SIRIM, Turkish Aerospace meterai MoU bangunkan ekosistem industri aeroangkasa - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


SIRIM, Turkish Aerospace meterai MoU bangunkan ekosistem industri aeroangkasa

SIRIM, Turkish Aerospace meterai MoU bangunkan ekosistem industri aeroangkasa

25 Nov 2021

SIRIM Bhd telah bekerjasama dengan Turkish Aerospace melalui Memorandum Persefahaman (MoU) yang bertujuan mewujudkan kerjasama bagi membangunkan ekosistem industri aeroangkasa.

Melalui MoU itu, kedua-dua pihak bersetuju untuk bekerjasama dalam bidang penilaian pematuhan, pembangunan kualiti dan standard, pembangunan penyelidikan dan inovasi teknologi baharu bagi industri aeroangkasa.

Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan SIRIM Datuk Dr Ahmad Sabirin Arshad dan Pengarah Turkish Aerospace Malaysia Muhammad Najmi Ibrahim menandatangani memorandum itu bersempena Pameran Penerbangan Selangor 2021.

Ahmad Sabirin berkata MoU itu akan membolehkan kedua-dua pihak mempercepatkan penggunaan teknologi termaju berkaitan aeroangkasa seperti dron atau pesawat udara tanpa pemandu (UAV).

“SIRIM dan Turkish Aerospace turut berharap untuk membangunkan rangka kerja teknologi strategik perniagaan antarabangsa berkaitan industri aeroangkasa dan mengenal pasti penyelesaian penuh bagi pelaksanaan projek Pembuatan Pintar Industri 4.0,” katanya dalam kenyataan bersama.

Beliau menambah, SIRIM melalui bahagian penyelidikannya akan membantu proses penyelidikan dan pembangunan (R&D) melalui rakan industri strategik untuk aplikasi baharu seperti bahan termaju, termasuk salutan nano, gentian karbon dan polimer.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Turkish Aerospace Prof Temel Kotil berkata, dengan perkembangan itu, ia berharap untuk menyumbang dan menjadi pemangkin kepada industri aeroangkasa Malaysia melalui beberapa projek bersama yang akan memanfaatkan kedua-dua pihak.

Di bawah Rancangan Malaysia Ke-12, SIRIM akan menerajui Pensijilan Sistem Pengurusan Kualiti Aeroangkasa sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan untuk membangunkan industri berkenaan.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon