Vinda SEA buka hab pengeluaran serantau di Malaysia - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Vinda SEA buka hab pengeluaran serantau di Malaysia

Vinda SEA buka hab pengeluaran serantau di Malaysia

16 Dis 2022

Vinda Group Southeast Asia (Vinda SEA), unit Vinda International Holdings Ltd yang disenaraikan di Hong Kong menjangka kapasiti pengeluaran serantaunya akan meningkat sebanyak 20 peratus dengan pembukaan hab serantau baharu bernilai RM600 juta di Bukit Raja, dekat Klang.

Presiden Vinda SEA, Su Ting Nee berkata pada masa ini syarikat itu mengeluarkan kira-kira satu bilion keping produk kebersihan setiap tahun dengan 65 peratus daripada jumlah pengeluaran adalah untuk pasaran di Malaysia.

Beliau berkata, hab serantau baharu itu akan membangunkan, mengeluarkan dan memasarkan tiga kategori produk berbeza, termasuk penjagaan bayi, penjagaan inkontinens dan penjagaan kewanitaan.

Beliau berkata kemudahan lima dalam satu itu yang terletak di tapak seluas 12.14 hektar itu terdiri daripada pejabat ibu pejabat, kilang pembuatan, gudang, pusat pengedaran serta pusat inovasi, yang juga satu-satunya di luar China.

“Hab Selangor ini akan memberi perkhidmatan kepada lebih 25 pasaran Asia dan menggunakan konsep Revolusi Perindustrian 4.0 (IR 4.0).

“Ia meningkatkan keberkesanan pada setiap peringkat rantaian bekalan dan meningkatkan kecekapan sambil pada masa yang sama mengurangkan kos pengeluaran,” katanya kepada media selepas pelancaran rasmi Hab Serantau Vinda Group Southeast Asia di sini, hari ini.

Su berkata, syarikat itu juga akan membangunkan tambahan 8.09 hektar dalam tempoh lima tahun akan datang untuk pengembangannya di Asia Tenggara.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon