Selangor sasar nilai transaksi RM1 bilion daripada SAS 2022 - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Selangor sasar nilai transaksi RM1 bilion daripada SAS 2022

Selangor sasar nilai transaksi RM1 bilion daripada SAS 2022

08 Sep 2022

Kerajaan negeri Selangor jangka akan memperoleh potensi transaksi RM1 bilion melalui 24 memorandum persefahaman dalam bidang perkhidmatan, pembuatan dan pesawat elektrik, semasa Pameran Penerbangan Selangor (SAS) 2022.

Exco Perindustrian dan Perdagangan Negeri Selangor, Datuk Teng Chang Khim berkata SAS tahun lalu menyaksikan 13 MoU bernilai RM100 juta ditandatangani. 

“Setakat ini, sebanyak RM800 juta transaksi telah dimeterai dan kami berharap pada akhir acara itu, angka itu akan mencecah RM1 bilion,” katanya kepada pemberita semasa acara itu di sini hari ini.

SAS 2022 yang berlangsung selama tiga hari itu disempurnakan oleh Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah Ibni Sultan Sharafuddin Idris Shah Alhaj dengan diiringi Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari dan Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz. 

Acara itu dianjurkan Invest Selangor sebagai platform rangkaian untuk pemain industri aeroangkasa, terutamanya peneraju perniagaan serta penerbangan am, memperkasakan semula perniagaan mereka di rantau ini.

Acara kali ini telah menarik perwakilan tempatan serta pemain antarabangsa dari Thailand, Indonesia, China, Hong Kong, Singapura, Korea Selatan, Brazil, Kanada, Perancis, Switzerland, Republik Czech, Nigeria, United Kingdom dan Amerika Syarikat. 

Teng berkata SAS 2022 menempatkan 40 pameran pesawat statik, sambil menambah 64 pempamer telah mengambil bahagian dalam acara itu tahun ini.

Acara tahunan itu akan dibuka kepada umum pada hari ketiga secara percuma, dengan seramai 10,000 pengunjung telah mendaftar setakat pagi ini.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon