Solar PV dapat membantu perniagaan menjimatkan 25% kos elektrik, kata UOB - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Solar PV dapat membantu perniagaan menjimatkan 25% kos elektrik, kata UOB

Solar PV dapat membantu perniagaan menjimatkan 25% kos elektrik, kata UOB

13 Ogo 2021

Pemasangan panel fotovoltaik solar (PV) khas untuk harta tanah komersial atau perindustrian akan membantu perniagaan menjimatkan kos elektrik sekurang-kurangnya 25 peratus, kata Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif UOB Malaysia Ng Wei Wei.

Dia mengatakan jumlah simpanan diterjemahkan kepada jangka masa pembayaran balik rata-rata tiga hingga lima tahun atas jumlah pelaburan perniagaan.

“Isi rumah kediaman bertanah dapat menikmati antara 30 persen hingga 50 peratus simpanan bulanan dalam bil elektrik.

“Syarikat dan individu dapat menjimatkan wang sambil mengurangkan jejak karbon mereka,” katanya dalam ucaptama di webinar bertajuk “Tenaga suria sebagai sumber tenaga yang boleh diperbaharui di Malaysia” hari ini.

Di samping itu, katanya, tenaga suria telah menjadi sumber tenaga boleh diperbaharui yang lebih berpatutan, mudah diakses dan boleh dipercayai di Asia Tenggara dan kos masuk untuk mendapatkan sistem suria telah menyaksikan penurunan yang ketara hampir 70 peratus dari 2010 hingga 2020.

Ng mengatakan UOB telah melancarkan program U-Solar untuk membantu pelanggan mengatasi masalah kos mereka berkaitan dengan memasang dan mengendalikan sistem tenaga suria di kediaman, premis perniagaan dan kilang mereka.

Menurutnya, program ini telah membantu para pelanggannya untuk menghasilkan 32,000 megawatt jam tenaga suria dan menyumbang kepada pengurangan gas rumah kaca sebanyak 21.4 tan karbon dioksida di negara ini, yang setara dengan 4.650 kereta yang dilepaskan selama setahun.

“Kami mengharapkan permintaan untuk penyelesaian U-Solar kami meningkat karena kami melihat peningkatan minat terhadap tenaga suria, terutama berasal dari sektor komersial, industri, dan kediaman,” katanya.

Sementara itu, Ng mengatakan akan dianggarkan AS $ 1 trilion (AS $ 1 = RM4.23) peluang ekonomi tahunan di Asia Tenggara menjelang 2030 ketika rantau ini menuju ke arah ekonomi yang lebih hijau.

UOB, katanya, berkomitmen untuk memainkan peranan dan bertujuan untuk membangun portfolio kewangan berkelanjutan sebanyak AS $ 15 bilion pada tahun 2023 memandangkan permintaan yang semakin meningkat oleh perniagaan untuk peluang tersebut.

Sehingga Jun 2021, bank telah mencapai US $ 13 bilion.

Dia berkata sebagai kesinambungan menjadi semakin penting di luar tujuan membuat keuntungan tradisional, syarikat mesti menggabungkan pertimbangan persekitaran, sosial dan tadbir urus korporat (ESG) ke dalam strategi perniagaan mereka agar dapat bersaing dengan lebih baik dalam jangka panjang.

“Masa depan cerah untuk tenaga suria. Melabur dalam tenaga bersih dan boleh diperbaharui seperti solar adalah salah satu daripada banyak cara untuk mengurangkan jejak karbon dalam perniagaan anda,” katanya.

Dia menambahkan bahawa ada desakan kuat dari pemerintah untuk meningkatkan tenaga terbarukan dalam target campuran kapasiti tenaga negara menjadi 31 persen pada 2025 dan 40 persen pada 2035, dan solar akan menjadi penyumbang utama.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon