Berita Industri Archives - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MITI Bekerjasama Dengan Pelbagai Kementerian Tambah Bilangan Pelajar STEM Bagi NIMP 2030 – Tengku Zafrul

Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) sedang bekerjasama dengan pelbagai kementerian strategik untuk menambah bilangan pelajar sains, teknologi , kejuruteraan dan matematik (STEM) bagi memastikan kejayaan Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP 2030).

Kementerian terbabit termasuklah Kementerian Pendidikan Tinggi (MoHE), Kementerian Sumber Manusia (MOHR) dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).

Menteri MITI, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata Malaysia memerlukan penyelesaian jangka panjang kepada trend pendaftaran pelajar yang semakin berkurangan dalam mata pelajaran STEM, termasuk meningkatkan penguasaan mereka dalam bahasa Inggeris.

“Tetapi dari segi langkah-langkah segera yang boleh dilaksanakan, saya mencadangkan barangkali syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC), syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan korporat Malaysia perlu menumpukan untuk menarik lebih ramai pelajar berminat dalam subjek STEM dan meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris mereka melalui tanggungjawab sosial korporat (CSR) atau program lain yang berkaitan,” katanya dalam ucapan beliau pada Sidang Kemuncak Kelestarian Bumi Lebih Sejuk 2023, hari ini.

Tengku Zafrul berkata selain melanjutkan Pas Nomad kepada pekerja pembuatan, kerajaan sedang menimbang langkah-langkah jangka pendek lain, seperti membenarkan graduan STEM dari mana-mana kewarganegaraan untuk tinggal dan bekerja di negara ini bagi tempoh tertentu.

Beliau berkata tanpa tenaga kerja yang sesuai, Malaysia tidak dapat menarik pelaburan tambahan yang sewajarnya atau menyokong usaha syarikat multinasional (MNC) sedia ada untuk mendapatkan rantaian bekalan mereka, yang mana ia perlu untuk menyokong agenda kemampanan dan keterangkuman sektor pembuatan negara.

Mengenai rantaian bekalan, beliau berkata, syarikat mesti menyedari bahawa jaminan dan daya tahan rantaian bekalan adalah pra-syarat kepada kemampanan dan keterangkuman sektor pembuatan yang boleh memacu pencapaian sasaran NIMP 2030 yang lebih pantas.

Justeru, katanya, kerajaan menyokong pembangunan daya tahan rantaian bekalan dengan memastikan jaminan tenaga dan membangunkan perancangan tenaga kerja yang kukuh bagi sektor pembuatan Malaysia untuk memenuhi keperluan pelabur.

“Dalam menyusun semula rantaian bekalan, pandemik COVID-19 dan perang perdagangan memberi pengajaran kepada MNC bahawa keutamaan utama mereka tidak semestinya wang semata-mata, tetapi juga jaminan rantaian bekalan.

“Untuk menyokong jaminan tenaga, kerajaan telah mengumumkan Dasar Tenaga Negara 2022-2040 dan Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Baharu (NETR),” kata Tengku Zafrul.

Selain itu, katanya, inisiatif Laluan Lorong Hijau TNB juga akan menyokong matlamat kerajaan dan menjamin keperluan tenaga bagi pusat data yang amat diperlukan Malaysia untuk membantu merealisasikan objektif pelan induk negara bagi menarik pelaburan berteknologi tinggi.

Di Asia Tenggara, bahagian pasaran pusat data Malaysia dijangka meningkat sebanyak US$2.08 bilion dari 2021 hingga 2026, yang mana merupakan kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) sebanyak 15.72 peratus, katanya.

Mengenai usaha membangunkan perancangan tenaga kerja yang mantap bagi sektor pembuatan Malaysia untuk memenuhi keperluan pelabur, Tengku Zafrul berkata MNC harus menyusun semula dan mendapatkan rantaian bekalan mereka dengan beralih kepada Asean.

“Berikut adalah satu fakta menarik, walaupun pelaburan langsung asing (FDI) global menyusut sebanyak 12 peratus pada 2022, namun aliran masuk FDI ke Asean meningkat sebanyak lima peratus.

“Pada masa depan, kita boleh merebut lebih banyak aliran masuk ini dengan memastikan bekalan tenaga kerja yang kukuh,” katanya.

Sementara itu, katanya, prinsip utama kedua untuk menyokong NIMP 2030 ialah penggunaan pesat teknologi dan pendigitalan dalam pembuatan pintar untuk mencapai matlamat pembuatan mampan negara.

“Untuk itu, walaupun NIMP 2030 telah mengemukakan cadangan penyelesaian pembiayaan awam, namun kami menjangkakan sektor swasta akan turut menyokong matlamat sektor pembuatan kita yang mampan dan transformatif dengan menyediakan pembiayaan hijau, sama ada dalam bentuk pinjaman, hutang swasta atau sukuk atau ekuiti,” katanya.

Tengku Zafrul berkata keupayaan sektor pembuatan Malaysia untuk berkembang maju pada masa hadapan berkait rapat dengan keupayaan negara untuk merekayasa kerjasama yang berjaya dalam pelbagai kumpulan pemegang kepentingan yang kritikal.

Ini, katanya, termasuk rakan rantaian bekalan teras setiap sektor merentasi pelbagai industri, pemain pelengkap dan pihak berkepentingan sektor awam, termasuk GLC dan GLIC.

“Sehubungan itu, kami menyasar untuk memangkinkan perkongsian pintar awam-swasta baharu antara GLIC dan pelabur global, terutamanya dalam teknologi yang menyokong pembuatan mampan dan rantaian bekalan sifar bersih,” kata Tengku Zafrul. 

Sumber: Bernama

MITI Bekerjasama Dengan Pelbagai Kementerian Tambah Bilangan Pelajar STEM Bagi NIMP 2030 – Tengku Zafrul


Content Type:

Duration:

Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) berharap Kementerian Kewangan akan mempertimbangkan pemberian insentif yang bertujuan menggalakkan pembelian kenderaan elektrik (EV) dalam Belanjawan 2024 akan datang.

Menterinya Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata MITI telah menerima cadangan hebat daripada pemain industri dan rakyat untuk Belanjawan 2024, termasuk cadangan yang berkaitan dengan ekosistem EV.

“Indonesia merupakan satu-satunya negara (ASEAN) yang telah memperkenalkan subsidi untuk EV bagi motosikal mereka.

“Ini (insentif untuk menggalakkan pembelian EV di Malaysia) merupakan satu cadangan yang baik untuk dimasukkan dalam Belanjawan 2024. Saya yakin Perdana Menteri (selaku) Menteri Kewangan akan memberi pertimbangan yang sewajarnya,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Pusat Pengalaman rydeEV Yinson GreenTech di sini pada Sabtu.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan mengenai kemungkinan insentif EV dimasukkan dalam Belanjawan 2024.

Pusat Pengalaman rydeEV yang dilancarkan itu membolehkan pengunjung merasai masa depan mobiliti mikro dan kemudahan teknologi bateri boleh tukar Yinson GreenTech, mendaftar pakej pajakan untuk pemilikan atau pajakan yang berpatutan, mendapatkan e-motosikal mereka diservis atau dibaiki serta membeli barangan rydeEV.

Sementara itu, Tengku Zafrul dalam ucapannya berkata MITI akan terus menyokong pertumbuhan infrastruktur pengecasan EV untuk kenderaan dua roda, sama seperti usaha kerajaan yang komited untuk memasang 10,000 pengecas EV menjelang 2030.

Kerajaan juga akan terus menyokong dan memudahkan inisiatif serupa yang menyumbang kepada matlamat bersama iaitu Malaysia yang lebih bersih, hijau dan lebih makmur, katanya.

“Memandangkan bateri EV merangkumi sehingga 70 peratus daripada kos, kaedah pertukaran bateri boleh mengurangkan kos pemilikan dengan ketara untuk pemilik e-motosikal.

“Dengan pemilikan sifar dan masalah penyelenggaraan, perkhidmatan langganan bateri ini mampu mempopularkan EV ke tahap baharu, yang mana pengguna boleh terus menghidupkan e-motosikal mereka dan menikmati tunggangan,” katanya.

Beliau juga pada masa yang sama menggalakkan lebih banyak syarikat tempatan untuk menceburi industri EV dua roda.

Sumber: Bernama

MITI berharap insentif pembelian EV dimasukkan dalam Belanjawan 2024 – Tengku Zafrul


Content Type:

Duration:

Perbadanan Industri Aeroangkasa Negara Malaysia (NAICO Malaysia) komited untuk bekerjasama dengan pihak kerajaan dan industri bagi memanfaatkan Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP) 2030, ke arah mengubah Malaysia menjadi hab global untuk pembuatan dan perkhidmatan aeroangkasa.

Ketua Pegawai Eksekutif, Shamsul Kamar Abu Samah berkata dengan bekerjasama, perbadanan itu bersedia untuk melonjak ke tahap baharu, menerima inovasi, teknologi dan kemampanan, di samping menggalakkan kemakmuran ekonomi dan keterangkuman semua rakyat Malaysia.

“Kami gembira untuk menyokong NIMP 2030. Pelan ini merupakan langkah berani dan bercita-cita tinggi namun, kami percaya matlamatnya boleh dicapai dengan sokongan yang betul daripada kerajaan dan industri.

“Sektor aeroangkasa adalah pemacu utama pertumbuhan ekonomi dan penciptaan pekerjaan berkemahiran tinggi. Kami yakin NIMP 2030 akan membantu membangunkan lagi sektor ini, menjadikan Malaysia sebagai peneraju global dalam pembuatan dan perkhidmatan aeroangkasa,” katanya dalam kenyataan pada Sabtu.

NAICO Malaysia, agensi di bawah Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) turut mengumumkan sokongan kukuh terhadap NIMP 2030, satu pelan tindakan berani yang memetakan laluan negara ke arah transformasi dan inovasi ekonomi.

“NAICO Malaysia menyedari peranan penting sektor aeroangkasa dalam perjalanan transformatif ini dan menyasar untuk menjadi penggerak di sebalik pertumbuhan dan pembangunannya,” tambah NAICO Malaysia.

Sektor aeroangkasa menjadi asas kepada visi NIMP 2030, yang menyasar untuk meraih perolehan industri berjumlah RM55.2 bilion pada 2030.

Penekanan NIMP 2030 terhadap inovasi dan teknologi dalam sektor aeroangkasa akan meningkatkan daya saing dan menarik lagi pelaburan dan perkongsian industri.

Sumber: Bernama

NAICO Malaysia komited kerjasama dengan kerajaan, industri untuk manfaatkan NIMP 2030


Content Type:

Duration:

Syarikat peranti perubatan yang berpangkalan di Sarawak, Twin Catalyst Sdn Bhd memeterai memorandum persefahaman (MoU) pelesenan dan pemindahan teknologi dengan Savewo International Ltd, sebuah syarikat yang berpangkalan di Hong Kong yang mengkhusus dalam peralatan perlindungan kesihatan.

Dalam satu kenyataan, Twin Catalyst berkata MoU itu akan melibatkan pelaburan bernilai lebih RM30 juta untuk melesenkan dan mengeluarkan produk jenama runcitnya, Wondaleaf, serta mengedarkannya ke seluruh dunia.

Melalui kerjasama itu, Twin Catalyst menjangkakan produk Wondaleaf akan dipasarkan di Taiwan, Hong Kong, Eropah, Sri Lanka dan tempat lain menjelang tahun depan, sementara menunggu penilaian keselamatan oleh pihak berkuasa, katanya.

“Banyak usaha dilakukan untuk membawa produk perubatan baharu yang berisiko tinggi ke pasaran,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Twin Catalyst Dr John Tang pada majlis menandatangani MoU itu baru-baru ini di Beijing, China.

Majlis itu disaksikan oleh Timbalan Perdana Menteri Sarawak Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, setiausaha tetap Kementerian Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat Azmi Bujang dan pengurus besar Majlis Penyelidikan dan Pembangunan Sarawak Peter Morin Nissom.

Awang Tengah berkata bahawa pelaburan itu akan mewakili inovasi perubatan dan industri pembuatan Sarawak yang semakin berkembang dan memperlihatkan usaha kerajaan untuk menyokong perusahaan kecil dan sederhana dalam memperkenalkan produk tempatan kepada dunia.

Nissom dalam pada itu berkata perjanjian itu memperlihatkan potensi penyelidikan dan pembangunan (R&D) Sarawak.

Sementara itu, Pengasas Bersama dan Pengurus Besar Savewo Harry Wong menyatakan bahawa syarikat itu berminat untuk melabur lebih banyak dalam teknologi dan syarikat dari Sarawak.

“Kami gembira dapat bekerjasama dengan Twin Catalyst kerana visinya untuk membantu orang lain melalui teknologi inovatif adalah serupa dengan kami,” katanya.

Twin Catalyst mendapat sokongan Cradle Fund dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi untuk menjalankan ujian klinikal dan penyerahan harta intelek.

Ia turut dibiayai oleh Majlis Penyelidikan dan Pembangunan Sarawak dan Perbadanan Kemajuan Teknologi Malaysia untuk terus menjalankan aktiviti penyelidikan dan pengkomersilan di seluruh dunia.

Sumber: Bernama

Produk Wondaleaf Sarawak terima pelaburan RM30 Juta


Content Type:

Duration:

Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) menggunakan pendekatan berasaskan misi, tidak seperti pelan transformasi industri sebelum ini dan tiga pelan induk sejak 1986, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata NIMP 2030 adalah dasar dengan misi jelas yang akan merangsang bukan sahaja keseluruhan ekosistem pembuatan tetapi juga seluruh negara untuk memacu transformasi perindustrian dan merealisasikan wawasan Malaysia.

“Dengan tempoh tujuh tahun yang singkat, NIMP 2030 mesti mengambil pendekatan transformatif dan pantas untuk mencapai matlamatnya. Berdasarkan penilaian teliti dan perundingan meluas, empat misi telah dirumuskan untuk memacu transformasi industri secara besar-besaran,” kata Anwar dalam ucapannya pada pelancaran NIMP 2030, di sini, hari ini.

Empat misi tersebut adalah untuk memajukan komplesiti ekonomi, menyegerakan pendigitalan,  mendorong pelepasan karbon bersih-sifar, dan menjamin keselamatan ekonomi dan keterangkuman.

Misi ini akan disokong oleh empat pendaya utama untuk menangani cabaran sistemik dan institusi, katanya.

“Pendaya ini termasuk menangani cabaran pembiayaan, memupuk pembangunan dan pemerolehan tenaga kerja, menambah baik pengalaman pelabur dan meningkatkan mekanisme tadbir urus.

“Untuk memberikan dorongan kepada pelaksanaan segera NIMP, beberapa projek berasaskan misi (MBP) telah dikenal pasti,” kata Perdana Menteri.

Anwar berkata projek-projek yang dijalankan ini dijangka mempercepatkan pembangunan ekosistem inklusif yang menyepadukan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) ke dalam rantaian nilai dan meningkatkan keseluruhan industri.

Pelan induk baharu itu akan menyaksikan lebih banyak MBP dalam masa terdekat kerana industri dijangka dapat menerima pendekatan baharu ini serta faedahnya kepada syarikat dan limpahan yang akan dihasilkannya untuk ekonomi, katanya.

Untuk mewujudkan integrasi ekonomi yang lebih baik dengan negara jiran, beliau berkata, NIMP 2030 merancang untuk mewujudkan kerjasama yang lebih kukuh dengan mereka bagi rantaian bekalan yang lebih berdaya tahan, dengan usaha mencapai integrasi industri terpilih di seluruh Asean.

“Ini menekankan kepentingan pelaburan langsung asing (FDI) memandangkan ia secara tidak langsung akan meningkatkan Pelaburan Langsung Domestik (DDI) apabila firma-firma multinasional (MNC) berpangkalan di Malaysia bertindak mendapatkan sumber produk serta perkhidmatan daripada syarikat tempatan.

“DDI yang strategik juga berpotensi untuk menarik lebih banyak FDI kerana pelabur menganggap DDI sebagai penanda aras keyakinan dan komitmen pelabur domestik ke arah memperkukuh landskap pelaburan serta perniagaan negara,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata, sejajar dengan kepentingan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) serta peranannya dalam mentransformasi landskap ekonomi, NIMP turut menjadikan keseluruhan bab “Push for Net Zero” (Peningkatan Sifar Bersih), sebagai sebahagian daripada misinya.

“Ini bertujuan bagi penyahkarbonan industri Malaysia untuk mencapai matlamat pelepasan sifar bersih menerusi langkah proaktif seperti pelaksanaan inisiatif cekap tenaga dan pengurusan sisa, penggunaan tenaga boleh baharu serta penerimagunaan teknologi yang pesat, disokong oleh rangka kerja kawal selia yang mantap,” katanya. 

Anwar berkata, Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) juga mempunyai satu rangka kerja yang akan dilancarkan dalam masa beberapa minggu lagi dalam usaha membina kapasiti ESG PKS. 

“Usaha itu penting bagi memastikan penyertaan berterusan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dalam ekosistem vendor MNC yang patuh ESG selain kelangsungan akses ke pasaran eksport yang sensitif ESG,” katanya.

Bagi memastikan aspek keterangkuman, Anwar berkata NIMP 2030 akan turut  mewujudkan peluang bagi pertumbuhan PKS Malaysia dalam sektor pembuatan.

“Pada masa ini, PKS Malaysia hanya menyumbang 8.0 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) serta 9.0 peratus kepada eksport. Terdapat banyak potensi untuk mengembangkan PKS kita dalam pembuatan, seiring dengan aspirasi Ekonomi MADANI bagi mengukuhkan semua firma yang pelbagai saiz.

“NIMP 2030 juga mempunyai pelan tindakan khusus bagi membangunkan kapasiti PKS untuk meningkatkan kedudukan dalam rantaian bekalan global. Ini, pada akhirnya, akan membolehkan mereka berkembang kepada syarikat peringkat pertengahan yang dapat membantu Malaysia meraih lebih banyak pendapatan daripada hasil pertukaran asing,” kata beliau.

Sumber: Bernama

NIMP 2030 guna pendekatan berasaskan misi untuk rangsang keseluruhan ekosistem pembuatan: PM Anwar


Content Type:

Duration:

Pelaksanaan Pelan Induk Perindustrian Baharu 2023 (NIMP 2030) akan memerlukan kos sekitar RM95 bilion bagi tempoh masa tujuh tahun, yang majoritinya akan disumbang oleh ekuiti swasta, kapital dan pasaran kewangan.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, hampir 10 peratus dari jumlah tersebut akan disediakan kerajaan bagi tujuan memangkin dan memberi insentif melalui Tabung Pembangunan Industri NIMP dan Tabung Pelaburan Bersama Strategik NIMP.

Beliau yang juga Menteri Kewangan berkata, pelan tersebut disasar untuk meningkatkan nilai tambah sektor pembuatan kepada RM587.5 bilion menjelang 2030, pengembangan sebanyak 6.5 peratus dari nilainya hari ini.

“(Unjuran) Ini menandakan peningkatan sebanyak 61 peratus, hasil penglibatan NIMP 2030 ke atas sektor berimpak tinggi seperti – elektrik dan elektronik; bahan kimia; kenderaan elektrik (EV); aeroangkasa; farmaseutikal dan bahan lanjutan (eds: advanced material) seperti mineral, batuan dan logam.

“Dari segi peluang pekerjaan, perkembangan diunjurkan sebanyak 2.3 peratus dari tahun 2023, menyediakan peluang kehidupan lebih baik untuk 3.3 juta individu menjelang 2030. Trajektori pekerjaan industri dijangka mengembang ekoran pengwujudan pekerjaan berkemahiran tinggi ketika negara menuju ke arah aktiviti bernilai tinggi, dan menambah baik automasi dan teknologi,” katanya lagi.

Perdana Menteri berkata demikian ketika berucap merasmikan NIMP 2030 di ibu negara, hari ini, yang merupakan edisi keempat pelan perindustrian negara atau IMP4.

Turut hadir Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi; Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Mohd Zafrul Tengku Abdul Aziz; Menteri-menteri Kabinet; pegawai-pegawai kanan kementerian; dan pemain industri.

NIMP 2030 merupakan IMP ke-empat negara, dan direka berlandaskan empat misi utama – kemajuan ekonomi rumit (advanced economic complexity); agenda negara digital; ke arah negara sifar karbon; serta mengawal keselamatan dan keterangkuman ekonomi.

Dalam ucapannya Perdana Menteri menjelaskan, perkara paling penting melalui pelaksanaan NIMP 2030 ialah gaji median sektor pembuatan dijangka akan berkembang 9.6 peratus, mencapai RM4,510 dari RM1,976, yang dilihat bawah purata nasional biarpun sektor pembuatan adalah antara penyumbang utama dalam Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Beliau berkata, peningkatan sebanyak 128 peratus ini dipacu pergerakan industri ke arah aktiviti bernilai tinggi dan kewujudan peluang pekerjaan berkemahiran tinggi.

Menyentuh mengenai peranan NIMP 2030 dalam membina kapasiti syarikat kecil dan sederhana (SME) dalam sektor pembuatan, Anwar berkata, pelan itu mempunyai rangka tindakan spesifik untuk meletakkan SME lebih tinggi dalam rangkaian nilai global.

“Pelan ini akan membantu mengembangkan SME menjadi syarikat tier pertengahan, yang dapat membantu Malaysia memperoleh pendapatan dari pertukaran wang asing.

“Saya difahamkan MITI juga mempunyai rangka kerja yang akan diluncurkan dalam tempoh beberapa minggu lagi, untuk membina kapasiti SME dalam prinsip alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG),” katanya lagi.

Perdana Menteri berkata pelan itu penting bagi memastikan keterlibatan SME dalam ekosistem vendor yang mesra ESG, serta memperoleh akses dalam pasaran eksport yang menitikberatkan prinsip ESG.

Sumber: Astro Awani

NIMP 2030 tingkatkan nilai sektor pembuatan kepada RM587.5 bilion – PM Anwar


Content Type:

Duration:

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim akan melancarkan Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) hari ini.

Majlis pelancaran itu akan diadakan di Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri sebagai penggerak NIMP.

NIMP 2030 adalah kerangka dasar komprehensif merangkumi misi, keutamaan dan pelan tindakan dalam transformasi sektor perkilangan Malaysia.

Ketika berucap pada Majlis Amanat Perdana Hari Kebangsaan 2023 di Putrajaya pada Rabu, Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata NIMP akan menjadikan Malaysia sebagai negara industri berteknologi tinggi dengan transformasi digital.

“NIMP memberi tumpuan terhadap anjakan supaya tidak hanya memutuskan kepada sesuatu sektor, tetapi ke arah matlamat dan misi menjadikan Malaysia negara industri dengan teknologi tinggi, transformasi digital dan memberi ruang kepada ratusan ribu anak muda dalam bidang pekerjaan baharu,” katanya.

Menurut Anwar, transformasi digital dalam industri bukan sahaja dapat mengembalikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan unggul, tetapi akan meningkatkan keupayaan Malaysia.

Sumber: Bernama

PM Anwar akan lancarkan Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030


Content Type:

Duration:

Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) menyasarkan untuk membentuk sektor pembuatan yang kukuh dan berdaya tahan, menawarkan manfaat menyeluruh kepada pelbagai pihak berkepentingan.

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI), Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata

tidak seperti sebelumnya, NIMP 2030 melaksanakan pendekatan yang berbeza untuk pembangunan perindustrian.

“Keadaan ini disumbangkan oleh beberapa faktor iaitu pertama, kita mesti mengakui pelbagai cabaran global dan domestik yang terus menghalang pertumbuhan, termasuk pertumbuhan perusahaan kecil dan sederhana (PKS),” katanya ketika berucap pada pelancaran NIMP 2030 di sini, hari ini.

Pelancaran pelan itu disempurnakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Tengku Zafrul berkata, faktor kedua adalah pelbagai trend dunia yang berlaku dan ketegangan geopolitik yang telah mempengaruhi rantaian bekalan global dan persekitaran perdagangan.

“Tonggak usaha kami adalah PKS. Matlamat kami adalah meningkatkan daya saing mereka, membolehkan mereka bersepadu dengan lancar kepada rantaian bekalan global. Apa yang sama penting adalah rakyat, dengan kita menyasarkan penyediaan pekerjaan dengan gaji lebih tinggi dan berkualiti.

“Menerusi tranformasi industri, kami komited untuk membangunkan semula kumpulan pertengahan, memastikan pihak berkepentingan utama juga boleh berkembang maju demi masa depan yang makmur,” katanya.

Beliau berkata, sektor pembuatan Malaysia akan terus menjadi asas kepada ekonomi negara, dengan menyumbang sebanyak 23.6 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada suku kedua 2023 untuk menjadi penyumbang kedua terbesar ekonomi negara.

“Sektor ini juga menyumbang sebanyak 80 peratus kepada jumlah eksport negara di samping memanfaatkan kira-kira 17 peratus daripada tenaga kerja Malaysia. Sektor pembuatan berperanan sebagai enjin pertumbuhan utama untuk memacu fasa perkembangan ekonomi negara yang seterusnya,” katanya.

NIMP 2030 mempunyai matlamat untuk mempercepat transformasi perindustrian Malaysia dengan meningkatkan daya saing syarikat Malaysia di samping memastikan integrasi yang lebih baik dengan rantaian nilai global.

Tengku Zafrul berkata, pelan induk itu juga sebagai bukti terhadap komitmen visi Ekonomi MADANI.

“Kami menyasarkan kepada pertumbuhan yang saksama, mampan dan inklusif, terutamanya untuk rakyat dan PKS,” katanya.

“Dalam membentuk NIMP, saya gembira untuk menyatakan bahawa kita telah memastikan ia seiring dengan 32 dasar dan pelan hala tuju sedia ada dan menunjukkan pendekatan menyeluruh kerajaan ke arah integrasi yang teguh dengan objektif dasar dalam pelbagai kementerian dan agensi.

“Dalam merealisasikan objektif NIMP 2030, kita berupaya tampil sebagai negara berdaya tahan yang merangkumi kemakmuran, keterangkuman dan kemampanan, di samping meningkatkan martabat rakyat Malaysia seperti yang digariskan dalam kerangka Ekonomi MADANI,” katanya.

Beliau turut berkongsi ungkapan pakar ekonomi Joseph Stiglitz bahawa ‘pembangunan adalah mengubah kehidupan rakyat, bukan sahaja melakukan transformasi kepada ekonomi’.

“Ini peluang terbaik kepada kita untuk mentransformasi industri kepada pemulihan ekonomi negara yang seterusnya. Ini peluang kita untuk membuktikan kepada dunia bahawa, kita bersama-sama dapat melaksanakan visi ini agar dapat terus menempatkan Malaysia sebagai (negara) yang menyokong kemajuan perniagaan, pelaburan dan sebagai gerbang pelabur berdaya maju ke ASEAN, malah Asia,” katanya.

Sumber: Berita Harian

NIMP 2030 sasar bina daya tahan industri pembuatan


Content Type:

Duration:

Kerajaan akan mengumumkan sebahagian daripada butiran terperinci mengenai peruntukan pelaburan bagi Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) dalam pengumuman Bajet 2024, yang dijadualkan pada 13 Okt depan.

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata hampir 10 peratus daripada peruntukan itu adalah daripada perbelanjaan pembangunan kerajaan.

“Butiran terperinci (pelaburan), separuh daripadanya akan diumumkan dalam Belanjawan 2024 manakala separuh daripadanya sudah ada atau telah diperuntukkan sebelum ini. Kami akan jelaskan butiran terperincinya dalam masa terdekat,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran NIMP 2030, di sini, hari ini.

Terdahulu dalam ucapannya, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata kerajaan komited sepenuhnya untuk menyokong pelaksanaan NIMP 2030.

Beliau berkata NIMP 2030 akan memerlukan anggaran jumlah pelaburan sebanyak RM95 bilion sepanjang tujuh tahun pelaksanaannya, terutamanya daripada sektor swasta, yang disalurkan daripada ekuiti swasta, modal dan pasaran kewangan.

Hampir 10 peratus akan diperuntukkan oleh kerajaan untuk membantu memangkin dan memberi insentif kepada pelaburan ini menerusi Dana Pembangunan Perindustrian NIMP dan Dana Pelaburan Bersama Strategik NIMP, kata Anwar.

Tengku Zafrul berkata, perumusan NIMP 2030 melibatkan pelbagai sesi perundingan dan perbincangan dengan sekurang-kurangnya 1,000 orang termasuk pelbagai pemegang kepentingan seperti sektor swasta.

“Ia sangat dipacu secara komersial, dan seperti yang anda tahu sektor swasta akan melihat kepada daya maju pelaburan tersebut, justeru pendekatan berasaskan misi ini juga melihat kepada pulangan kepada sektor swasta. Kita perlu memastikan bahawa ia berdaya maju secara komersial dan juga menjadikannya inklusif,” katanya.

Ditanya sama ada Malaysia sedang menimbang pendekatan yang lebih liberal untuk menarik pelaburan baharu, Tengku Zafrul menegaskan Malaysia komited untuk berbuat demikian selagi ia memberi kesan limpahan positif kepada ekonomi dan rakyat.

Dari segi dasar, beliau berkata, kerajaan bersedia untuk melihat kepada dasar yang progresif, yang akan menghasilkan kesan limpahan positif kepada syarikat tempatan terutamanya perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

“Apabila kita menggubal dasar, terutamanya di MITI, apa yang kita mahu lihat ialah ia dapat memberi manfaat kepada syarikat tempatan, terutamanya PKS dari segi rantaian bekalan.

“Sama seperti dalam NIMP kita berharap dapat meningkatkan status PKS kita supaya mereka boleh menjadi sebahagian daripada rantaian bekalan seperti yang dikatakan oleh Perdana Menteri sebentar tadi, kita kini menyasar untuk meningkatkan lagi isi rumah daripada tahap yang ada sekarang,” kata Tengku Zafrul.

Sumber: Bernama

Kerajaan akan umum butiran terperinci pelaburan bagi NIMP 2030 dalam Belanjawan 2024 – Tengku Zafrul


Content Type:

Duration:

Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) menyasarkan untuk membentuk sektor pembuatan yang kukuh dan berdaya tahan, menawarkan manfaat menyeluruh kepada pelbagai pihak berkepentingan, kata Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Beliau berkata, tidak seperti sebelumnya, NIMP 2030 telah melaksanakan pendekatan yang berbeza untuk pembangunan perindustrian.

“Keadaan ini disumbangkan oleh beberapa faktor iaitu pertama, kita mesti mengakui pelbagai cabaran global dan domestik yang terus menghalang pertumbuhan, termasuk pertumbuhan perusahaan kecil dan sederhana (PKS),” katanya ketika berucap pada pelancaran NIMP 2030 yang disempurnakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim di sini pada Jumaat.

Beliau berkata, faktor kedua adalah pelbagai trend dunia yang berlaku dan ketegangan geopolitik yang telah mempengaruhi rantaian bekalan global dan persekitaran perdagangan.

“Menerusi tranformasi industri, kami komited untuk membangunkan semula kumpulan pertengahan, memastikan pihak berkepentingan utama juga boleh berkembang maju demi masa depan yang makmur.

NIMP 2030 percepat tranformasi

“Sektor pembuatan Malaysia akan terus menjadi asas kepada ekonomi kita. Bagi suku kedua 2023, sektor pembuatan menyumbang sebanyak 23.6 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), iaitu penyumbang kedua terbesar ekonomi negara.

“Sektor ini juga menyumbang sebanyak 80 peratus kepada jumlah eksport negara di samping memanfaatkan kira-kira 17 peratus daripada tenaga kerja Malaysia. Sektor pembuatan berperanan sebagai enjin pertumbuhan utama untuk memacu fasa perkembangan ekonomi negara yang seterusnya,” katanya.

NIMP 2030 mempunyai matlamat untuk mempercepat transformasi perindustrian Malaysia dengan meningkatkan daya saing syarikat Malaysia di samping memastikan integrasi yang lebih baik dengan rantaian nilai global.

Beliau berkata, pelan induk itu juga sebagai bukti terhadap komitmen visi Ekonomi Madani.

“Kami menyasarkan kepada pertumbuhan yang saksama, mampan dan inklusif, terutamanya untuk rakyat dan PKS,” katanya.

“Dalam membentuk NIMP, saya gembira untuk menyatakan bahawa kita telah memastikan ia seiring dengan 32 dasar dan pelan hala tuju sedia ada dan menunjukkan pendekatan menyeluruh kerajaan ke arah integrasi yang teguh dengan objektif dasar dalam pelbagai kementerian dan agensi,” katanya.

“Dalam merealisasikan objektif NIMP 2030, kita berupaya tampil sebagai negara berdaya tahan yang merangkumi kemakmuran, keterangkuman dan kemampanan, di samping meningkatkan martabat rakyat Malaysia seperti yang digariskan dalam kerangka Ekonomi Madani,” katanya.

Beliau turut berkongsi ungkapan pakar ekonomi Joseph Stiglitz bahawa “pembangunan adalah mengubah kehidupan rakyat, bukan sahaja melakukan transformasi kepada ekonomi.”

“Ini peluang terbaik kepada kita untuk mentransformasi industri kepada pemulihan ekonomi negara yang seterusnya. Ini peluang kita untuk membuktikan kepada dunia bahawa, kita bersama-sama dapat melaksanakan visi ini agar dapat terus menempatkan Malaysia sebagai (negara) yang menyokong kemajuan perniagaan, pelaburan dan sebagai gerbang pelabur berdaya maju ke Asean, malah Asia,” katanya.

Sumber: Bernama

NIMP 2030 nafas baharu perindustrian Malaysia – Tengku Zafrul


Content Type:

Duration:

Kerajaan Persekutuan bersetuju untuk mengadakan mesyuarat meja bulat dengan Kerajaan Negeri Johor, Oktober ini di Kuala Lumpur bagi membincangkan isu dan cabaran dihadapi industri perabot, terutama di Muar yang menjadi antara pusat pengeluaran perabot terbesar di Malaysia.

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata perkara itu antara yang diputuskan menerusi pertemuannya dengan Ahli Majlis Perabot Malaysia dan Persatuan Perabot Muar hari ini.

“Saya sendiri akan mempengerusikan mesyuarat tersebut untuk membincangkan isu-isu yang dihadapi hari ini, cabaran dihadapi industri kerana sebenarnya industri perabot ini satu industri yang besar dan kalau dilihat dari jumlah dagangan ia telah mencecah hampir RM19 bilion pada 2022.

Eksport kita pun besar dan Muar merupakan salah satu kawasan industri perabot terbesar di Malaysia, 60 peratus daripada industrinya di sini dan antara cabaran dihadapi dibangkitkan antaranya pekerja berkemahiran dan membantu mereka memecah pasaran baharu terutama di luar Malaysia,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas mengadakan pertemuan itu yang turut dihadiri Menteri Besar Johor Datuk Onn Hafiz Ghazi, Ahli Parlimen Bakri Tan Hong Pin serta calon Pakatan Harapan (PH) bagi Pilihan Raya Kecil Simpang Jeram Nazri Abdul Rahman.

Berhubung projek Muar Furniture Park (MFP) di Bakri, Tengku Zafrul berkata pertemuan juga akan diatur dengan Johor Corporation (JCorp) yang membangunkan taman perindustrian berkenaan bagi membincangkan bentuk sokongan yang boleh diberikan kerajaan.

“Pemain industri harap Kerajaan Negeri dan Persekutuan dapat bincang dengan pihak terlibat iaitu Jcorp, saya percaya ada satu idea dibangkitkan bagaimana Muar Furniture City ini dapat bantu industri perabot ini dan kita akan bincangkan dengan lebih mendalam bila kita berjumpa,” katanya.

Sementara itu Onn Hafiz menzahirkan keyakinan bahawa kolaborasi antara Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri mampu melonjakkan lagi potensi Muar sebagai pengeluar perabot terbesar negara, memandangkan beliau melihat banyak lagi perkara yang boleh dibuat di peringkat dasar dan kementerian.

MFP yang meliputi kawasan seluas 399.4 hektar, merupakan hab bersepadu pengeluaran perabot negara yang dilancarkan pada April 2018 dan dijangka beroperasi sepenuhnya pada 2024.

Sumber: Bernama

Mesyuarat meja bulat pada Oktober bincang isu, cabaran industri perabot negara – Tengku Zafrul


Content Type:

Duration:

Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) yang bakal dilancarkan pada 1 September ini akan menjadikan Malaysia sebagai negara industri berteknologi tinggi dengan transformasi digital, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata, NIMP 2030 yang akan dilancarkan itu bukan seperti pelan perindustrian yang biasa.

“Ia memberi tumpuan terhadap anjakan supaya tidak hanya memutuskan kepada sesuatu sektor, tetapi ke arah matlamat dan misi menjadikan Malaysia negara industri dengan teknologi tinggi, transformasi digital dan memberi ruang kepada ratusan ribu anak muda dalam bidang pekerjaan baharu.

“Transformasi digital dalam industri bukan sahaja dapat mengembalikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan unggul tetapi akan meningkatkan keupayaan kita,” katanya semasa berucap pada Majlis Amanat Perdana Hari Kebangsaan 2023 di Putrajaya hari ini yang disiarkan secara langsung oleh stesen televisyen tempatan.

Perdana Menteri berkata, negara telah memperoleh kembali perhatian beberapa syarikat besar seperti Tesla Inc dari Amerika Syarikat (AS), Geely dari China serta Infineon Technologies dari Jerman yang bersetuju menjadikan Malaysia pangkalan pelaburan penting.

“Bagi kita (pelaburan) ini sangat penting kerana kalau ia dapat diteruskan, Malaysia boleh memaknai kemerdekaan, dan setiap anak muda dijamin pekerjaan serta tidak menganggur,” katanya.

Selain itu, Anwar berkata, kerajaan juga akan melaksanakan kajian separuh penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (RMKe-12) sejurus selepas pelancaran NIMP 2030.

“Sekali lagi anjakan berlaku tidak hanya kajian yang menilai perencanaan awal, tetapi membuat pengubahsuaian dan anjakan supaya pembangunan kita mampan,” katanya.

Sumber: Bernama

NIMP 2030 jadikan Malaysia negara industri berteknologi tinggi


Content Type:

Duration:

Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) yang akan dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada akhir bulan ini bakal menggariskan antara lainnya idea-idea bagi memacu masa depan sektor perindustrian negara.

Timbalan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) Liew Chin Tong berkata ia sekali gus akan membawa kesan terhadap pelaburan langsung domestik (DDI) dan pelaburan langsung asing (FDI) dalam sektor tersebut di negara ini.

“Minggu depan Perdana Menteri akan lancar dan bentang NIMP 2030, dan saya harap dapat memberikan maklumat dan menggariskan idea berkenaan dengan masa depan industri ini, sekali gus menarik DDI dan juga FDI,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan ruangan pejabat Infinity8 Reserve Mid Valley Southkey, di sini, pada Ahad.

NIMP 2030 adalah kerangka dasar komprehensif merangkumi misi, keutamaan dan pelan tindakan dalam transformasi sektor perkilangan Malaysia.

Mengenai Mesyuarat Majlis Pelaburan Negara (MPN) yang menetapkan petunjuk prestasi utama (KPI) MITI dan agensi dibawahnya turut meliputi DDI, beliau berkata ia merupakan antara tumpuan Perdana Menteri bagi mengimbangi dan mengurangkan kebergantungan negara kepada pelaburan langsung asing (FDI) untuk menjana pelaburan negara.

“MITI menyambut baik (keputusan itu) dan saya bersama Menteri MITI Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz bersetuju agar DDI turut diberikan tumpuan,” katanya.

Anwar ketika mempengerusikan mesyuarat MPN baru-baru ini dilapor sebagai berkata kerajaan menetapkan DDI sebagai salah satu KPI bagi menjana jumlah pelaburan negara kerana ia berpotensi untuk menarik lebih banyak pelaburan langsung asing (FDI).

Sumber: Bernama

NIMP 2030 gariskan idea pacu masa depan sektor perindustrian negara – Liew


Content Type:

Duration:

Perak bakal mewujudkan Taman Industri Halal pertamanya, Perak@Lekir (Perak HIP), dengan nilai pembangunan kasar (GDV) mencecah RM1 bilion, sekali gus menjadi nadi ekonomi baharu negeri.

Menteri Besar Datuk Seri Saarani Mohamad berkata projek yang dilaksanakan menerusi Perbadanan Pembangunan Pertanian Negeri Perak (PPPNP) itu dijangka beroperasi sepenuhnya pada 2025, membabitkan keluasan tanah 43 hektar dengan tiga fasa pembangunan.

“Fasa pertama RM100 juta merangkumi pembangunan infrastruktur yang dijangka siap pada 2024.

“.. ia dibangunkan sepenuhnya oleh PPPNP dan projek ini bakal menjadi nadi ekonomi baharu negeri ini selain berperanan sebagai platform bagi pengusaha dan pemilik perniagaan halal untuk memasarkan produk mereka ke pasaran global,” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Beliau berkata Perak HIP adalah kesinambungan daripada program lembu tempatan dilaksanakan oleh Perak SADC sejak 2022 dan bakal menyediakan kira-kira 300 peluang pekerjaan kepada penduduk setempat, selain peluang projek untuk kontraktor G1 Bumiputera.

Ia bakal dilengkapi pusat pemprosesan daging, kompleks penyembelihan dan pemprosesan, pusat kajian dan pembangunan daging halal, pusat pemprosesan ayam serta kilang pemprosesan makanan haiwan.

Terdahulu, Saarani menyempurnakan Majlis Pecah Tanah Projek Perak HIP di Lekir di sini yang turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Perladangan, Pertanian dan Industri Makanan Datuk Mohd Zolkafly Harun dan Ketua Pegawai Eksekutif Perak SADC Yahanis Yahya.

Saarani berkata projek pembangunan itu, yang terletak di lokasi strategik dan dilengkapi fasiliti canggih, bakal mendorong pertumbuhan inovasi sekali gus menarik pelabur untuk terlibat secara langsung.

“Perak HIP adalah contoh terbaik bagaimana negeri ini berusaha untuk membangunkan industri halal yang kukuh dengan menyediakan kemudahan-kemudahan yang komprehensif dan infrastruktur yang menyokong pertumbuhan pesat dalam sektor ini.

“Perak SADC juga komited untuk melabur sejumlah RM20 juta dalam tempoh dua tahun pertama yang antaranya untuk pembinaan jejambat bagi menghubungkan Lebuh Raya Persisiran Pantai Barat (WCE) terus kepada Perak HIP bagi memastikan kelancaran logistik,” katanya.

Dalam majlis sama, turut diadakan penyerahan replika cek bernilai RM20 juta daripada Agrobank kepada Perak SADC bagi membiayai para peserta yang terlibat dalam Perak HIP.

Turut berlangsung penyerahan surat sokongan daripada Maybank Islamic Berhad dan Perak SADC serta pemeteraian memorandum usaha sama antara Perak Agro Farm Sdn Bhd, Ladang Lekir Sdn Bhd dan Eurofresh Sdn Bhd.

Sumber: Bernama

Taman Industri Halal Perak HIP nadi ekonomi baharu negeri – Saarani


Content Type:

Duration:

Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) yang akan dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada akhir bulan ini bakal menggariskan antara lainnya idea bagi memacu masa depan sektor perindustrian negara.

Timbalan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI), Liew Chin Tong, berkata ia sekali gus akan membawa kesan terhadap pelaburan langsung domestik (DDI) dan pelaburan langsung asing (FDI) dalam sektor itu di negara ini.

“Minggu depan Perdana Menteri akan lancar dan bentangkan NIMP 2030, saya harap ia dapat memberikan maklumat serta menggariskan idea berkenaan masa depan industri ini, sekali gus menarik DDI dan FDI,” katanya selepas merasmikan ruangan pejabat Infinity8 Reserve Mid Valley Southkey, di sini, hari ini.

NIMP 2030 adalah kerangka dasar komprehensif merangkumi misi, keutamaan dan pelan tindakan dalam transformasi sektor perkilangan Malaysia.

Mengenai Mesyuarat Majlis Pelaburan Negara (MPN) yang menetapkan petunjuk prestasi utama (KPI) MITI dan agensi di bawahnya turut membabitkan DDI, beliau berkata, ia antara tumpuan Perdana Menteri bagi mengimbangi dan mengurangkan kebergantungan negara kepada FDI untuk menjana pelaburan negara.

“MITI menyambut baik (keputusan itu) dan saya bersama Menteri MITI, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz bersetuju supaya DDI turut diberikan tumpuan,” katanya.

Anwar ketika mempengerusikan mesyuarat MPN baru-baru ini dilapor berkata, kerajaan menetapkan DDI sebagai antara KPI bagi menjana jumlah pelaburan negara kerana ia berpotensi menarik lebih banyak FDI. 

Sumber: Bernama

NIMP 2030 gariskan idea pacu masa depan perindustrian negara


Content Type:

Duration:

Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) serta agensi di bawahnya bersedia mengadakan perbincangan berkaitan cadangan pelaburan melibatkan Saudi Aramco di Kemaman, Terengganu.

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata pihaknya bersedia menerima cadangan dan berbincang dengan syarikat minyak dan gas terbesar di dunia itu.

Beliau berkata Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dan Saudi Aramco sudah pun mempunyai pelaburan bersama di Pengerang, Kota Tinggi sejak tahun 2017 melibatkan pelaburan yang cukup besar iaitu tujuh bilion dolar Amerika Syarikat.

“Kalau mereka (Saudi Aramco) hendak pergi Terengganu dan teruskan pelaburan di Malaysia maka MITI dan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) sentiasa mengalu-alukan pelaburan itu.

“Mungkin (perbincangan) dengan pihak Petronas sudah ada tetapi (perbincangan) di pihak MITI dan MIDA, kita (perbincangan) belum ada lagi.

“Di Pengerang, (pelaburan) memang sudah ada tetapi di Terengganu, kita masih lagi menunggu,” kata Tengku Zafrul kepada pemberita di Taman Teknologi Nusajaya, di sini, hari ini.

Terdahulu, beliau merasmikan sebuah pusat data di sini, yang turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna Johor Lee Ting Han.

Semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau telah meminta Saudi Aramco untuk melabur di Kemaman, Terengganu.

Sumber: Bernama

MITI sedia bincang dengan Saudi Aramco


Content Type:

Duration:

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau telah meminta syarikat minyak dan gas terbesar di dunia, Saudi Aramco untuk melabur di Kemaman, Terengganu.

Beliau berkata sebelum ini Pengerusi Aramco Yasir O. Al-Rumayyan memaklumkan kepadanya bahawa syarikat itu mahu menjadikan Johor sebagai pusat gerakan mereka di rantau Asia Tenggara.

“Tetapi saya kata tidak apa dan saya bagi tahu suruh pergi ke Kemaman,” katanya semasa berucap pada Ceramah Mega Jelajah Perpaduan MADANI Terengganu di Wakaf Tapai malam ini.

Mengulas lanjut, Anwar berkata semasa Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berangkat menunaikan haji baru-baru ini, Raja Arab Saudi Raja Salman bin Abdulaziz Al- Saud dan Perdana Menteri Putera Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al-Saud memaklumkan bahawa negara itu bersetuju untuk jadikan Malaysia sebagai pusat pelaburan terbesar Arab Saudi di Asia Tenggara.

“Ini semua bukan sebab Anwar Ibrahim, tetapi kerana kerjasama Pakatan Harapan, Barisan Nasional dan Sabah serta Sarawak. Mereka tahu kerajaan kita sekarang ini stabil,” katanya.

Dalam pada itu, Anwar berkongsi perasaan terhutang budinya pada dua tokoh pemimpin politik Allahyarham Tan Sri Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Allahyarham Datuk Fadzil Noor.

“Saya tidak pernah melupakan jasa Tuan Guru Nik Aziz dan Ustaz Fadzil Noor. Mereka menunjukkan contoh terbaik sebagai orang Islam yang membela nasib rakyat dan kasih pada semua orang dan bukannya seperti pemimpin pembangkang ketika ini yang suka menghina orang lain,” katanya.

Sumber: Bernama

PM Anwar minta Saudi Aramco melabur di Kemaman


Content Type:

Duration:

Kementerian Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan Sabah sedang merangka Dasar Biojisim Sabah untuk mengembangkan industri itu dengan meneliti kelebihan biojisim yang boleh menghasilkan produk bernilai tinggi seperti palet bio, bahan api bio dan kimia berasaskan bio di negeri ini.

Menterinya, Phoong Jin Zhe berkata melalui pewujudan dasar itu, kerajaan Sabah bercadang untuk membangunkan sebuah pusat pengumpulan biojisim di samping melantik sebuah syarikat berkaitan kerajaan bagi menguruskan industri berkenaan.

Beliau berkata menerusi pusat pengumpulan itu, sudah pasti pembekalan sumber bahan biojisim yang konsisten dapat diwujudkan seterusnya akan menarik minat pelabur untuk melabur dalam industri ini di Sabah.

“Lanjutan daripada pewujudan dasar ini, kerajaan negeri juga bercadang untuk mewujudkan enakmen berkaitan biojisim agar kuasa kawal selia berkaitan industri ini terletak di bawah kerajaan negeri kerana pada masa ini ia tidak dikawal selia oleh mana-mana pihak.

“Penerokaan biojisim ini dilihat mempunyai pelbagai potensi dan mampu memberi manfaat terutama dalam sektor tenaga hijau atau tenaga boleh baharu serta industri hiliran berkaitan,” katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah di sini, pada Rabu.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan lisan Dr Daud Yusof (Warisan-Bongawan) yang ingin tahu manfaat tenaga hijau seperti biogas dan biojisim daripada industri sawit.

Sementara itu, Pembantu Menteri Belia dan Sukan Sabah, Datuk Fairuz Renddan berkata sebanyak 2,893 usahawan belia telah menerima dana bantuan memulakan perniagaan melalui Skim Jaya Usahawan Belia Sabah setakat ini, dan skim itu akan diteruskan manakala permohonannya akan dibuka tidak lama lagi.

Beliau menjawab soalan Datuk Annuar Ayub (GRS-Liawan) mengenai langkah kerajaan untuk membantu golongan belia dan jumlah usahawan kecil Sabah yang telah mendapat sijil pengiktirafan halal untuk produk mereka.

Fairuz berkata sebanyak 510 syarikat di negeri itu telah diberi sijil halal berdasarkan maklumat daripada Majlis Ugama Islam Sabah.

Sebanyak 398 daripada jumlah itu ialah syarikat yang mengendalikan premis makanan, diikuti 87 (pengeluar produk makanan dan minuman), 13 (logistik), tujuh (pengilang kontrak), tiga (rumah sembelihan) dan dua syarikat mengeluarkan barang gunaan, katanya. 

Sumber: Bernama

Sabah rangka Dasar Biojisim untuk kembangkan potensi industri


Content Type:

Duration:

Pengeluar bateri litium global, EVE Energy Co Ltd, pada Isnin mengumumkan majlis pecah tanah bagi kilang pembuatan baharunya dengan pelaburan awal sebanyak AS$422 juta (RM1.924 bilion) di Kulim, Kedah.

Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dalam satu kenyataan bersama berkata, kemudahan baharu itu, yang akan menjadi kilang ke-53 EVE, bakal menumpukan pada pengeluaran bateri litium ion silinder untuk menyokong alatan kuasa dan pembuatan kenderaan beroda dua elektrik di negara ini dan di seluruh Asia Tenggara.

Pengarah EVE Energy Malaysia Sdn Bhd Joe Chen berkata projek awal itu akan dibina secara berperingkat dan tempoh pembinaan tidak akan melebihi tiga tahun.

“Ini merupakan satu peristiwa penting bagi EVE untuk mengembangkan perniagaan global kami, meningkatkan daya saing komprehensif dan mengembangkan lagi bahagian pasaran global kami.

“Bersandarkan kepada kelebihan domestik dan pengalaman operasi EVE, kami akan membina kilang pengeluaran bateri silinder di Malaysia untuk menyokong kenderaan beroda dua elektrik dan alatan kuasa di Malaysia,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (pembangunan pelaburan) MIDA Lim Bee Vian berkata projek tersebut sejajar dengan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMKe-12) dan Dasar Automotif Negara 2020 (NAP) ke arah mencapai pelepasan gas rumah hijau bersih-sifar menjelang 2050.

“Dengan pembinaan kilang pembuatan bateri silinder ini di Malaysia, ia menunjukkan komitmen kita terhadap daya saing di pasaran antarabangsa.

“Upacara hari ini menandakan peristiwa penting yang bukan sahaja memberi manfaat kepada EVE tetapi juga membuka jalan kepada lebih banyak syarikat untuk melabur di Malaysia dalam industri kenderaan elektrik (EV) dan ekosistemnya,” tambahnya.

Sumber: Bernama

EVE Energy bina kilang pembuatan baharu bernilai AS$422 juta di Kedah


Content Type:

Duration:

Syarikat kimia Korea Selatan OCI merancang untuk melabur RM2.8 bilion lagi di Sarawak untuk menghasilkan polisilikon bagi industri semikonduktor, kata Timbalan Premier Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan.

Dalam satu kenyataan pada Khamis, beliau berkata ia berikutan kejayaan projeknya di negeri ini di mana ia telah melabur lebih RM8 bilion, termasuk projek pembesaran untuk menghasilkan polisilikon untuk industri solar.

“Selain itu, OCI dan Kumho Petro Chemical Group telah bekerjasama dalam projek bernilai RM1.7 bilion untuk menghasilkan epiklorohidrin (ECH) melalui kuasa hidroelektrik dengan biogliserin dan garam semula jadi,” ujarnya.

Awang Tengah yang kini berada di Seoul untuk lawatan rasmi telah membuat kunjungan hormat ke atas Pengerusi OCI Holdings Lee Woo Hyun di Ibu Pejabat OCI pada 2 Ogos.

Menteri Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan itu mengucapkan terima kasih kepada OCI atas pelaburan mereka di Sarawak.

Beliau memuji komitmen tanggungjawab sosial korporat syarikat itu termasuk pemasangan panel solar di beberapa sekolah untuk meningkatkan kesedaran mengenai pembangunan tenaga hijau di negeri ini.

Justeru, beliau mengalu-alukan pelaburan OCI ketika Sarawak bergerak ke arah tenaga hijau dan ekonomi digital selaras dengan Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) 2030 yang menggalakkan kemakmuran ekonomi, keterangkuman sosial dan kelestarian alam sekitar.

Awang Tengah kemudiannya melawat Pusat Penyelidikan dan Pembangunan OCI di mana beliau diberi peluang melawat kemudahan itu yang mendalami pembangunan generasi akan datang untuk sektor tenaga.

Pusat itu ditubuhkan untuk meningkatkan nilai teknikal syarikat dan merealisasikan visi korporat dengan mewujudkan perniagaan baharu pada tahun 1983.

Penyelidik yang berpengalaman tinggi terus mengukuhkan daya saing global OCI dengan melakukan penyelidikan untuk produk berintensif nilai tambah tinggi dan teknologi industri masa depan yang canggih.

Dalam lawatan itu, Ketua Pegawai Operasi Kumpulan Sarawak Energy James Ung menyerahkan surat jaminan kepada Presiden OCIM Sdn Bhd Choi Sung Gil mengenai tenaga untuk diperuntukkan secara berperingkat bagi pelaburan syarikat itu di Sarawak.

Antara yang menyertai delegasi itu ialah Duta Besar Malaysia ke Republik Korea Datuk Lim Juay Jin, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan Datuk Dr Malcolm Mussen Lamoh, Penasihat Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Pelaburan Datuk Naroden Majais, Setiausaha Tetap Kementerian Sumber Asli dan Pembangunan Bandar Datu Zaidi Mahdi dan Pemangku Setiausaha Tetap Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Pelaburan Dzulkornain Masron.

Sumber: Utusan Borneo

OCI rancang labur RM2.8 bilion lagi di Sarawak untuk hasilkan polisilikon


Content Type:

Duration:

GEORGETOWN – Peneraju 5G global, Ericsson memilih Malaysia sebagai antara 11 tapak pembuatan utamanya di dunia dan hab pertama di Asia Tenggara yang akan mengeluarkan produk 5G canggih untuk menyokong pelaksanaan 5G global dan tempatan.

Presiden Ericsson Malaysia, Sri Lanka dan Bangladesh, David Hagerbro berkata, pengeluaran peralatan radio 5G global Ericsson di Malaysia merupakan sumbangan sosio-ekonomi tambahan pihaknya kepada negara ini.

Beliau berkata, ia juga menandakan usaha terbaru daripada pelbagai inisiatif untuk membawa pengalaman, kepakaran dan visi global Ericsson kepada Malaysia dalam menyokong cita-cita kerajaan untuk menjadi peneraju digital.

“Ericsson ialah peneraju dunia dalam teknologi 5G, dan kini menguasai 147 rangkaian langsung di 63 negara, termasuk Malaysia.

“Malaysia ialah pasaran penting bagi Ericsson dan inisiatif di Malaysia ini akan menyumbang kepada ekonomi tempatan menerusi pekerjaan dan pemindahan pengetahuan teknikal kepada tenaga kerja tempatan dalam bidang seperti pembuatan, kejuruteraan produk dan pengujian peralatan,” katanya ketika berucap pada majlis perasmian kemudahan pembuatan peralatan 5G global Ericsson di sini, pada Jumaat.

Timbalan Menteri Komunkasi dan Digital, Teo Nie Ching dan Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow secara bersama merasmikan kilang pembuatan itu.

Hagerbro berkata, peralatan radio 5G yang dihasilkan di Malaysia termasuk radio bersepadu antena MIMO (Maksimum Input Maksimum Output) Raya Ericsson yang menerajui industri ringan dan cekap tenaga serta dihasilkan di Prai, Pulau Pinang, dengan kerjasama pembuat elektronik yang berpangkalan di Amerika Syarikat, Flex.

Ericsson beroperasi di Malaysia sejak 1965 dan sedang melaksanakan rangkaian 5G untuk Malaysia, yang prestasinya telah diiktiraf di peringkat global.

Beliau berkata, selain melaksanakan rangkaian 5G bertaraf dunia, pemilihan Malaysia untuk pembuatan juga meningkatkan sumbangan sosio-ekonomi Ericsson kepada negara ini.

Hagerbro berkata, Ericsson akan terus melaksanakan rangkaian 5G yang terjamin, mampu milik, bertaraf dunia serta pengalaman pelanggan untuk Malaysia. 

Sumber: Bernama

Ericsson pilih Malaysia sebagai hab hasilkan produk 5G


Content Type:

Duration:

Kejayaan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menarik pelaburan tambahan berjumlah lima bilion euro (RM25 bilion) oleh Infineon Technologies AG (Infineon) di Kulim, Kedah membuktikan keyakinan pelabur asing terhadap pentadbiran Kerajaan Perpaduan.

Ketua Koordinator Pertubuhan Demokrat Sosial (DEMUDA), Aliff Naif Mohd Fizam, 25, berkata, ia merupakan satu perkembangan yang sangat baik menunjukkan pelabur antarabangsa yakin terhadap kapasiti Malaysia untuk membangunkan perniagaan mereka yang secara tidak langsung bakal mewujudkan peluang pekerjaan kepada anak muda di negeri ini.

“Walaupun Kedah negeri pembangkang, tetapi Perdana Menteri masih membawa masuk pelaburan ke negeri ini dan itu menunjukkan kebolehan beliau untuk menarik pelaburan yang bernilai tinggi ke Malaysia,” katanya kepada Bernama.

Sementara itu Pengerusi Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Kedah, Ahmad Qusyairi Ahmad Zaini berkata, pelaburan tersebut bakal menguntungkan anak muda tempatan dari sudut peluang pekerjaan, selain akan turut merancakkan kegiatan ekonomi di Kulim.

“Saya yakin dan percaya lebih ramai anak-anak Kedah yang mempunyai kemahiran dalam bidang Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) dapat diserap bekerja dalam sektor perkilangan ini dengan gaji yang lumayan tanpa perlu berhijrah keluar dan mampu meningkatkan ekonomi dan taraf hidup mereka,” katanya.

Pekerja swasta, Nur Faqihah Arifin, 26, pula berkata, beliau bangga kerana Kedah dipilih sebagai destinasi pelaburan tersebut yang pastinya akan menguntungkan rakyat di negeri itu.

Infineon semalam mengumumkan perancangan meningkatkan kemudahannya di Kulim untuk membina loji fabrikasi kuasa silikon karbida (SiC) 200-milimeter (mm) terbesar di dunia dengan pelaburan tambahan sebanyak lima bilion euro bagi tempoh lima tahun akan datang.

Sejak lima dekad yang lalu, Infineon telah menjadikan Malaysia sebagai sebuah hab penting dalam pembuatan fabrikasi wafer di Kulim dan melaksanakan aktiviti pembungkusan cip semikonduktor di Batu Berendam, Melaka.

Mengulas mengenai pelaburan tersebut, Perdana Menteri berkata, ia selaras dengan gagasan Ekonomi Madani yang menyasarkan Malaysia sebagai peneraju ekonomi Asia dan berada di kedudukan antara 30 ekonomi terbesar di dunia.

Sumber: Bernama

Pelaburan Infineon RM25 bilion di Kedah bukti keyakinan pelabur


Content Type:

Duration:

Komitmen penyedia penyelesaian semikonduktor dari Jerman, Infineon Technologies AG untuk meningkatkan pelaburan bagi kemudahannya di Kulim, Kedah sebanyak RM25 bilion (lima bilion) euro adalah  bukti kukuh kepercayaan firma global terhadap dasar pelaburan Kerajaan Madani.

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI), Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, berkata ia juga mencerminkan inisiatif kejayaan MITI dan agensi di bawahnya, Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) untuk meningkatkan kemudahan menjalankan perniagaan di negara ini.

“Infineon, peneraju utama global telah mengambil langkah selanjutnya untuk membentuk industri dengan mengembangkan kemudahan di Kulim.

“Ia juga melebihi pelaburan asal diumumkan pada Februari 2022,” katanya dalam satu kenyataan hari ini. 

Tengku Zafrul berkata, syarikat itu juga mendedahkan rancangannya untuk membina kemudahan yang terbesar di dunia bagi 200mm SiC (silikon karbida) Power Fab.

Beliau berkata, kemudahan baru terbesar dunia itu akan dibangunkan dalam tempoh lima tahun akan datang.

Pengembangan Infineon bagi kemudahan silikon karbida bertaraf dunia mereka di Kulim katanya mewakili peristiwa penting dalam perjalanan Malaysia ke arah kemampuan membangunkan pembuatan termaju. 

Ia katanya bukan sahaja mewujudkan peluang pekerjaan berkemahiran tinggi, tetapi juga meletakkan Malaysia sebagai pendahulu dalam memacu teknologi hijau, satu aspek penting dalam mencapai matlamat pembangunan mampan global.

“Kami menghargai kepercayaan, keyakinan dan pengiktirafan dalam prospek pertumbuhan Malaysia oleh Infineon.  

“Teknologi semikonduktor kuasa termaju yang dihasilkan dalam SiC Power Fab Infineon merupakan satu perkembangan penting ke arah memartabatkan kedudukan negara dalam industri semikonduktor, di samping memupuk perkongsian tertumpu pada mewujudkan masa depan yang lebih mampan,” katanya.

Industri elektrik dan elektronik (E&E) menyumbang hampir tujuh peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara.  

Pada suku pertama 2023, industri mencatatkan nilai RM2.06 bilion pelaburan yang diluluskan, yang dimulakan daripada 16 projek yang akan menjana 1,729 peluang pekerjaan bergaji lebih tinggi.  

Eksport E&E bagi tempoh yang sama ialah RM142 bilion, 3.3 peratus lebih tinggi  tahun ke tahun.

Sumber: Berita Harian

Pelaburan RM25 bilion Infineon di Kedah bukti dasar Kerajaan Madani


Content Type:

Duration:

Sebuah loji klinker dan simen bersepadu akan dibina di Pinangah Tongod dalam usaha untuk memastikan bekalan dan harga simen di negeri ini lebih konsisten dan murah.

Pelaksanaan projek berkenaan dijalankan menerusi perjanjian usahasama di antara Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sabah (SEDCO) dan Sri Alam Setia Sdn Bhd. yang akan menubuhkan Borneo Cement (Sabah) Sdn Bhd untuk menerajui pembangunan projek itu.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor menyaksikan majlis menandatangani perjanjian usahasama itu di Menara Kinabalu di sini hari ini.

Pada majlis itu, SEDCO diwakili oleh Pengerusi SEDCO Datuk Rubin Balang dan Pengurus Besar SEDCO Haizar R.H Ajaz Nabijan manakala, Pengarah Urusan Sri Alam Setia Michael Kinsuan dan peguam Hassan Murtaza menandatangani bagi pihak syarikat berkenaan.

Loji klinker dan simen yang dibina di Tongod itu bakal menyediakan akses kepada 5,000 tan klinker setahun bersamaan dengan 1.75 juta tan simen setiap tahun.

Dengan keperluan semasa pasaran Sabah membabitkan 1.4 juta tan setahun, projek ini tidak akan hanya memenuhi keperluan semasa tetapi juga akan memastikan bekalan pada masa hadapan.

Projek itu juga bersedia untuk mengubah Tongod, selaras dengan aspirasi kerajaan negeri untuk mengurangkan kemiskinan dengan membawa masuk projek berimpak tinggi untuk mewujudkan peluang pekerjaan.

Kilang klinker dan simen bersepadu itu dijangka mewujudkan kira-kira 1,000 peluang pekerjaan kepada penduduk setempat.

Selain itu, satu memorandum perjanjian turut ditandatangani di antara Borneo Cement (Sabah) Sdn Bhd dan Sinoma Industrial Engineering (M) Sdn Bhd iaitu pengilang simen terbesar dunia dan di China.

Sinoma Industrial Engineering (M) Sdn Bhd komited untuk menyiapkan pembinaan loji dalam tempoh dua tahun.

Pengerusi Borneo Cement (Sabah) Sdn Bhd Datuk Masiung Banah menandatangani bagi syarikat berkenaan manakala, wakil  Pengerusi Sinoma Sun Jian dan Pengarah Urusan Sinoma Liu Tao masing-masing menandatangani kontrak untuk mewakili syarikat Sinoma Industrial Engineering (M) Sdn Bhd.

Sumber: Utusan Borneo

Loji klinker dan simen bersepadu bakal dibina di Tongod


Content Type:

Duration:

Bosch, pembekal global terkemuka bagi teknologi dan perkhidmatan merancang melabur kira-kira 350 juta euro (RM1.62 bilion) secara berperingkat menjelang pertengahan 2030 bagi mengukuhkan aspek pengeluaran semikonduktor di Malaysia.

Pelaburan itu membabitkan kemudahan pengeluaran sokongan semikonduktor termaju di Asia untuk pengujian akhir cip dan sensor automotif.

Ahli Lembaga Sektor Mobiliti Bosch, Klaus Maeder, berkata pembukaan tapak pengeluaran di Pulau Pinang, ia membolehkan syarikat terus memperkukuh perniagaan semikonduktor dan jejak pembuatannya secara sistematik untuk memenuhi permintaan cip global.

“Semikonduktor adalah kunci kejayaan semua bidang perniagaan Bosch. Tapak pengeluaran sokongan di Pulau Pinang menjadi komponen penting dalam strategi pertumbuhan dalam sektor mobiliti kerana kami bertindak balas terhadap peningkatan permintaan untuk semikonduktor.

“Kami memilih untuk melabur di Pulau Pinang kerana tahap pengetahuan semikonduktornya yang tinggi dan tenaga kerja mahirnya. Kedudukannya yang berdekatan dengan rakan kongsi perniagaan dan pelanggan adalah satu lagi kelebihan, kerana ia akan memendekkan masa dan jarak penghantaran untuk cip,” katanya.

Perasmian tapak pengeluaran sokongan semikonduktor berteknologi tinggi itu disempurnakan Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow.

Buat masa ini, tapak berkenaan meliputi kira-kira 18,000 meter persegi dan termasuk bilik bersih, ruang pejabat, dan makmal untuk jaminan kualiti dan pembuatan.

Menurut Bosch, pengeluaran semikonduktor pada asasnya boleh dibahagikan kepada dua bahagian iaitu pengeluaran hadapan dan sokongan.

Dengan keluasan tanah 100,000 meter persegi, kemudahan di Pulau Pinang itu adalah yang pertama seumpamanya bagi Bosch di rantau Asia Tenggara.

Ia akan menumpukan terutamanya kepada pengeluaran sokongan iaitu pengujian akhir bagi cip yang dikeluarkan di kilang Bosch di Dresden, Jerman.

Menurut Bosch, Malaysia adalah peserta utama dalam pasaran semikonduktor global.

Reputasi kukuh Malaysia sebagai destinasi pelaburan utama untuk industri semikonduktor terbina atas kecemerlangan pembuatan dan pengalaman industri selama beberapa dekad, perlindungan harta intelek (IP), mudah untuk menjalankan perniagaan, kumpulan bakat yang dinamik, infrastruktur yang teguh dan lokasi yang strategik.

Menurut laporan, Malaysia adalah antara 10 pengeluar produk semikonduktor dan elektronik terbesar di dunia, yang menyumbang kira-kira tujuh peratus daripada perdagangan semikonduktor dunia.

Sementara itu, Kon Yeow berkata, Kawasan Perindustrian Batu Kawan menjadi kemudahan keempat Bosch di negeri itu, selepas kilang pembuatan elektronik automotif, alat kuasa dan stereng automotif.

Beliau mengesahkan hubungan rapat Bosch dengan Pulau Pinang dan saling bekerjasama untuk mempercepatkan pembangunan ekosistem elektrik dan elektronik (E&E) Pulau Pinang yang rancak, mengukuhkan statusnya sebagai Lembah Silikon Timur dan dapat memastikan limpahan ekonomi yang bermanfaat untuk Malaysia.

Pengarah Urusan Bosch Malaysia, Klaus Landhaeusser, pula berkata Malaysia adalah hab penting dalam rantaian bekalan semikonduktor global Bosch, di mana negara ini dianggarkan memenuhi kira-kira 13 peratus daripada pengeluaran back-end global.

“Kami memperluaskan lagi ekosistem semikonduktor tempatan dan mengukuhkan komitmen kami di Malaysia sempena sambutan 100 tahun kami. Kemudahan baharu kami di Pulau Pinang mendekatkan rangkaian pembuatan global Bosch kepada vendor penyumberan luar pemasangan dan pengujian semikonduktor (OSAT) di rantau ini serta kepada pelanggan automotif kami di pasaran Asia,” katanya.

Dengan penambahan tapak pengeluaran sokongan termaju di Asia Tenggara, Bosch sedang melengkapkan rantaian proses dalamannya terutamanya untuk semikonduktor yang dikeluarkan di Dresden.

Bosch kini melaksanakan sebahagian besar pengujian akhir buat semikonduktor di Reutlingen, Jerman; Suzhou, China; Hatvan, Hungary; dan Malaysia.

Kemudahan baharu Pulau Pinang itu dijangka mempunyai sehingga 400 tenaga kerja menjelang pertengahan 2030.

Sumber: Berita Harian

Bosch labur RM1.62 bilion bina kilang baharu di Pulau Pinang


Content Type:

Duration:

wpChatIcon