Selangor ideal untuk pelabur asing wujud hab global - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Selangor ideal untuk pelabur asing wujud hab global

Selangor ideal untuk pelabur asing wujud hab global

19 Nov 2021

Negeri Se­langor disifatkan sebagai lokasi yang ideal bagi pelabur asing mewujudkan hab perniagaan global, khususnya dalam meme­nuhi pertumbuhan permintaan di rantau ASEAN yang kini pesat berkembang.

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkata, ini kerana Selangor adalah pintu masuk ASEAN kerana kedudukannya yang strategik, disokong kemudahan infrastruktur
lengkap termasuk dua lapangan terbang antarabangsa, pelabuhan kontena kedua terbesar di rantau ini dan rangkaian jalan raya serta landasan kereta api yang maju.

“Hal ini ditambah dengan rantaian nilai yang mantap dalam pelbagai industri, daripada aero angkasa sehingga farmaseutikal dan sektor halal serta ketersambungan berstruktur sama ada dalam atau di luar talian.

“Selangor sememangnya menawarkan kelebihan yang tidak ternilai buat pelabur asing yang memiliki perancangan untuk menembusi pasaran ASEAN dan antarabangsa,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapannya pada perasmian Sidang Kemuncak Perniagaan Antarabangsa Selangor 2021 semalam.

Majlis disempurnakan oleh Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah Sultan Sharafuddin Idris Shah mewakili Sultan Se­langor.

Persidangan selama empat hari sehingga 21 November itu menampilkan enam acara utama iaitu Ekspo Antarabangsa Selangor (F&B), Persidangan Perniagaan ASEAN Selangor, Konvensyen Ekonomi Digital dan Bandar Pintar Selangor, Ekspo Inovasi dan R&D Selangor, Ekspo Antarabangsa Selangor (Perubatan) serta Ekspo Taman Perindustrian Selangor.

Acara tahunan tersebut turut menyaksikan pelancaran Ini­siatif Pelan Tindakan Bioteknologi Se­langor dan Garis Panduan Stan­dard Pengurusan Taman Perindustrian Selangor.

Tahun lalu, Selangor menerima pelaburan langsung asing dan domestik bernilai RM38.7 bilion, yang mana sejumlah RM18.4 bi­lion daripadanya disumbangkan oleh sektor pembuatan, manakala selebihnya daripada sektor pri­mer dan perkhidmatan.

Sumber: Kosmo

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon