B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Huawei, FMM jalin kerjasama mulakan usaha transformasi digital

Huawei Technologies (Malaysia) Sdn Bhd (Huawei Malaysia) dan Persekutuan Pekilang-pekilang Malaysia (FMM) menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) yang akan berperanan sebagai dorongan ke arah pembangunan bakat, perkongsian pengetahuan dan kerjasama latihan.

Dalam kenyataan bersama baru-baru ini, kedua-dua pihak menjelaskan berdasarkan MoU itu, penekanan akan diberikan kepada, antaranya, pengalaman dan kejayaan global Huawei dalam sektor teknologi maklumat dan komunikasi serta usaha memanfaatkan Industri 4.0 bagi tujuan latihan.

Kerjasama itu termasuk mewujudkan pasukan teknikal untuk membantu ahli FMM dalam usaha transformasi digital mereka, jelasnya.

“Kedua-dua pihak menyasar untuk melatih 5,000 bakat digital bagi industri pembuatan setahun selama  lima tahun yang akan memastikan kemampanan kualiti kumpulan bakat digital,” menurutnya.

Presiden FMM, Tan Sri Soh Thian Lai berkata kerjasama itu menawarkan peluang kepada pengilang, khususnya perusahaan kecil dan sederhana, untuk memanfaatkan teknologi bagi meningkatkan kecekapan dan memperluas capaian mereka melangkaui pesisir domestik.

“Walaupun sukar untuk kita bersaing dengan pengilang yang mempunyai pasaran domestik yang besar di negara mereka masing-masing atau dari segi industry berintensifkan buruh di mana kos buruh adalah lebih rendah, namun kita pastinya boleh bersaing dari segi kepakaran dan kecekapan, kita mempunyai kelebihan dalam perkara ini berbanding dengan negara jiran,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif Huawei Malaysia, Michael Yuan berharap kalangan peserta industri dalam FMM akan terus mempercayai Huawei dan memberi peluang untuk berkongsi dalam membangunkan jejak digital mereka.

“Ekonomi digital di seluruh dunia semakin berkembang dan menjadi harapan kita, bahawa bersama-sama kita boleh mengharungi gelombang ini ke arah kemakmuran lebih besar pada tahun-tahun akan datang,” katanya.

Sumber: Bernama

Huawei, FMM jalin kerjasama mulakan usaha transformasi digital


Content Type:

Duration:

Prestasi pelaburan Pulau Pinang masih lagi menunjukkan data yang memberangsangkan walaupun negara sedang berdepan dengan ketidaktentuan ekonomi berikutan pandemik Covid-19.

Yang Dipertua Negeri Pulau Pinang, Tun Ahmad Fuzi Abdul Razak berkata, berdasarkan maklumat daripada Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Pulau Pinang mencatatkan pelaburan pembuatan sebanyak RM14.1 bilion merangkumi 166 projek yang dijangka menghasilkan 13,268 peluang pekerjaan baharu pada tahun lalu.

Menurutnya, pelaburan langsung asing menyumbang sebanyak 75 peratus atau RM10.6 bilion, manakala pelaburan langsung domestik melonjak 92 peratus tahun ke tahun kepada RM3.5 bilion.

“Walaupun terdapat banyak ketidakpastian global, pencapaian pelaburan tahun 2020 adalah yang kedua tertinggi dalam sejarah Pulau Pinang.

“Pada suku tahun pertama 2021, Pulau Pinang telah mencatatkan nilai pelaburan sebanyak RM1.1 billion bagi sektor pembuatan. Nilai pelaburan ini diperoleh daripada 40 buah projek dan dianggarkan akan mewujudkan sebanyak 2,328 peluang pekerjaan baharu,” katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang Ke-14 pada Isnin.

Ahmad Fuzi berkata, sebanyak 52 peratus nilai pelaburan berasal daripada pelaburan langsung domestik dan 48 peratus daripada pelaburan langsung asing.

Katanya, rekod Pulau Pinang untuk menarik pelaburan terbukti apabila baru-baru ini syarikat semikonduktor dari Korea Selatan, Simmtech Holdings Inc telah memilih negeri ini sebagai lokasi yang strategik.

Katanya, syarikat berkenaan mahu membangunkan kilang papan litar bercetak (PCB) dan substrat pembungkusan dengan jumlah pelaburan sebanyak RM508 juta di Batu Kawan.

Sementara itu, Tun Ahmad Fuzi berkata, sebanyak RM467.56 juta hasil negeri berjaya dikutip negeri ini pada tahun 2020 atau 90.06 peratus daripada Anggaran Hasil Tahun 2020 iaitu sebanyak RM519.16 juta.

Bagi tahun 2021 setakat 30 Jun lalu, katanya, hasil yang berjaya dikutip ialah RM386.9 juta iaitu 76.46 peratus daripada anggaran Hasil Tahun 2021 sebanyak RM506.02 juta.

“Hasil sedia ada tidak dapat dikutip sepenuhnya disebabkan pengecualian kutipan hasil yang diluluskan kerajaan negeri berikutan situasi pandemik Covid-19. Antara pengecualian terbesar yang diberikan ialah cukai hiburan di mana pengecualian sepenuhnya diberikan sehingga 31 Disember 2021.

“Selain itu, hasil sewaan dan pajakan juga diberikan pengecualian dari semasa ke semasa bagi membantu meringankan beban golongan terkesan dengan pandemik Covid-19,” katanya

Dalam perkembangan lain, beliau berkata, Pulau Pinang merekodkan penyusutan negatif 2.1 peratus kepada Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) bagi tahun 2020 berbanding pertumbuhan 3.8 peratus pada tahun sebelumnya.

Menurutnya, penurunan yang berlaku dipengaruhi oleh sektor Perkhidmatan yang menguncup 5.7 peratus didorong oleh subsektor perdagangan borong dan runcit; penginapan; serta makanan dan minuman.

Selain itu, jelas beliau, penurunan dalam subsektor pengangkutan dan penyimpanan, hartanah serta perkhidmatan perniagaaan turut mempengaruhi prestasi sektor berkenaan.

Bagaimanapun, katanya, pertumbuhan lebih baik dalam produk elektrik; serta elektronik dan optikal pada tahun 2020 menyokong prestasi sektor Pembuatan untuk meningkat sebanyak 2.8 peratus.

Sumber: Sinar Harian

Pulau Pinang raih pelaburan sektor pembuatan RM14.1 bilion


Content Type:

Duration:

Sebanyak dua projek perkilangan bagi sektor pembuatan peralatan perubatan telah diluluskan di Selangor dengan nilai pelaburan berjumlah RM26 juta bagi tempoh Januari sehingga Mac tahun ini.

Exco Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan, Industri Kecil dan Sederhana (IKS), Datuk Teng Chang Khim berkata, daripada jumlah itu, sejumlah RM14 juta pelaburan produk berkenaan melibatkan pelaburan tempatan manakala RM12 juta pula membabitkan pelaburan asing.

Beliau berkata, mengikut kelulusan dibuat oleh Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), sektor pembuatan peralatan perubatan merupakan salah satu industri di bawah produk Scientific & Measuring Equipment.

“Di samping itu, promosi pelaburan bagi barangan perubatan turut diberi perhatian di bawah Kluster Sains Hayat (Life Sciences) yang merupakan salah satu daripada lima kluster yang diberi penumpuan oleh Invest Selangor,” katanya sewaktu sesi penggulungan Pesidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, di sini pada Jumaat.

Chang Khim berkata demikian bagi menjawab cadangan dibangkitkan Lau Weng San (DAP-Banting) yang mengesyorkan kerajaan negeri merangka strategi bagi memberi tumpuan untuk menarik pelaburan dalam industri pembuatan peralatan perubatan berteknologi tinggi (high end equipment).

Dalam pada itu, Chang Khim berkata, kerajaan negeri menerusi Invest Selangor juga akan menganjurkan Selangor International Expo (MEDIC) (SIE MEDIC 2021) yang merupakan salah satu komponen di dalam acara Selangor International Bussines Summit 2021 (SIBS 2021) menjelang penganjurannya pada 18 sehingga 21 November 2021 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC).

“SIE Medic ini akan menghimpunkan pemain-pemain dari industri bekalan peralatan perubatan dan diagnostik, penjagaan kesihatan, farmasi, hospital yang mempromosikan dan mempamerkan perkhidmatan kesihatan terkini.

“Serentak dengan pameran ini juga, kita akan mengadakan Persidangan Perubatan Antarabangsa Selangor dengan 3 tema utama; vaksinasi, penjagaan warga emas dan kesihatan digital,” katanya.

Sumber: Sinar Harian

Selangor terima pelaburan RM26 juta sektor pembuatan


Content Type:

Duration:

Fasa pertama kilang sarung tangan getah dalam Projek Pembangunan Bandar Sarung Tangan Integrasi di Bidor, daerah Batang Padang, dijangka akan siap dan mula beroperasi pada suku pertama tahun 2023.

Pengerusi Jawatankuasa Industri Pelaburan dan Pembangunan Koridor Datuk Shahrul Zaman Yahya berkata, syarikat Kossan Rubber Industries Bhd telah mendapat kelulusan Kebenaran Merancang (KM), kelulusan pelan kejuruteraan serta Pelan Bangunan daripada Majlis Daerah Tapah, dan kerja tanah telah berjalan di tapak projek yang akan diikuti dengan pembinaan bangunan kilang, serta infrastruktur sokongan.

“Bagi memastikan perjalanan projek ini berjalan lancar, sebuah jawatankuasa kerja ‘Center of Investment’ (COI), ([email protected] City) telah ditubuhkan, di mana jawatankuasa ini dipengerusikan oleh saya sendiri, manakala InvestPerak bertindak selaku urusetia.

“Jabatan-jabatan serta agensi-agensi teknikal berkaitan turut menganggotai jawatankuasa kerja [email protected] City, bagi bersama-sama memantau kemajuan projek secara berkala, serta bermesyuarat bagi mendapatkan penyelesaian segera berhubung sebarang masalah yang dihadapi dalam pelaksanaan projek ini,” katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri Perak di sini hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan lisan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu (Bersatu-Chenderiang), yang ingin tahu status pembangunan projek di atas tanah seluas 333 hektar, yang mula dirancang pada 2018 dengan nilai pelaburan RM1.5 bilion.

Shahrul Zaman yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rungkup itu berkata, berdasarkan maklumat daripada pihak syarikat, dianggarkan sejumlah 5,000 hingga ke 6,000 peluang pekerjaan bakal terwujud, apabila kilang ini beroperasi kelak.

Beliau berkata, pihak syarikat akan mengutamakan pengambilan pekerja dalam kalangan penduduk tempatan, dalam memastikan sumber tenaga kerja yang lebih mudah dicapai untuk memenuhi keperluan operasi kilang, berbanding pengambilan pekerja dari luar.

“Malah, pihak syarikat bakal menggunapakai kelengkapan teknologi moden dalam operasi kilang, yang membuatkan kebergantungan kepada buruh am terutama daripada kalangan warga asing, dapat dikurangkan.

“Kita juga menjangkakan dengan pembangunan sesebuah kawasan industri yang besar seperti ini, akan memberi impak positif kepada ekonomi setempat termasuklah peningkatan kepada aktiviti perniagaan, seperti kedai makan, kedai runcit serta perniagaan khidmat keperluan lain, yang mana secara tidak langsung turut akan membuka peluang pekerjaan baharu, kepada penduduk setempat,” katanya.

Mengenai projek-projek pelaburan berimpak tinggi yang telah diluluskan dan di dalam perancangan untuk dilaksanakan di Batang Padang, Shahrul Zaman berkata berdasarkan data Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), terdapat lima projek pelaburan dalam sektor pembuatan telah diluluskan bagi daerah itu, dengan nilai pelaburan kira-kira RM87.8 juta dari 2017 sehingga tahun lalu.

Menurutnya bagi sektor perkhidmatan pula, terdapat empat projek yang telah diluluskan MIDA bagi tempoh sama, dengan nilai pelaburan kira-kira RM229 juta.

Dalam pada itu, Shahrul Zaman turut memaklumkan Gas Malaysia Bhd kini dalam proses membangunkan jajaran paip gas asli, yang akan disambungkan dari Changkat Jong ke Bidor bagi memenuhi keperluan gas asli oleh kilang Kossan, dan kerajaan negeri sedang dalam perancangan bersama Gas Malaysia, bagi menyambung jajaran paip gas asli itu terus hingga ke Proton City, Tanjung Malim.

Jajaran paip gas asli itu katanya, bakal merentasi kawasan-kawasan berpotensi untuk dibangunkan sebagai kawasan perindustrian di Batang Padang, yang mana dengan adanya kemudahan infrastruktur gas asli itu kelak dapat meningkatkan peluang bagi menarik pemain-pemain industri, untuk membuka operasi perindustrian mereka di daerah berkenaan.

Sumber: Bernama

Kilang di Bandar Sarung Tangan Bidor siap 2023


Content Type:

Duration:

Indeks Harga Pengeluar (IHPR) Malaysia  untuk pengeluaran tempatan meningkat 11.7 peratus tahun ke tahun pada Julai 2021, disumbangkan terutamanya oleh harga komoditi utama iaitu minyak mentah (64.4 peratus), buah tandan segar (57.3 peratus) dan minyak sawit (42.7 peratus).

IHPR yang mengukur kos barangan di pintu kilang menokok 11.5 peratus tahun ke tahun pada Jun 2021.

Ketua Perangkawan Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata peningkatan yang dicatatkan itu didorong oleh lonjakan dalam indeks perlombongan sebanyak 57.7 peratus tahun ke tahun berikutan harga gas asli yang lebih tinggi serta kenaikan harga berterusan bagi komoditi minyak mentah.

Ini diikuti oleh indeks pertanian, perhutanan dan perikanan yang merekodkan pertumbuhan dua digit 31.5 peratus tahun ke tahun (Jun 2021: 29.8 peratus) disumbangkan oleh kenaikan harga komoditi buah tandan segar dan komoditi lain.

Di samping itu, kenaikan indeks pembuatan dipengaruhi oleh kenaikan harga komoditi utama dan komoditi berkaitan pembinaan (7.1 peratus), katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dari segi indeks utiliti, Mohd Uzir berkata bekalan air dan bekalan elektrik serta gas masing-masing meningkat 1.3 peratus dan 0.2 peratus tahun ke tahun.

Bagi perbandingan bulan ke bulan, beliau menambah IHPR pengeluaran tempatan merekodkan peningkatan marginal 0.6 peratus pada Julai 2021 berbanding 0.2 peratus pada bulan sebelumnya.

“Pertumbuhan positif ini disokong oleh indeks perlombongan yang tumbuh 3.9 peratus bulan ke bulan, diikuti indeks bagi pertanian, perhutanan dan perikanan serta pembuatan yang masing-masing meningkat 2.2 peratus dan 0.2 peratus bulan ke bulan,” katanya.

Namun begitu, Mohd Uzir berkata indeks bekalan elektrik dan gas serta bekalan air mencatatkan penurunan 0.2 peratus bulan ke bulan.

Sementara itu, beliau berkata peningkatan IHPR pengeluaran tempatan mengikut peringkat pemprosesan disumbangkan terutamanya oleh indeks bahan mentah untuk diproseskan selanjutnya yang meningkat 35.8 peratus tahun ke tahun.

“Pada masa yang sama, indeks bahan perantaraan, bekalan dan komponen turut meningkat 10.5 peratus tahun ke tahun.

Namun begitu, indeks barang siap mencatatkan penurunan 0.4 peratus tahun ke tahun, katanya.

Sumber: Bernama

Indeks Harga Pengeluar pengeluaran tempatan naik 11.7 peratus tahun ke tahun pada Julai 2021 – Perangkaan


Content Type:

Duration:

Iconic Worldwide Bhd (Iconic Worldwide) telah mengembangkan rangkaian produk peralatan perlindungan peribadi (PPE) untuk merangkumi alat perubatan diagnostik in-vitro (IVD) dan pelitup muka ‘copper oxide’ selaras dengan lonjakan ke atas permintaan baru-baru ini.

Dalam satu kenyataan hari ini, Iconic Worldwide berkata ini adalah sebahagian daripada usahanya  untuk meningkatkan sumbangan pendapatan daripada segmen PPE syarikat, yang menyumbang 15.19 peratus daripada jumlah pendapatannya pada tahun kewangan berakhir 31 Mac, 2021.

“Cabang penjagaan kesihatannya, Iconic Medicare Sdn Bhd telah bekerjasama dengan pengeluar peralatan asli (OEM) dari Amerika Syarikat untuk alat perubatan seperti ‘Coronavirus Ag Rapid Test Cassette’ (ujian calitan), COVID-19 Ag Rapid Test Cassette (ujian cecair); dan ‘SARS-CoV-2 Neutralising Antibody Rapid Test Cassette’ (seluruh darah, serum, plasma),” katanya.

Pengarah Urusan Datuk Tan Kean Tet berkata kumpulan kini sedang memohon mendapatkan kelulusan Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA) untuk membolehkan produk berkenaan dijual di Malaysia.

“Permintaan untuk kit ujian pada masa ini sangat tinggi kerana kilang melakukan pemeriksaan saringan secara mingguan dan masyarakat umum pula menggunakannya di rumah dengan lebih kerap untuk menguji kesihatan diri.

“Kami menyasar untuk melancarkan produk ini pada suku keempat tahun ini,” tambah beliau.

Selain itu, Iconic Worldwide berkata unit penjagaan kesihatannya telah mempelbagaikan rangkaian produk pelitup muka dengan menghasilkan jenis pelitup pelindung baharu seperti KF99 dan KN99.

Ia dilengkapi dengan struktur pelitup 3D untuk perlindungan yang lebih baik dan pelindung penerobosan berganda yang meningkatkan prestasi penapisan keseluruhan. 

“Ini adalah alat pelindung pernafasan piawaian tertinggi yang tersedia, oleh itu dengan meningkatnya jumlah kes baru-baru ini, kami melihat permintaan tinggi untuk produk ini dalam pasaran,” kata Tan.

Beliau menambah pengembangan rangkaian produk PPE ini diharap dapat memberikan sumbangan positif kepada keseluruhan pendapatan masa depan dan juga pendapatan sesaham kumpulan.

Sumber: Bernama

Iconic Worldwide kembangkan rangkaian produk PPE


Content Type:

Duration:

Kawasan Perindustrian Zon Bebas Kinta dipilih sebagai projek perintis bagi pelaksanaan  gagasan Silver Valley, sebuah koridor industri yang memberi fokus kepada sektor pembuatan dan pelaburan di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Industri Pelaburan dan Pembangunan Koridor Datuk Shahrul Zaman Yahya berkata langkah awal bagi mencapai sasaran tersebut adalah dengan menaik taraf kemudahan dan infrastruktur di kawasan perindustrian itu untuk dijadikan sebagai model industri kepada daerah-daerah lain.

“Kalau kita lihat sekarang ini, lokasi Perak di tengah-tengah antara negeri Selangor dan Pulau Pinang, ia menjadi kelebihan kepada kita untuk maju dalam sector pembuatan dan pelaburan. Melalui Silver Valley ini kita mahu jadikan seluruh Perak sebagai koridor industri yang inklusif dan mampan bagi memastikan pembangunan yang adil dan seimbang.

“Kita mahu aspek pembangunan ini dapat dilihat di daerah masing-masing supaya penduduk setempat tidak ketinggalan dan terpinggir. Kita tidak mahu sebagai contoh, hanya daerah Kinta sahaja membangun tapi daerah Bagan Datuk terpinggir, kita mahu semua dibangunkan dengan kelebihan lokasi strategik yang kita ada,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sesi bual bicara pada slot ‘Cer Citer YB’ di Radio PerakFM hari ini dan turut berkongsi hasrat kerajaan negeri dalam memastikan Perak sebagai salah satu lokasi pelaburan yang kondusif, inklusif dan mampan di dalam negara melalui gagasan Silver Valley tersebut.

Tegasnya, gagasan Silver Valley itu merupakan satu perancangan jangka masa panjang dalam usaha memastikan semua daerah di Perak menerima limpahan sector ekonomi berkenaan.

“Kita perlu memanfaatkan sumber yang banyak di negeri ini termasuk penyelidik dan pengkaji bertaraf dunia dengan adanya universiti seperti Universiti Teknologi Petronas, Universiti Teknologi Mara, Universiti Pendidikan Sultan Idris dan politeknik.

“Bukan itu sahaja, kita juga ada bahan semula jadi yang diperlukan industri. Itulah wawasan kita pada jangka masa panjang iaitu gagasan Silver Valley,” katanya.

Sementara itu, mengulas mengenai prestasi pelaburan negeri pada tahun ini, Shahrul Zaman berkata keadaan pandemik COVID-19 yang masih belum pulih menyebabkan prestasi pelaburan di Perak agak perlahan dan mencabar.

“Untuk tahun ini, sehingga Mac lepas, statistik menunjukkan sebanyak RM970 juta melalui 34 jumlah projek yang mewujudkan sebanyak 3,529 peluang pekerjaan.

“Tetapi jika ingin dibandingkan prestasi pelaburan keseluruhan tahun lepas, kita mencatatkan pelaburan sektor pembuatan negeri bernilai RM3.7 bilion  yang melibatkan 104 buah projek dengan menawarkan 7,158 peluang pekerjaan,” katanya.

Sumber: Bernama

Kawasan Perindustrian Zon Bebas Kinta dipilih projek perintis gagasan Silver Valley


Content Type:

Duration:

Malaysia tetap berada di landasan yang betul dalam memulihkan ekonominya melalui dorongan permintaan luaran yang disokong oleh produk elektrik dan elektronik (E&E), petroleum, getah, minyak sawit serta kimia, kata Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

Ini berdasarkan laporan Bank Negara Malaysia (BNM) mengenai Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) untuk suku kedua 2021 yang meningkat 16.1 peratus dari tahun ke tahun berbanding pengurangan 0.5 peratus pada suku pertama 2021 dengan sektor pembuatan menjadi penyumbang utama dengan catatan pertumbuhan sebanyak 26.6 peratus pada suku kedua 2021 berbanding 6.6 peratus semasa suku pertama 2021.

“Ini mampu diraih berikutan komitmen kami dalam memastikan bahawa negara dapat menangani cabaran wabak dengan berkesan dan muncul dengan lebih mantap,” katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.

Daripada segi prestasi pelaburan, pelaburan swasta merekodkan kenaikan 17.4 peratus menjelang suku kedua 2021 iaitu bernilai RM59.3 bilion berbanding tempoh yang sama tahun sebelumnya, membuktikan gambaran positif peningkatan perbelanjaan modal di sektor perkhidmatan dan pembuatan, yang sangat penting bagi penciptaan peluang pekerjaan.

Ketika bercakap mengenai pelaburan langsung asing, MITI menjelaskan kerajaan akan terus menarik lebih banyak pelaburan bernilai tinggi dalam teknologi serta inovasi bagi meletakkan Malaysia sebagai hab rantaian bekalan alternatif di Asia.

“Sebagai hasil daripada misi perdagangan dan pelaburan yang telah dirancang dengan rapi dan strategik yang dilaksanakan dalam tempoh Januari hingga Jun 2021, Malaysia telah berjaya meraih komitmen pelaburan sebanyak RM35.97 bilion dengan penciptaan 28,000 peluang pekerjaan selain daripada potensi nilai eksport berjumlah RM3. 4 bilion.

“Tambahan pula, penubuhan Pusat Sehenti untuk Pelancong Perniagaan bagi memudahkan pergerakan pelabur semasa wabak ini telah membantu menyenangkan pengusahaan 43 projek dengan potensi nilai pelaburan sebanyak RM115.8 bilion,” katanya.

Prestasi eksport pada 2021 dijangka mencatatkan pertumbuhan lebih lanjut dengan sektor pembuatan meningkatkan kapasiti pengeluaran untuk memenuhi pengembangan permintaan luaran.

Prestasi dalam sektor E&E, sarung tangan getah dan peranti perubatan dijangka akan mendapat lonjakan selepas menyaksikan permintaan berterusan terhadap produk ini susulan perebakan pandemik Covid-19.

“Kerajaan telah mengambil tindakan pantas dan tegas untuk memastikan bahawa negara mampu mengekalkan kestabilan pertumbuhan ekonomi termasuk menguruskan krisis kesihatan awam yang terbesar di negara ini,” katanya.

Kerajaan juga turut mengulangi komitmen untuk bekerjasama dengan industri dan komuniti perniagaan dalam mengukuhkan ekonomi selain, memastikan kesejahteraan rakyat yang berkelanjutan.

Sumber: Bernama

Malaysia kekal pada trajektori untuk pemulihan negara: MITI


Content Type:

Duration:

Langkah pengumuman kelonggaran sekatan ekonomi, termasuk pembukaan sektor-sektor tidak penting termasuk automotif dan kilang komponennya bermula hari ini, disifatkan sebagai perkembangan positif bagi industri automotif.

MIDF Amanah Investment Bank berkata pengumuman tersebut juga penting kerana dapat menghidupkan semula operasi keseluruhan rantaian nilai berkaitan mulai minggu ini dan tempoh-tempoh berikutnya.

Bagaimanapun, katanya, pembukaan semula kilang pembuatan automotif itu masih tertakluk kepada status pekerja yang perlu lengkap dua dos suntikan vaksin COVID-19 pada kadar minimum 40 peratus hingga 59 peratus yang membenarkan kapasiti operasi sehingga 60 peratus.

Sebaliknya, kilang dengan kadar vaksinasi pekerja lengkap suntikan vaksin 60 peratus hingga 79 peratus serta 80 peratus hingga 100 peratus, masing-masing dibenarkan beroperasi pada kapasiti 80 peratus dan 100 peratus.

“Premis peruncitan automotif di negeri-negeri pula perlu mempunyai sekurang-kurangnya 50 peratus kadar vaksinasi pekerja manakala pelanggan perlu mendapat suntikan lengkap,” katanya dalam nota penyelidikan pada Isnin.

Menurutnya, berdasarkan kenyataan penggiat terpilih, lebih 90 peratus pekerja mereka termasuk di peringkat kilang, telah mendapat suntikan lengkap yang jauh lebih tinggi daripada kadar vaksinasi di peringkat negeri.

“Namun, kami difahamkan bahawa tenaga kerja itu perlu menghabiskan tempoh 14 hari selepas suntikan kedua dan menandakan pengeluaran berkemungkinan diperingkat secara beransur-ansur mulai sekarang hingga akhir Ogos ini,” katanya.

Menurutnya, perkembangan positif lain adalah stok pemasangan tempatan (CKD) pada masa ini adalah memadai berikutan penghantaran yang masih dijalankan ketika sekatan pergerakan, sekali gus dapat melonjakkan pengeluaran bagi menampung kerugian dialami sebelum ini.

“(Perkembangan) kedua merujuk kepada tunggakan pesanan yang kukuh (dua hingga empat bulan sebelum sekatan pergerakan dilaksanakan) manakala permintaan turut disokong semula oleh pengecualian cukai sehingga 31 Disember, 2021.

“Ketiga, kami melihat wujudnya ruang untuk kilang-kilang automotif meningkatkan jadual syif pengeluaran apabila dapat memenuhi keperluan kapasiti operasi penuh menjelang akhir bulan ini,” katanya.

Faktor seterusnya adalah Lembah Klang yang juga antara tumpuan permintaan utama yang menyumbang 41 peratus daripada jumlah keseluruhan industri (TIV), telah mencapai kadar vaksinasi sebanyak 64.7 peratus yang membolehkan kehadiran semula bakal pembeli ke bilik-bilik pameran.

Sumber: Bernama

Kelonggaran sekatan ekonomi dorong perkembangan positif sektor automotif


Content Type:

Duration:

Central Global Berhad (CGB), pengeluar pita penutup industri dan label stok, yang juga kontraktor am binaan, kini sedang dalam proses memuktamadkan pembelian mesin yang akan menggandakan kapasiti sayap pengeluaran Kumpulan untuk menghasilkan pita penutup industri.

Dengan pembelian mesin baharu itu, kilang CGB di Kuala Muda, Kedah akan memiliki kapasiti untuk mengeluarkan pita sehingga 70 juta meter persegi setahun daripada 20 juta meter persegi pita setahun menggunakan mesin lama.

Pengerusi Eksekutif CGB, Datuk Faisal Zelman berkata, syarikatnya mempunyai potensi pesanan sehingga 30 juta meter persegi pita penutup daripada pelanggan sedia ada. Mesin baharu ini akan menjadikan CGB lebih produktif dan efisien, serta membolehkan keupayaan untuk mengembangkan perniagaan.

“Kami juga mampu memenuhi tempahan tertunggak bernilai RM10 juta dari Julai dan Ogos yang tertunda disebabkan perintah kawalan pergerakan diperketatkan apabila dilanjutkan selama dua minggu di sebahagian daripada Kuala Muda pada akhir Julai lalu. Kami hanya mampu memulakan semula operasi dari 2 Ogos 2021 dan hanya berada pada kapasiti 60 peratus kakitangan, namun kami sukacita mengumumkan bahawa kesemua kakitangan kami sudah divaksinasi sepenuhnya pada 23 Ogos 2021.” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Menurut Faisal, pembelian mesin baharu bagi kilang CGB di Kuala Muda, sebahagiannya akan dibiayai menerusi proses penempatan persendirian 18 juta saham baharu yang dijangka menjana sebanyak RM26 juta, merangkumi pembiayaan bagi projek pembinaan di Pulau Pinang.

Tambahnya, pengembangan pengeluaran sayap perkilangan adalah seiring dengan inisiatif pertumbuhan CGB ke atas segmen pembinaannya.

Kumpulan itu memeterai MoU pada awal Jun bersama Multi Scopes Engineering Sdn Bhd bagi membentuk sebuah usaha sama untuk membida projek pembinaan loji rawatan kumbahan bernilai RM250 juta di Kwasa Damansara, Selangor dan telah dianugerahkan projek menaiktaraf sistem pembekalan air bernilai RM101 juta di Lahad Datu, Sabah pada April 2021.

Sumber: Berita Harian

CGB tingkat kapasiti 250 peratus penuhi permintaan baharu


Content Type:

Duration:

wpChatIcon
X