (Hotpack) dari Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Menteri Pertanian dan Industri Makanan, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee, berkata pelaburan itu adalah untuk tempoh tiga hingga lima tahun pertama sebelum Hotpack bercadang meningkatkan nilai pelaburan hingga RM400 juta dalam tempoh 10 tahun.

Menerusi kerjasama itu, Free The Seed, syarikat bioteknologi Malaysia yang mengeluarkan produk terbiodegradasi daripada jerami padi menjadi rakan kongsi teknologi dan operasi bagi Hotpack dengan menyediakan bahan mentah, kepakaran, tenaga kerja dan pengetahuan teknikal kepada syarikat dari UAE itu.

“Hotpack pula mengeluarkan dan menyediakan produk terbiodegradasi baharu untuk pasaran global termasuk negara Majlis Kerjasama Teluk (GCC).

“Kerjasama ini membabitkan pembinaan 10 kilang pembuatan pembungkusan terbiodegradasi baharu di Gurun bernilai RM400 juta dalam tempoh 10 tahun akan datang. Pembinaan kilang pengeluaran pertama seluas 3,200 meter persegi akan bermula pada Mei 2022 dan dijangka siap pada Ogos 2022.

“Kilang pertama ini dijangka menghasilkan 70 juta unit produk pembungkusan barangan pengguna bergerak pantas (FMCG) dalam masa setahun,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas merasmikan majlis pecah tanah untuk kerjasama itu, hari ini.

Mengulas lanjut, Ronald berkata, pelaburan itu juga mewujudkan 300 peluang pekerjaan dalam tempoh tiga hingga lima tahun pertama sebelum meningkat kepada 1,200 peluang pekerjaan dalam tempoh 10 tahun bagi tenaga kerja mahir dan separa mahir.

Beliau menambah, pelaburan juga akan menghasilkan pembungkusan terbiodegradasikan daripada pelbagai jenis sisa pertanian seperti daun nanas dan jerami padi.

Katanya, model mampan dan kitaran seperti ini akan membawa kepada pendapatan yang lebih baik untuk lebih ramai komuniti petani di Malaysia, di samping menarik lebih ramai pelabur asing, melindungi alam sekitar, selain menambah nilai kepada pertanian lestari di Malaysia mahupun UAE.

“Saya percaya bahawa automasi dan bioteknologi yang digunakan dalam persediaan pembungkusan makanan terbiodegradasi antara Free The Seed dan Hotpack akan menyumbang kepada kemampanan sistem makanan, bukan sahaja di Malaysia tetapj juga di seluruh dunia.

“Ini selaras dengan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 dan Dasar Agromakanan Negara 2021-2030 (DAN 2.0) di mana kedua-duanya menggalakkan penerapan teknologi baru dalam Revolusi Perindustrian Keempat (IR4.0) untuk memacu pemodenan dan pembangunan mampan dalam negara,” katanya.

Ronald berkata, MAFI akan terus memberikan sokongan untuk projek pelaburan seumpama itu yang sudah pastinya akan meningkatkan lagi nilai pertanian Malaysia dan memacu kemampanannya sekali gus terus memperkukuhkan lagi Sekuriti Makanan Negara demi kesejahteraan rakyat.

Sumber: Berita Harian

Malaysia bakal jadi hab terbiodegradasi utama Asia Tenggara


Content Type:

Duration:

Peneraju boleh program kuasa rendah, Lattice Semiconductor  yang tersenarai di Nasdaq, mengembangkan operasinya di Malaysia dengan mewujudkan hab kejuruteraan dan operasi baharu di Pulau Pinang untuk menyokong pertumbuhan pesatnya.

Dalam kenyataan bersama, Lattice Semiconductor dan InvestPenang menjelaskan syarikat itu akan menduduki ruang pejabat seluas 6,000 kaki persegi di Bayan Baru dan menumpukan kejuruteraan aplikasi serta penyelidikan dan pembangunan (R&D), selain operasi, dengan sasaran mempunyai bilangan kakitangan melebihi 30 menjelang akhir 2022.

Ketua Tapak bagi Lattice Malaysia, Friiscor Ho berkata Pulau Pinang terkenal sebagai negeri yang menempatkan bakat bakat teknologi tinggi, menjadikannya pilihan ideal untuk mengembangkan operasi global Lattice di sini.

“Kami mempunyai rancangan pertumbuhan yang menarik dalam pasaran ini dengan strategi pengambilan pekerja yang aktif. Kami berkedudukan baik untuk bekerjasama rapat dengan rakan kongsi di sini bagi mempercepat pelaksanaan strategik kami.

“Kami berharap dapat memanfaatkan pertumbuhan kukuh syarikat yang berterusan dalam pasaran susun atur gerbang medan boleh program (FPGA),” katanya.

Sementara itu, Ketua Menteri, Chow Kon Yeow berkata Lattice Semiconductor akan menjadi tambahan hebat kepada industri teknologi yang sedang pesat membangun dan ekosistem yang dibangunkan dengan baik di negeri ini.

Pulau Pinang mencapai kemajuan ketara dalam meletakkan kedudukannya sebagai hab inovasi global dan terdapat peningkatan kehadiran peneraju semikonduktor global yang memilih negeri ini untuk menjalankan aktiviti penyelidikan, reka bentuk dan pembangunan.

Sumber: Bernama

Lattice Semiconductor wujudkan hab kejuruteraan, operasi di Pulau Pinang


Content Type:

Duration:

Industri getah negara berpotensi untuk berkembang tahun ini selepas merekodkan nilai eksport mencecah RM71 bilion pada 2021, kata Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) Datuk Zuraida Kamaruddin.

ADVERTISEMENT

Beliau berkata daripada nilai tersebut produk sarung tangan getah kekal sebagai produk eksport utama  menyumbang RM54.81 bilion iaitu 55.4 peratus lebih tinggi daripada 2020.

“Pelbagai program telah dilaksanakan oleh Lembaga Getah Malaysia (LGM) bagi membantu pemain industri getah, antaranya menyediakan pakej insentif yang bertujuan untuk menyokong pengeluar produk getah,” katanya ketika mengadakan lawatan ke Meditech Gloves Sdn Bhd, di sini, hari ini.

Zuraida berkata LGM juga memperkenalkan Linkage Fund (ILF) bagi mengalakkan kerjasama antara industri dan universiti menerusi projek penyelidikan dan pembangunan yang berpotensi menyumbang kepada pembangunan indusri getah.

Selain itu, katanya, bagi menambah pendapatan pekebun kecil, KPPK juga berusaha untuk menaikkan harga lantai getah sekerap daripada RM2.50 sekilogram kepada RM3.50 sekilogram. 

Sementara itu Ketua Pengarah LGM Datuk Dr Zairossani Mohd Nor berkata penubuhan Koridor Lateks Pantai Timur (KLPT) oleh kerajaan merupakan antara usaha untuk mengalakkan pengeluaran lateks tempatan.

Katanya kerajaan juga menyediakan peruntukan untuk membangunkan infrastruktur bagi pusat pengumpulan lateks dan penggunaan teknologi bagi mengalakkan pekebun kecil menghasilkan lateks dalam kuantiti yang banyak.

“Negara memerlukan 400,000 tan getah lateks setahun tetapi bekalan tempatan hanya mampu mengeluarkan 40,000 tan sahaja. Hampir 90 peratus diimport dari Vietnam dan Thailand.

“Jadi pengeluaran lateks tempatan perlu ditingkatkan, sebenarnya pengeluaran getah dalam negara mencukupi, cuma ia dihasilkan dalam bentuk sekerap,” katanya.

Zairossani berkata keluasan ladang getah di seluruh negara adalah sebanyak 1.04 juta hektar dan keluasan bagi negeri Pantai Timur lebih kurang 400,000 hektar.

Beliau menambah, kerajaan juga merancang untuk menjadikan Sarawak sebagai hub pengeluaran lateks dengan keluasan ladang getah di negeri itu berjumlah hampir 50,000 hektar.

Sumber: Bernama

Industri getah berpotensi berkembang, rekod nilai eksport cecah RM71 billion pada 2021


Content Type:

Duration:

Public Investment Bank Research positif terhadap kerjasama di antara DRB-Hicom Bhd dengan Zhejiang Geely Holdings Group Co Ltd (Geely) untuk membangunkan dan mempromosikan Lembah Automotif Berteknologi Tinggi (AHTV).

Menurut firma penyelidikan itu, Geely selaku rakan strategik DRB-Hicom dan memegang 49.9 peratus kepentingan dalam PROTON, terkenal berikutan kekuatannya dalam teknologi dan ekosistem mobiliti, sekali gus sebagai pendorong kepada AHTV.

“Ini akan menjadi dorongan kepada pengeluar kereta dan komponen dari China dan negara-negara lain untuk melabur dalam kemudahan pengeluaran di AHTV,” katanya dalam nota hari ini.

PublicInvest Research mengekalkan saranan ‘outperform’ ke atas DRB-Hicom dengan harga sasaran tidak berubah pada RM1.95 sementara menunggu perkembangan seterusnya Memorandum Persefahaman (MoU) di antara kedua-dua pihak.DISYORKAN UNTUK ANDA

Selasa lalu, konglomerat itu mengumumkan ia telah menandatangani MoU dengan Geely untuk bersama-sama membangunkan AHTV dan bekerjasama bagi mengenal pasti vendor dan pelabur untuk hab terbabit, yang digambarkan untuk menjadi pusat industri automotif di rantau ASEAN.

AHTV dengan anggaran jumlah pelaburan sebanyak RM32 bilion daripada pelbagai pihak, termasuk vendor dan pelabur berpotensi untuk tempoh 10 hingga 12 tahun akan datang, disasarkan sebagai hab kenderaan generasi akan datang di Tanjung Malim.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia sebelum ini, DRB-Hicom berkata, ia akan merangkumi rantaian nilai penyelesaian automotif dan mobiliti yang meluas daripada sebuah pusat penyelidikan dan pembangunan teknologi, kepada kluster pembuatan.

AHTV akan menyokong perkhidmatan dan ekosistem yang berkaitan termasuk logistik, universiti penyelidikan, institusi latihan dan pembelajaran di bandar pintar.

DRB-Hicom turut menandatangani MoU dengan kerajaan negeri Perak untuk bersama-sama mengenal pasti tanah tambahan yang sesuai di kawasan itu bagi AHTV.

Pada 10.36 pagi, saham DRB-Hicom meningkat satu sen kepada RM1.49 dengan 40,600 saham diniagakan.

Sumber: Bernama

Kerjasama meyakinkan DRB-Hicom, Geely bangunkan AHTV


Content Type:

Duration:

Pelan Hala Tuju Teknologi dan Produk Nano Negara yang dilancarkan hari ini bertujuan  menunjangi  Dasar dan Strategi Nanoteknologi Negara 2021-2030 (DSNN 2021-2030) dalam merancakkan industri nano di Malaysia.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Adham Baba berkata pelan itu menyeragamkan pembangunan nanoteknologi negara dengan memperkukuh dan memantapkan hubungan serta kerjasama antara industri dan akademia untuk memastikan teknologi yang dibangunkan memenuhi kehendak industri dan keperluan pasaran.

“Bagi merealisasikan hasrat negara untuk menjadi pemain industri nano di peringkat serantau, ia memerlukan satu bentuk kerjasama yang menyeluruh khususnya bersama agensi-agensi dan kementerian yang lain,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata dalam tempoh lima tahun, pelan hala tuju itu akan memberi faedah kepada negara dalam penciptaan peluang pekerjaan sebanyak 33,391 orang serta meningkatkan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak RM151.5 bilion.

“Pelan hala tuju ini akan memacu ekonomi negara melalui teknologi dan produk nano tempatan sekali gus menjadikan Malaysia sebagai pengeksport utama produk berasaskan teknologi tinggi di peringkat ASEAN,” katanya.

Melalui pelan hala tuju itu, Dr Adham berkata perusahaan kecil dan sederhana (PKS) turut mendapat manfaat melalui pelaburan dan naik taraf fasiliti kepada 52 syarikat nanoteknopreneur atau pemula niaga (startup).

Menurut data NanoVerify Sdn Bhd, pada 2020, lebih 80 peratus daripada industri nano negara dipelopori oleh PKS.

“Sehubungan itu, tumpuan turut diberikan kepada program-program intervensi kepada PKS bagi meningkatkan teknologi dan produk seperti bantuan kewangan  dan fasiliti serta program pensijilan produk nano untuk mengembangkan jualan dan keyakinan pengguna dalam usaha menembusi pasaran luar,” katanya.

Sumber: Bernama

Pelan hala tuju teknologi dan produk nano negara dilancar hari ini


Content Type:

Duration:

Pelan pembangunan Automotive Hi-Tech Valley (AHTV) di sini dijangka menjadikan Malaysia sebagai hab pengeluar kenderaan elektrik, serta pembekal komponen ke pasaran ASEAN, bahkan ke pasaran yang lebih luas lagi.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, pembangunan tersebut dilihat dapat menarik minat pelabur-pelabur asing khususnya dari China dan negara lain kerana berpotensi memperkasakan ekosistem dunia automotif dalam satu kawasan yang besar.

Pembangunan AHTV, katanya telah dicadangkan lebih 10 tahun lalu bagi memantapkan operasi pengilangan PROTON dari Shah Alam, Selangor ke Tanjung Malim, supaya lebih berpusat dan mampu meningkatkan produktiviti.

Justeru tidak mustahil satu hari nanti, Perdana Menteri berpandangan Tanjung Malim juga akan dikenali sebagai hab permotoran yang hebat di rantau ini.

“Selain itu, Tanjung Malim bakal menyaksikan limpahan ekonomi daripada aktiviti projek pembangunan AHTV yang dijangka menjana peluang pekerjaan sebanyak 370,000 sepanjang pembinaan dan 160,000 apabila beroperasi kelak.

“Pembangunan lain yang mempunyai rantaian ekonominya seperti Taman Perindustrian dan pembangunan hartanah bagi tujuan komersial secara keseluruhannya berpotensi menjana sebanyak RM32 bilion menjelang tahun 2030.

“Pada masa sama, AHTV juga disasarkan menjadi pusat rujukan Pembangunan dan Penyelidikan (R&D) bagi teknologi berasaskan pematuhan iklim global dengan penubuhan Universiti Penyelidikan yang signifikan dengan industri ini,” katanya, di sini pada Selasa.

Perdana Menteri berucap pada Majlis Pelancaran Automotive High-Technology Valley (AHTV) di Kompleks Sukan Proton City, di sini pada Selasa.

Hadir sama Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad, Pengerusi DRB-HICOM Berhad, Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin dan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Berucap lanjut, Ismail Sabri berkata usaha membangunkan AHTV sebagai hab baharu pengeluaran kenderaan elektrik adalah selari dengan hasrat dan komitmen kerajaan ke arah pencapaian matlamat Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG).

Selain, ia dalam usaha menjadikan Malaysia sebagai negara neutral karbon menjelang tahun 2050, tambah Perdana Menteri.

Jelas beliau lagi, pembangunan tersebut turut diharap dapat memacukan pembangunan industri hiliran dan lain-lain sektor yang menumpukan teknologi terkini terutamanya dalam penggunaan dan pengurusan sumber yang cekap, sekali gus mengurangkan kesan rumah hijau.

“Saya yakin dan percaya, dengan kemampuan DRB-HICOM dibantu penyelarasan bersama agensi kerajaan yang berkaitan serta dana yang disalurkan, ia mampu menjadi projek mega kawasan perindustrian automotif yang gah di rantau ini.

“Bagi memenuhi keperluan dari segi tenaga kerja terlatih, pendidikan, dan juga penyelidikan, saya mencadangkan agar Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) yang juga terletak dalam wilayah High-tech Valley, membangunkan sebuah pusat latihan dan penyelidikan iaitu Center of Advanced Automotive Research and Training (CAART),” ujar Perdana Menteri.

Beliau berkata, CAART di UPSI akan dilengkapi dengan bilik kuliah, kemudahan penginapan dan makmal berteknologi tinggi.

Ia akan memberikan tumpuan kepada penyelidikan, latihan kemahiran, pembangunan sumber manusia, serta penyelenggaraan yang berkaitan dengan teknologi automotif terkini.

“Ini bagi memastikan permintaan dan bekalan dari segi teknologi terkini, latihan serta sumber tenaga manusia di AHTV ini dapat dilestarikan secara produktif,” katanya.

Pada majlis tersebut, DRB-HICOM dan Kerajaan Negeri Perak turut menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) untuk mengenal pasti peruntukan tanah tambahan yang sesuai di sekitar kawasan Tanjung Malim bagi pembangunan AHTV.

Sumber: Astro Awani

AHTV bakal jadikan Malaysia hab pengeluar kenderaan elektrik di ASEAN – PM


Content Type:

Duration:

DRB-HICOM Bhd telah menandatangani memorandum persefahaman (MOU) dengan Kerajaan Negeri Perak untuk projek Automotive Hi-Tech Valley (AHTV) yang baharu dilancarkan untuk bersama-sama mengenal pasti tanah tambahan yang sesuai di kawasan itu bagi AHTV.

Pengerusi DRB-HICOM, Tan Sri Wan Zulkiflee Wan Ariffin berkata kawasan itu ketika ini adalah di sekitar kilang Proton Tanjung Malim berkeluasan 1,618.74 hektar dengan kebanyakannya telah diduduki oleh Universiti Pendidikan Sultan ldris, vendor sedia ada serta premis komersial dan hartanah kediaman.

“Tanah tambahan itu adalah untuk pembangunan AHTV termasuk universiti penyelidikan,” katanya kepada pemberita pada pelancaran AHTV dan bersempena majlis menandatangani MOU di sini semalam.

Majlis menandatangani MOU itu disaksikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.510.1_en.html#goog_1336500858

Turut hadir pada majlis pelancaran itu ialah Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad, Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dan pegawai kerajaan yang lain.

Wan Zulkiflee berkata DRB-HICOM juga baru-baru ini menandatangani satu lagi MOU untuk AHTV dengan Geely Holding Group untuk bersama-sama membangunkan AHTV dan bekerjasama bagi mengenal pasti vendor dan pelabur untuk hab tersebut.

Beliau berkata penglibatan rakan strategik DRB-HICOM untuk pengeluar kereta nasional Proton, Geely Holding Group yang terkenal dengan kekuatan teknologinya dalam ekosistem automotif merupakan dorongan untuk AHTV.

“Ini boleh menjadi pemacu kepada pengeluar kereta dan komponen terutamanya dari China untuk melabur dalam kemudahan pengeluaran tempatan dan untuk mencipta peluang perniagaan serta eksport baharu.

“Pada asasnya, AHTV berpotensi menjadi pintu masuk ke pasaran ASEAN dan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) bagi syarikat yang menjadikannya sebagai pangkalan mereka. Setakat ini, sudah ada 17 vendor beroperasi di kawasan itu,” katanya.

Menekankan teknologi dan sistem baharu dalam industri automotif global iaitu elektrifikasi, kecerdasan buatan (Al), teknologi autonomi, dan ketersambungan canggih, AHTV akan menjadi hab industri automotif bagi rantau ASEAN.

Wan Zulkiflee berkata projek AHTV bertujuan mengubah landskap industri automotif dengan ekosistem bersepadu yang akan menjadi pemangkin untuk menggiatkan semula sektor automotif domestik selaras dengan hala tuju Dasar Automotif Negara (NAP) 2020.

“Ini bagi memastikan industri automotif Malaysia terus berada dalam kedudukan terbaik, jika tidak lebih maju berbanding negara jiran. Menerusi sistem, infrastruktur, dan sokongan pihak berkepentingan yang betul, AHTV akan berada pada kedudukan yang baik untuk menarik pelaburan daripada pemain industri di rantau ini, memacu pertumbuhan dan keupayaan industri automotif tempatan,” katanya.

Sumber: Bernama

DRB-HICOM bekerjasama dengan Perak untuk projek AHTV


Content Type:

Duration:

Permintaan yang semakin meningkat untuk penderia Internet Pelbagai Benda (IoT) ditambah dengan implikasi geopolitik boleh menyaksikan rantau Asia Pasifik muncul sebagai penyumbang tertinggi dalam pasaran penderia pintar global diikuti oleh Amerika Utara dan Eropah.

Pengasas dan Pengerusi Eksekutif Globetronics Technology Bhd Michael Ng Kweng Chong, memetik laporan yang diterbitkan baru-baru ini oleh Allied Market Research, berkata industri penderia IoT global bernilai US$12.4 bilion (US$1=RM4.23) pada 2020 dan dijangka mencapai US$141.8 bilion menjelang 2030, berkembang pada kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) sebanyak 28.1 peratus dari 2021 hingga 2030.

Dalam laporan tahunan kumpulan (2021) yang dikeluarkan hari ini, Ng menyatakan bahawa peningkatan penggunaan penderia pintar dalam aplikasi IoT, sektor automotif dan perindustrian serta permintaan untuk peranti boleh pakai yang saling berhubung telah meningkatkan pertumbuhan pasaran penderia pintar di seluruh dunia.

“Peningkatan dalam permintaan untuk penderia IoT dalam pembangunan bandar pintar dan aplikasi bermanfaat penderia pintar dalam automobil, elektronik pengguna, sektor penjagaan kesihatan serta kemajuan yang dibuat dalam sektor kenderaan elektrik (EV) autonomi juga telah memacu pertumbuhan pasaran dengan peluang baharu untuk pemain pasaran,” katanya.

Di samping prospek pasaran yang optimis berikutan keperluan yang sentiasa berkembang untuk penderia pintar, Ng berkata rantau Asia Pasifik dijangka muncul sebagai penyumbang tertinggi dalam pasaran penderia pintar global hasil daripada repatriasi  pembuatan syarikat multinasional  di  China disebabkan perang perdagangan AS-China yang berpanjangan.

“Kami baru-baru ini mendapati adanya lonjakan pertanyaan mengenai potensi pemindahan aktiviti pembuatan, terutamanya dari China ke Malaysia.

“Kami berharap semua pertanyaan ini akan diterjemahkan kepada pemacu pertumbuhan baharu untuk kami pada tahun-tahun akan datang,” kata Ng.

Bagaimanapun, beliau memberi amaran bahawa konflik Rusia-Ukraine yang berterusan menimbulkan ketidaktentuan dalam pemulihan ekonomi global kerana ia telah memberi kesan kepada ekonomi global melalui sekatan kewangan, harga komoditi dan gangguan rantaian bekalan.

Ng juga menyatakan bahawa industri teknologi global turut terjejas berikutan ketidaktentuan ekonomi mengheret sentimen pasaran teknologi yang turut menjejaskan Asia dan Malaysia.

“Masih belum ada kejelasan tentang ke mana arah perang Rusia-Ukraine. Dari segi kumpulan, kami kini lebih berdaya tahan selepas mengatasi dua tahun gangguan dan ketidaktentuan berkaitan COVID-19 dan kami kini lebih bersedia untuk menangani cabaran yang serupa.

“Dengan portfolio perniagaan kami pada rangkaian luas penderia, diod pemancar cahaya (LED), laser dan peranti optik bersama-sama dengan teknologi baru muncul  lain yang dalam perancangan, permintaan akan terus diisi dengan penggunaan berterusan IoT, proses-rumah-automasi kilang, EV, permainan dan peranti pintar dengan aplikasi baharu,” katanya.

Sumber: Bernama

Globetronics: Peningkatan dalam permintaan dan peluang industri penderia pintar


Content Type:

Duration:

Pemain industri semikonduktor di negara ini optimis akan memperoleh permintaan yang kukuh dalam segmen automotif menjangkaui 2022 dipacu peralihan struktur kenderaan elektrik (EV), bantuan pemanduan termaju (ADAS), keselamatan dan keterhubungan, menurut CGS-CIMB Research.

Berdasarkan keyakinan tersebut, ia mendorong firma tersebut mengekalkan pandangan ‘overweight’ terhadap sektor semikonduktor bagi tahun ini.

Firma itu mengadakan pertemuan dengan 3 pemain industri, Inari Amerton Bhd., Malaysian Pacific Industries Bhd. (MPI) dan Pentamaster Corp. Bhd. sempena Persidangan Teknologi dan EV buat kali pertama secara maya pada 7 hingga 8 April lalu untuk meninjau prospek bagi sektor tersebut.

Penganalisisnya, Mohd Shanaz Noor Azam berkata, ketiga-tiga syarikat berkenaan menyatakan keyakinan mereka dengan prospek pertumbuhan jualan dalam segmen automotif yang lebih kukuh di sebalik cabaran jangka pendek akibat gangguan rantaian bekalan, kekurangan modal insan dan tempoh pengeluaran alatan yang lebih lama.

“Namun begitu, kami menjangkakan margin kekal agak stabil walaupun persekitaran kos meningkat kerana peralihan struktur ke arah portfolio margin yang lebih tinggi dan pakej lanjutan akan membantu mengurangkan tekanan kos inflasi.

“Kami juga menjangkakan pertumbuhan untung bersih teras meningkat sebanyak 21% dan 24% masing-masing bagi penyumberan luar pengujian dan pemasangan semikonduktor (OSAT) dan peralatan ujian automatik (ATE) pada 2022,” katanya dalam nota kajian hari ini.

Secara keseluruhan firma itu memberi saranan ‘tambah’ terhadap Inari, MPI dan Pentamaster  dengan harga sasaran masing-masing pada RM4.30, RM48.60 dan RM4.20.

Menurut beliau, Inari kini memberi tumpuan kepada strategi pengembangan portfolio menerusi 5 projek baharu, dengan salah satu diberikan kumpulan adalah dalam segmen komunikasi data, dengan pertumbuhan jualan lebih kukuh tahun ini dipacu pengkomersialan secara besar-besaran bagi modul transceiver baharu yang memasuki aplikasi pusat data di P21.

Di samping itu, kumpulan juga mempunyai visi yang kukuh bagi sistem baharu untuk pemasangan modul menjadi pemacu pertumbuhan utama dalam tempoh 3 tahun akan datang, dengan potensi sumbangan hasil tahunan sebanyak AS$100 juta.

Bagi MPI pula, ia mengulangi strateginya untuk memperoleh lebih 50% pendedahan hasil daripada segmen automotif dalam tempoh 3 hingga 5 tahun akan datang (berbanding 33% pada tahun kewangan berakhir 30 Jun 21) melalui aplikasi baharu, seperti silikon karbida (SiC) dan galium nitride (GaN), dan penggunaan sensor yang semakin meningkat dalam EV.

Sementara itu, kumpulan itu juga berkata, kilangnya di Carsem Suzhou (CSZ), China tetap beroperasi walaupun negara tersebut mengetatkan langkah sekatan bagi membendung jangkitan COVID-19 di Shanghai dan Shenzhen.

“Kumpulan mungkin berdepan ketidaktentuan dalam tempoh jangka sederhana disebabkan masalah kekurangan bekalan di CSZ memandangkan beberapa faundri di China ditutup sejak Mac.

“Meskipun, ini boleh menjejaskan jualan CSZ pada suku berakhir 30 Jun 2022 (FY22), kami tidak terlalu bimbang kerana MPI dijangka merekodkan pertumbuhan jualan 20% tahun ke tahun bagi tempoh 9 bulan berakhir 30 Jun 2022,” jelasnya.

Pentamaster pula, menurut Mohd. Shanaz, ia menjangkakan segmen automotif akan menjadi pemacu kepada hasil kumpulan dengan mengunjurkan sumbangan pendapatan sebanyak 30% pada 2022 berbanding 20% pada tahun sebelumnya.

“Malah, kumpulan mengaitkan pertumbuhan yang lebih kukuh itu kepada pangkalan pelanggan yang semakin berkembang dan peningkatan pesanan berulang untuk penyelesaian wafer burn-in dan ujian untuk wafer SiC, IGBT dan modul kuasa bersepadu dalam EV dan kereta api,” katanya.  

Setakat 10.36 pagi ini, harga saham MPI susut 78 sen atau 2.21% kepada RM34.50 diikuti Inari susut 3 sen atau 0.98% kepada RM3.02 dan Pentamaster susut 16 sen atau 4.34% kepada RM3.53.

Sumber: DagangNews

Pemain industri optimis dengan prospek
semikonduktor, CGS-CIMB kekalkan pandangan
‘overweight’


Content Type:

Duration:

Kerajaan menyasarkan nilai eksport produk kayu termasuk perabot berasaskannya mencecah RM19 bilion menjelang 2025 di bawah Dasar Agrikomoditi Negara (DAKN) 2021-2030.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Zuraida Kamaruddin, berkata industri perabot kayu juga berpotensi mencatat pertumbuhan positif tahun ini dengan peningkatan permintaan daripada pasaran utama, sejajar peralihan negara ke fasa endemik.

“Malaysia adalah pengeksport perabot dan komponen perabot ke-10 utama dunia dan mencapai nilai eksport RM10.41 bilion pada tahun lalu dengan lima destinasi eksport utama seperti Amerika Syarikat (AS), Jepun, Singapura, United Kingdom dan Australia.

“Sehubungan itu, Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) akan memperluaskan lagi pasaran komoditi negara termasuk sektor kayu-kayan.

“Malah, kita telah mengadakan Siri Jelajah Agrikomoditi di peringkat antarabangsa seperti di Emiriah Arab Bersatu (UAE), Arab Saudi, India dan Turki,” katanya pada sidang media selepas sesi libat urus dengan Majlis Perabot Malaysia (MFC) di sini, semalam.

Zuraida berkata, kementerian akan turut menganjurkan Sidang Kemuncak dan Ekspo Agrikomoditi Antarabangsa Malaysia (MiACES) pada 26-28 Julai ini di Pusat Perdagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC) di Kuala Lumpur.

Mengulas sesi libat urus bersama MFC, Zuraida berkata, KPPK akan meneliti punca caj penghantaran yang didakwa agak tinggi dan mencecah sehingga 40 peratus bagi eksport perabot tempatan ke luar negara yang membebankan pengusaha dan peserta industri berkenaan.

Caj tinggi berbanding China itu juga menyebabkan banyak ekport perabot terpaksa ditangguhkan akibat ketidakmampuan peniaga menampung kos terbabit.

“Kita akan meneliti puncanya sama ada dengan Kementerian Pengangkutan atau yang berkaitan,” katanya.

MFC dengan keahliannya seramai 750 orang, turut membangkitkan isu mengenai status pengambilan pekerja asing.

Bagaimanapun, Zuraida menjelaskan bahawa sebuah jawatankuasa bagi menyegerakan permohonan kelulusan pekerja asing telah diwujudkan minggu ini bagi mempercepatkan pengambilan pekerja asing.

“Jawatankuasa itu akan mula bermesyuarat minggu depan. Pihak kementerian akan melakukan susulan untuk melihat bagaimana usaha industri perabot mendapatkan pekerja asing dapat dipercepatkan,” katanya.

Beliau berkata, jawatankuasa itu akan turut membolehkan pelbagai kementerian termasuk Kementerian Sumber Manusia mempercepatkan proses kelulusan dan menyelesaikan pengambilan pekerja terbabit.

Sumber: Bernama

Eksport produk kayu Malaysia disasar cecah RM19 bilion


Content Type:

Duration:

Pengilang Malaysia menyatakan keyakinan mengenai prospek keluaran pada tahun akan datang, walaupun tahap sentimen keseluruhan merosot ke tahap paling lemah sejak Oktober lalu.

S&P Global berkata walaupun banyak syarikat mengaitkan keyakinan dengan harapan bahawa sekatan pandemik nasional dan antarabangsa akan menarik dan membantu pemulihan dalam permintaan, firma lain bimbang bahawa perang di Ukraine akan memburukkan lagi tekanan harga dan bekalan serta terus menahan peningkatan kukuh dalam operasi. syarat.

Ketua ekonomi perniagaan Chris Williamson berkata Mac menyaksikan pengilang sekali lagi bergelut menghadapi tekanan kadar jangkitan Covid-19 yang tinggi, kelewatan rantaian bekalan, kekurangan kakitangan dan peningkatan kos, yang kesannya diburukkan lagi oleh peningkatan ketidakpastian geopolitik yang disebabkan oleh pencerobohan Ukraine, menurut kepada BK.

“Perang itu bukan sahaja menambah kepada gangguan bekalan global dan membawa kepada lonjakan harga tenaga dan komoditi lain, tetapi juga telah mendorong permintaan global yang semakin mereda.

“Walaupun bulan-bulan akan datang, tekanan daripada wabak itu akan terus reda, jelas bahawa banyak pengeluar bimbang angin bertiup dari perang akan mengatasi lantunan gelombang Covid-19 terkini,” katanya.

Indeks pengurus pembelian (PMI) Pembuatan S&P Global Malaysia yang diselaraskan secara musim jatuh kepada 49.6 pada Mac daripada 50.9 pada Februari, dengan bacaan terkini menunjukkan sedikit kemerosotan dalam kesihatan sektor itu yang pertama sejak September 2021.

Dalam nota penyelidikan berasingan, S&P Global berkata keadaan operasi di seluruh sektor pembuatan Asean bertambah baik sederhana pada Mac, sekali gus memanjangkan urutan pengembangan semasa kepada enam bulan, menurut data PMI terkini.

Ia berkata peningkatan selanjutnya dalam output dan pesanan baharu menyokong tajuk PMI.

“Itu berkata, pengilang melihat satu lagi slaid dalam bilangan tenaga kerja. Sementara itu, gangguan berterusan dalam rantaian bekalan membawa kepada tekanan inflasi yang lebih kuat,” kata S&P Global.

Tajuk PMI mencatatkan 51.7 pada Mac, turun daripada 52.5 pada Februari. Data terkini menunjukkan kehilangan momentum pertumbuhan apabila kadar peningkatan dalam kesihatan sektor pembuatan Asean perlahan untuk bulan kedua berturut-turut dan paling lemah selama enam bulan.

Ahli ekonomi S&P Global Maryam Baluch berkata angka PMI utama menandakan kehilangan momentum pertumbuhan dalam sektor pembuatan Asean, apabila pengeluaran dan pengembangan pesanan baharu menjadi lemah.

“Pertumbuhan output kekal terhad kerana isu-isu bahagian bekalan berterusan. Yang berkata, peningkatan yang lebih perlahan dalam pengeluaran sebahagiannya berpunca daripada pengembangan yang lebih perlahan dalam pesanan baharu,” katanya.

Sementara itu, tekanan kos bertambah buruk, dengan inflasi harga input meningkat ke paras tertinggi. Oleh itu, pengeluar sekali lagi menaikkan purata caj jualan mereka, dalam usaha untuk melindungi margin keuntungan.

“Walaupun sentimen keseluruhan kekal positif, data asas menunjukkan kepada angin kencang. Sektor ini terus dihalang oleh masalah bekalan yang berterusan dan kekurangan bahan yang meluas, yang dijangka berterusan sepanjang tahun ini,” tambah Baluch.

Sumber: Berita Kini

Pemulihan permintaan dilihat


Content Type:

Duration:

Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara Malaysia (NCIA) telah menandatangani surat niat dengan Pure Harvest Smart Farm dari Emiriyah Arab Bersatu (UAE) untuk membangunkan pusat teknologi pertanian pintar berskala besar di Lembah Agro Chuping, Perlis.

Lembah Agro Chuping merupakan sebahagian daripada Zon Ekonomi Tani (NAEZ) Zon Ekonomi Koridor Utara (NCER).

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kerjasama itu sejajar dengan seruan kerajaan untuk memajukan dan mempromosikan pertanian pintar seperti yang digariskan di bawah Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12).

“Kerjasama antara NCIA dan Pure Harvest dalam memanfaatkan kepakaran masing-masing bagi membangunkan kemudahan pertanian pintar bersepadu di Zon Ekonomi Tani NCER (NAEZ) adalah seiring dengan hasrat kerajaan untuk memodenkan dan mempromosikan pertanian pintar seperti yang digariskan di bawah RMK12,” katanya semasa dalam lawatan rasmi ke Dubai, UAE hari ini.

Mengulangi nada Ismail Sabri, Ketua Eksekutif NCIA Mohamad Haris Kader Sultan berkata kerjasama itu juga adalah sejajar dengan Pelan Pembangunan Strategik NCER (SDP) 2021-2025.

“Ia akan menyediakan NAEZ dengan teknologi yang diperlukan dan pengetahuan untuk menjadi pemboleh ubah bagi membentuk semula sektor pertanian domestik di Malaysia menjadi industri tani berteknologi moden dan mampan.

“Ini akan memastikan kelangsungan jangka panjang dan kualiti hidup masyarakat setempat  selain menangani masalah keselamatan makanan untuk negara,” katanya.

Pure Harvest mempunyai kepakaran dalam pertanian pintar yang menghasilkan tanaman bernilai tinggi pada kualiti premium.

Syarikat UAE itu berhasrat untuk melabur di NAEZ memandangkan Malaysia terletak secara strategik di pintu masuk Asia Tenggara.

NAEZ merupakan respons NCER terhadap Dasar Agromakanan Negara (DAN) yang bertujuan untuk memacu kecekapan industri makanan tani terutamanya daripada segi memacu produktiviti serta daya saing di seluruh rantaian nilai industri.

DAN dijangkakan akan meningkatkan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sejumlah RM3 bilion hingga RM4 bilion, mewujudkan lebih daripada 12,000 peluang pekerjaan dan keusahawanan serta mengurangkan import sebanyak RM2.8 bilion.

Sumber: Bernama

NCIA dan Pure Harvest dari UAE majukan hab pertanian pintar di Chuping


Content Type:

Duration:

Malaysia dijangka mengekalkan kedudukannya sebagai negara pengeluar sarung tangan getah nombor satu dunia pada 2022 dengan jumlah eksport diunjur meningkat 12 hingga 15 peratus, kata Persatuan Pengeluar Sarung Tangan Getah Malaysia (MARGMA).

Presidennya, Dr Supramaniam Shanmugam, berkata berdasarkan semakan unjuran persatuan pada 4 Disember 2021, Malaysia dijangka membekalkan sejumlah 65 peratus atau 294 bilion sarung tangan daripada bekalan global tahun ini, diikuti oleh masing-masing China (20 peratus), Thailand (10 peratus) dan Indonesia (tiga peratus).

MARGMA juga menjangkakan permintaan global bagi sarung tangan getah itu berjumlah 452 bilion unit atau 14,333 sarung tangan yang digunakan setiap saat.

“Sejajar dengan peningkatan kesedaran mengenai kebersihan dan keselamatan di peringkat global, kami optimis permintaan akan terus tumbuh ketika industri melakukan inovasi jenis-jenis sarung tangan getah baharu untuk kegunaan industri makanan dan minuman.

“Tidak ketinggalan, sektor semikonduktor bagi melindungi komponen elektrikal dan elektronik daripada pencemaran.

“Selain itu, lonjakan bilangan warga emas global termasuk di Amerika Syarikat dan Jepun juga berkemungkinan menyaksikan lebih banyak pengendali rumah orang tua serta surirumah menggunakan sarung tangan pakai buang,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi Taklimat Industri 2022 persatuan itu yang diadakan secara hibrid di sini, hari ini.

Supramaniam berkata, MARGMA bagaimanapun tidak dapat menyatakan unjuran nilai hasil eksport berikutan pergerakan harga yang tidak menentu.

Pada sesi taklimat itu, Supramaniam berkata, ahli-ahli MARGMA turut menumpukan lima perkara utama iaitu yuran pemulihan bagi membebaskan pekerja asing daripada bebanan hutang, penambahbaikan asrama atau kemudahan tempat tinggal untuk pekerja asing dan tempatan, gaji minimum untuk pekerja, Audit Perdagangan Etika Keanggotaan SEDEX (SMETA) dan kawal seliaan kendiri menerusi kod tingkah laku.

“Mengikut kelulusan yang dicapai dalam mesyuarat agung luar biasa (EGM) pada 9 Nov, 2019, kami mengambil keputusan bahawa semua ahli akan melaksanaan ‘Dasar Kos Sifar’ bagi proses pengambilan pekerja asing iaitu kami akan mengesahkan dengan ejen mengenai jumlah bayaran sebenar kepada mereka bagi memastikan pekerja yang masuk ke Malaysia bebas daripada hutang,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, usaha pengeluaran sarung tangan bukanlah industri berintensifkan buruh memandangkan 82 hingga 83 peratus daripada operasinya adalah secara automasi.

Malah, hasil tinjauan pada Oktober-November 2021 mendapati industri itu hanya hanya menggaji sejumlah 1.7 peratus atau hampir 40,000 pekerja daripada jumlah pekerja asing yang mempunyai dokumen dan tiada dokumen di negara ini.

Industri itu mengambil khidmat sejumlah 69,218 pekerja dan mempunyai hampir 19,000 kekosongan.

Pada masa sama, Supramaniam berkata, industri itu turut bekerjasama erat dengan institusi pendidikan dan latihan teknikal dan vokasional (TVET) bagi membolehkan mereka mempunyai kemahiran serta pengetahuan selain mengambil khidmat serta mengekalkan pekerja tempatan bagi jangka panjang.

Mengulas pengumuman kerajaan mengenai gaji minimum RM1,500, Supramaniam berkata MARGMA menyokong langkah itu berikutan ada di antara ahlinya yang gaji lebih tinggi walaupun ini menyebabkan peningkatan kos pengeluaran secara menyeluruh.

Katanya, kenaikan gaji minimum RM1,200 kepada RM1,500 adalah menyamai peningkatan sebanyak 25 peratus daripada gaji minimum semasa.

“Ini akan menyebabkan kos pengeluaran menyeluruh meningkat 1.42 peratus hingga 2.75 peratus, bergantung kepada profil pekerja di setiap kilang di serata Malaysia.

“Kami hanya berharap sebarang kenaikan baharu gaji minimum ini di masa depan akan dibuat oleh kerajaan secara berperingkat,” katanya.

Ditanya sama ada konflik Russia-Ukraine akan menjejaskan industri sarung tangan getah, beliau berkata ia bukanlah satu kebimbangan utama memandangkan negara-negara terbabit hanya mewakili segmen kecil daripada keseluruhan pasaran yang merangkumi lebih daripada 190 negara.

Sumber: Bernama

Malaysia dijangka kekal pengeluar sarung tangan terbesar dunia


Content Type:

Duration:

Cabang pelaburan Negeri Sembilan, NS Corporation menandatangani memorandum kerjasama (MoC) dengan Havelsan iaitu penyedia perisian dan perkakasan yang berpangkalan di Turki untuk pembangunan Lembah Aeroangkasa NS (NSAV) dan ‘Unmanned Vehicle Valley’ (UVV) di negeri itu.

Pengerusi NS Corp Datuk Dr Mohamad Rafie Ab Malek berkata kedua-dua pihak akan bekerjasama untuk pembangunan pembuatan komponen aeroangkasa, penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih (MRO) serta pembangunan tenaga kerja mahir dan pemindahan teknologi.

“Havelsan mempunyai kepakaran dalam pembangunan perisian industri aeroangkasa, jadi kami akan bekerjasama dalam bidang itu selain pembangunan pesawat tanpa pemandu (UAV).

“Mereka juga mempunyai kepakaran dalam simulator penerbangan yang  pada masa sama, membantu kami membangunkan industri  aeroangkasa  tempatan,” katanya kepada Bernama selepas majlis menandatangani MoC di Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) 2022 di sini hari ini.

Mohamad Rafie berkata permintaan tinggi bagi pesawat baharu di rantau Asia akan meningkatkan potensi untuk mewujudkan hab aeroangkasa baharu di Lembah Wawasan Malaysia 2.0 (MVV2.0).

Kerajaan Negeri Sembilan, melalui NS Corp, telah menyediakan rangka  tindakan pembangunan ekonomi yang telah digariskan dalam Pelan Pembangunan Komprehensif MVV2.0, merangkumi tempoh pembangunan selama 25 tahun meliputi kawasan seluas kira-kira 15,378 hektar.

Ia memberi tumpuan kepada empat pemacu ekonomi iaitu pembuatan teknologi tinggi, pelancongan kesihatan, pendidikan dan penyelidikan berasaskan kemahiran, dan perkhidmatan khusus.

Sumber: Bernama

NS Corp, Havelsan bekerjasama membangunkan Lembah Aeroangkasa NS dan UVV


Content Type:

Duration:

wpChatIcon
X