Spirit AeroSystems Malaysia bina kelepak dalam pertama A321XLR Airbus - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Spirit AeroSystems Malaysia bina kelepak dalam pertama A321XLR Airbus

Spirit AeroSystems Malaysia bina kelepak dalam pertama A321XLR Airbus

09 Nov 2021

KSpirit AeroSystems telah mengeluarkan kelepak dalam pertama di Malaysia untuk pesawat komersial lorong tunggal A321XLR (Xtra Long Range) yang baru dibangunkan oleh Airbus.

Airbus dalam satu kenyataan memberitahu Spirit AeroSystems di Malaysia adalah satu-satunya pembekal kelepak dalam untuk A321XLR, yang merupakan pesawat jarak jauh keluarannya yang paling laris.

“Kelepak dalam ini terletak di sepanjang tepi belakang kepak pesawat dan membantu memberikan daya angkat yang lebih besar semasa pesawat berlepas dan mendarat,” katanya.

Bagi menandakan pengeluaran kelepak dalam yang pertama di Malaysia, Airbus dan Spirit AeroSystems telah mengadakan satu majlis di fasiliti pembuatan Spirit AeroSystems di Subang, Selangor, hari ini.

Ia dihadiri oleh Naib Presiden Kanan Airbus dan Program Jet Perniagaan di Spirit AeroSystems, Scott McLarty dan Ketua Perwakilan Airbus – Malaysia, Raymond Lim.

Menurut Lim, jejak pengeluar pesawat itu di Malaysia melambangkan keutamaan yang berikan kepada negara ini, bukan sahaja sebagai pusat pasaran strategik, tetapi juga sebagai rakan niaga industri yang dihargai, yang menyumbang kepada pengembangan perusahaan global Airbus yang lebih meluas.

“Kami komited sepenuhya untuk terus berada di negara ini dan majlis hari ini menyaksikan satu lagi peristiwa penting yang menandakan perjalanan kami secara bersama,” katanya.

Sehingga hujung Oktober 2021, Airbus mencatatkan sejumlah 435 pesanan bagi A321XLR untuk 22 pelanggan di seluruh dunia.

Pesawat A321XLR kini sedang dibangunkan dan akan mula beroperasi menjelang 2023.

Ia akan menjadi pesawat lorong tunggal dengan jarak penerbangan paling jauh pernah dibina dan mampu terbang sehingga 8,700km tanpa henti atau sehingga sekitar sepuluh jam penerbangan.

Dengan seramai 14 rakan niaga dan pembekal tempatan di Malaysia, negara ini mewakili Airbus sebagai pangkalan pembekal terbesar di Asia Tenggara. Malaysia juga merupakan pembekal bahagian komposit Airbus yang kelima penting di seluruh dunia.

Di samping itu, Airbus, juga merupakan rakan kongsi terbesar negara ini dalam industri aeroangkasa.

Rakan niaga utama lain syarikat itu di Malaysia terdiri daripada Spirit AeroSystems, Composites Technology Research System, SME Aerospace dan Celestica.

Hari ni, peralatan yang di buat di Malaysia berada dalam hampir kesemua produk pesawat awam Airbus (A320 Family, A330, A350, A380) termasuk pesawat pengangkutan tentera A400M dan helikopter H130.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon