Syarikat pengeluar produk solar China promosi Sarawak sebagai destinasi pelaburan strategik - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Syarikat pengeluar produk solar China promosi Sarawak sebagai destinasi pelaburan strategik

Syarikat pengeluar produk solar China promosi Sarawak sebagai destinasi pelaburan strategik

08 Jun 2023

Sarawak dipromosikan sebagai destinasi strategik bagi sebuah syarikat pengeluar produk solar di China.

Timbalan Premier Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata, ia susulan perancangan syarikat berkenaan untuk mengembangkan operasinya di luar China bagi menampung permintaan semakin meningkat daripada pasaran global.

“Sarawak dipromosikan sebagai lokasi pengeluarannya kerana Sarawak mempunyai ekosistem kondusif terletak di (Zon Perindustrian Bebas) Sama Jaya dan (Taman Perindustrian) Samalaju.

“Sarawak merupakan destinasi strategik bagi pelabur untuk menembusi pasaran serantau dan global,” katanya menerusi kenyataan akhbar hari ini.

Awang Tengah yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan berkata demikian sempena lawatan kerja ke syarikat pengeluar produk solar untuk kegunaan kediaman, komersial dan industri di Zhuhai, China pada Rabu.

Mengulas lanjut, Awang Tengah berkata projek berpotensi itu selaras dengan Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) Sarawak 2030 yang dipacu oleh data dan teknologi.

Hadir sama semasa lawatan itu ialah Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan Datuk Dr Malcolm Mussen Lamoh, Penasihat Kementerian Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan (MINTRED) Datuk Mohd Naroden Majais, Setiausaha Tetap Kementerian Pembangunan Bandar dan Sumber Asli Datu Zaidi Mahdi, Pemangku Setiausaha Tetap MINTRED Dzulkornain Masron, Pengarah EPU Sarawak Lester Matthew, Pengarah Jabatan Tanah dan Survei Datu Abdullah Julaihi, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Lembaga Pembangunan Koridor Wilayah (RECODA) Datu Ismawi Ismuni dan Ketua Pegawai Operasi (COO) Sarawak Energy Berhad James Ung.

Sumber: Utusan Borneo

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon