B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Simmtech percepat pengembangan P. Pinang dengan pelaburan fasa 2 berjumlah US$50 juta

Simmtech percepat pengembangan P. Pinang dengan pelaburan fasa 2 berjumlah US$50 juta

13 Dis 2022

Pengeluar substrat pembungkusan semikonduktor dan papan litar bercetak (PCB) bernilai tinggi yang berpangkalan di Korea Selatan Simmtech, bersedia mempercepatkan pengembangan barisan pengeluarannya di Pulau Pinang dengan pelaburan fasa kedua sebanyak US$50 juta (U$1 = RM4.4250).
Projek pengembangan itu dijangka siap menjelang suku pertama 2023.

Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), InvestPenang, dan Simmtech berkata dalam satu kenyataan bersama bahawa dalam rancangan awal, syarikat itu telah merancang untuk pengembangan fasa kedua lima tahun di unit tempatannya Sustio Sdn Bhd.

Bagaimanapun, Simmtech berkata ia memutuskan untuk mempercepatkan pelan pengembangannya kepada 2023.

Pengembangan itu akan menggandakan kapasiti pengeluaran PCB interkoneksi berketumpatan tinggi sambil mewujudkan tambahan 400 peluang pekerjaan untuk rakyat Malaysia, serta melibatkan kerjasama dengan syarikat tempatan untuk meningkatkan program tempatan mereka bagi meningkatkan ekosistem semikonduktor negara, menurut kenyataan itu.

Pengarah Urusan Simmtech Asia Tenggara Jeffery Chun berkata keputusan pengembangan itu adalah bukti keazaman pihak pengurusan untuk melabur di Malaysia, selain kejayaan pembukaan kilang pertamanya di Batu Kawan, yang merupakan hab semikonduktor global yang pesat membangun.

Awal tahun ini, Simmtech telah melabur US$150 juta untuk menyiapkan tapak pembuatan Sustio seluas 7.28 hektar, yang telah pun memulakan pengeluarannya.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri yang baharu dilantik Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata perkembangan pantas anak syarikat Simmtech di Malaysia itu membuktikan Malaysia terus menjadi destinasi pilihan untuk pelaburan bernilai tinggi berikutan kedudukan strategik industri dalam rantaian nilai elektrik dan elektronik global.

Projek pengembangan ini juga menyokong Dasar Pelaburan Baharu negara, yang matlamatnya termasuk memupuk pelaburan inovatif, berimpak tinggi dan berteknologi tinggi yang membantu mewujudkan lebih banyak pekerjaan bergaji tinggi, seterusnya menjadi kunci kepada peningkatan sosio-ekonomi jangka panjang negara dan pertumbuhan mampan, katanya dalam kenyataan yang sama.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon