VAT adakan majlis pecah tanah untuk perluasan kilang fasa tiga di Malaysia - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


VAT adakan majlis pecah tanah untuk perluasan kilang fasa tiga di Malaysia

VAT adakan majlis pecah tanah untuk perluasan kilang fasa tiga di Malaysia

27 Jan 2022

VAT Group AG yang berpangkalan di Switzerland, merupakan pembekal terkemuka dunia bagi injap vakum berprestasi tinggi, hari ini mengadakan majlis pecah tanah untuk memulakan perluasan di kemudahan pengeluarannya seluas 39,200 meter persegi di Pulau Pinang, Malaysia.

Dalam satu kenyataan bersama, Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Invest Penang, dan VAT berkata kilang baharu itu akan mewujudkan 500 peluang pekerjaan dan menggandakan kapasiti pengeluaran operasi VAT di Malaysia, meningkatkan pengeluaran kilang kepada lebih RM4.6 bilion.

“Apabila siap dan beroperasi pada kapasiti penuh, perluasan itu dijangka menyumbang kira-kira 50 peratus daripada jumlah kapasiti pengeluaran global VAT menjelang 2028,” kata mereka. “VAT Manufacturing Malaysia akan menjadi pembekal utama untuk pelanggan syarikat di Republik Korea, Jepun, Republik Rakyat China, dan seluruh Asia.”

Pada masa ini, kilang tempatan itu menggaji kira-kira 600 orang dan dengan permintaan yang didorong oleh trend jangka panjang seperti pendigitalan global, VAT telah menjangkakan pertumbuhan guna tenaga akan melebihi 1,200 orang menjelang akhir 2027.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) MIDA Datuk Arham Abdul Rahman berkata perluasan di kemudahan pembuatan teknologi injap vakum yang dipertingkatkan oleh VAT mencerminkan pertumbuhan permintaan global jangka panjang untuk industri, dan bagaimana Malaysia berada pada kedudukan yang baik untuk memanfaatkan peluang itu.

“Sambil memanfaatkan ekosistem industri yang menarik di Malaysia, kemudahan ini akan menjadi kepentingan strategik untuk menarik lebih banyak syarikat multinasional terutamanya daripada pelbagai industri peralatan bernilai tinggi yang menggunakan teknologi syarikat itu untuk menubuhkan kilang mereka di Malaysia.

“Ini akan dikaitkan dengan peningkatan dalam rantaian bekalan negara, khususnya untuk industri semikonduktor, serta mewujudkan peluang pekerjaan baharu dan bernilai tinggi untuk rakyat Malaysia dan mempercepatkan eksport produk buatan Malaysia ke seluruh dunia,” katanya.

Sehingga September 2021, MIDA telah meluluskan sejumlah 230 projek pembuatan dari Switzerland bernilai RM14 bilion.

“Aliran masuk berterusan pelaburan Switzerland ke Malaysia mencerminkan daya saing berterusan negara ini untuk perniagaan.

“Fakta bahawa syarikat-syarikat ini terus melabur di Malaysia, walaupun pada masa yang mencabar dalam ekonomi global sememangnya patut diberi perhatian dan sebagai bukti iklim pelaburan yang kondusif di negara ini,” tambahnya.

Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Datuk Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman berkata, adalah benar dengan reputasinya sebagai Lembah Silikon Timur, Pulau Pinang, selain sebagai salah satu hab terkemuka bagi pembuatan elektrik dan elektronik (E&E), yang menyumbang kira-kira 5 peratus jualan semikonduktor global,

juga merupakan hab serantau yang berkembang maju dalam mesin dan peralatan (M&E) serta peranti perubatan.

“Yang penting, kami berbangga bahawa Pulau Pinang mendapat momentum dalam pembuatan peralatan bahagian depan, yang mana VAT memainkan peranan penting dalam rantaian nilai,” katanya.

Pelancaran perluasan Fasa Tiga VAT di Pulau Pinang secara ketara akan meningkatkan lagi kapasiti pengeluaran syarikat dengan pelaburan awal kira-kira RM321 juta sepanjang 2022 hingga 2024.

Ketua Pegawai Eksekutif VAT Mike Allison berkata syarikat itu membuat kesimpulan bahawa Pulau Pinang adalah lokasi terbaik atas beberapa sebab, selepas menilai secara menyeluruh beberapa pilihan untuk mengembangkan kapasiti pengeluaran syarikat.

“Pasukan kami di Pulau Pinang telah melakukan kerja yang hebat meningkatkan pengeluaran dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk memenuhi keperluan pasaran kami yang berkembang pesat, dan keputusan kami untuk berkembang lebih jauh di Pulau Pinang adalah satu pengiktirafan atas usaha cemerlang mereka,” katanya.

“Selain itu, beberapa pelanggan pengeluar peralatan asli kami yang terbesar telah beroperasi di rantau ini dan meningkatkan pengeluaran kami di sana akan meningkatkan keupayaan kami untuk bekerjasama dengan mereka secara lebih berkesan dan menyampaikan nilai dengan lebih pantas dan lebih cekap.”

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon