Syarikat Korea Selatan dialukan melabur di Sarawak - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Syarikat Korea Selatan dialukan melabur di Sarawak

Syarikat Korea Selatan dialukan melabur di Sarawak

02 Ogo 2023

Timbalan Premier Sarawak Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan mengalu-alukan minat Posco Holdings yang berpangkalan di Korea Selatan melabur dalam industri tenaga baharu di negeri ini.

Posco yang terletak di Pohang, Korea Selatan menerokai pelaburan dalam sektor-sektor ekonomi baharu termasuk hidrogen dan penyerapan atau pengumpulan dan penyimpanan karbon (CCS).

“Sektor-sektor ini diperkenal dan dipromosikan seiring dengan Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) 2030 Sarawak.

“Justeru, saya bagi pihak Kerajaan Sarawak mengalu-alukan minat Posco (menerokai industri tenaga baharu) dan berharap syarikat ini akan meneliti dengan lebih jauh lagi untuk melabur dalam projek-projek ini di Sarawak,” katanya dalam satu kenyataan akhbar yang dikeluarkan pejabatnya hari ini.

Awang Tengah yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan berkata demikian sempena kunjungan hormatnya terhadap Naib Presiden Eksekutif, Unit Hidrogen Posco Holding Cho Ju Ik di Seoul, Korea Selatan semalam.

Kunjungan hormat itu bertujuan memperbaharui dan memperkukuhkan lagi hubungan dengan Posco Holdings yang telah terlibat dalam beberapa projek di Malaysia.

POSCO ialah sebuah syarikat pembuatan keluli yang beribu pejabat di Pohang, Korea Selatan, mempunyai pengeluaran 42,000,000 tan metrik (41,000,000 tan panjang, 46,000,000 tan pendek) keluli mentah pada 2015, menjadikannya pembuat keluli keenam terbesar di dunia.

Pada 2010, ia merupakan syarikat pembuatan keluli terbesar di dunia mengikut nilai pasaran dan pada 2012, ia disenaraikan sebagai syarikat ke-146 terbesar di dunia oleh Fortune Global 500. 

Posco kini mengendalikan dua kilang keluli bersepadu di Korea Selatan iaitu di Pohang dan Gwangyang.

Hadir sama semasa kunjungan hormat itu ialah Duta Malaysia Ke Republik Korea Datuk Lim Juay Jin, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan Datuk Malcolm Mussen Lamoh, Penasihat Kementerian Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan (MINTRED) Datuk Mohd Naroden Majais, Setiausaha Tetap Kementerian Pembangunan Bandar dan Sumber Asli Datu Zaidi Mahdi, Pemangku Setiausaha Tetap MINTRED Dzulkornain Masron, Pengarah Jabatan Tanah dan Survei Datu Abdullah Julaihi, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Lembaga Pembangunan Koridor Wilayah Datu Ismawi Ismuni, Ketua Pegawai Operasi (COO) Sarawak Energy Berhad James Ung dan Naib Presiden Huluan PETROS Jeremy Wong serta Pengarah MIDA, Seoul, Korea Selatan Ruhizam Idris.

Sumber: Utusan Borneo

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon