UPM kekal universiti paling lestari di Malaysia - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


UPM kekal universiti paling lestari di Malaysia

UPM kekal universiti paling lestari di Malaysia

17 Dis 2021

Universiti Putra Malaysia (UPM) terus cemerlang sebagai universiti paling lestari di Malaysia apabila merangkul kedudukan pertama di negara ini dalam Ranking Universiti Dunia UI-GreenMetric 2021, 12 tahun berturut-turut.

Menurut UPM dalam satu kenyataan pada Rabu, universiti itu juga berjaya meningkatkan kedudukan kepada tangga ke-27 dalam “Top 50 Sustainable Universities in The World” (50 Universiti Lestari Terbaik di Dunia) bagi penarafan berkenaan pada tahun ini dan juga disenaraikan sebagai universiti ketiga terbaik di Asia.

Naib Canselor UPM Prof Dr Mohd Roslan Sulaiman dalam kenyataan itu berkata universiti itu akan terus komited mendukung usaha kelestarian dan menyebarluaskan pengetahuan dengan memfokus kepada pemuliharaan dan pemeliharaan alam sekitar.

“Usaha-usaha kelestarian akan terus dilaksanakan oleh warga kampus dalam menyahut hasrat UPM iaitu “Menggema Seruan Al-Falah Dari Menara Ilmu” dan memastikan Pelan Strategik UPM 2021-2025 mampu dicapai,” kata Mohd Roslan.

Penarafan kampus lestari meliputi skop infrastruktur, tenaga dan perubahan cuaca, sisa buangan, air, pengangkutan dan pendidikan.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon