Simmtech labur RM508 juta di Pulau Pinang - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Simmtech labur RM508 juta di Pulau Pinang

Simmtech labur RM508 juta di Pulau Pinang

31 Dis 2021

Firma Korea Selatan, Simmtech melalui anak syarikatnya Sustio Sdn Bhd melabur RM508 juta untuk membina kilang berskala besar pertama di Asia Tenggara di Taman Perindustrian Batu Kawan, Pulau Pinang.

Pengeluar papan litar tercetak (PCB) dan substrat pembungkusan untuk semikonduktor itu dalam kenyataannya berkata, pembinaan kemudahan itu berada di landasan dan dijadualkan selesai pada suku pertama 2022, walaupun berdepan cabaran sejak bermulanya pandemik COVID-19.

Katanya, kilang baharu itu dijangka mewujudkan lebih 1,000 pekerjaan berkemahiran tinggi dalam bidang kejuruteraan, pembuatan dan pengurusan kualiti menjelang separuh pertama 2022.

Pengarah Urusan Simmtech di Asia Tenggara, Jeffery Chun, berkata penting untuk projek di Pulau Pinang itu berjalan lancar bagi menguruskan rantaian bekalan berikutan kekangan bekalan semikonduktor global.

“Melalui sokongan sinergistik daripada agensi-agensi kerajaan Persekutuan terutama Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan agensi-agensi kerajaan negeri, projek baharu kami ini dapat digerakkan dengan lebih pantas bagi memacu kapasiti memenuhi permintaan pelanggan di rantau ini,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif MIDA, Datuk Arham Abdul Rahman, berkata industri pembuatan elektrik dan elektronik (E&E) sedang berkembang pesat.

“Lebih banyak syarikat memerlukan aktiviti berintensifkan pengetahuan, berteknologi tinggi dan inovatif.

“MIDA menyasarkan lebih ramai penggiat semikonduktor bahagian depan dan bahagian sokongan, selain rantaian bekalan untuk mempertimbangkan Malaysia sebagai lokasi alternatif pengeluaran,” katanya.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon