Sarawak ada potensi besar dalam sektor tenaga boleh baharu - Rafizi - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Sarawak ada potensi besar dalam sektor tenaga boleh baharu – Rafizi

Sarawak ada potensi besar dalam sektor tenaga boleh baharu – Rafizi

24 Jun 2023

Sarawak mempunyai potensi terbesar dalam negara ini untuk membangunkan sektor tenaga boleh baharu, kata Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli.

Beliau berkata agenda peralihan tenaga yang menjadi tumpuan kerajaan Sarawak ketika ini juga adalah seiring dengan kerajaan Persekutuan terutama dalam membina kedudukan Malaysia sebagai peneraju peralihan tenaga serantau.

Beberapa keputusan yang dibuat di peringkat Persekutuan setakat ini juga telah membolehkan kerajaan Sarawak mempercepat beberapa projek besar di negeri ini.

“(Projek besar itu) termasuk usaha mengeksport tenaga boleh baharu (secara) rentas sempadan serta penyerapan dan penyimpanan karbon (CCS),” katanya kepada pemberita selepas menghadiri sesi libat urus Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-12 (RMKe-12) bersama kerajaan Sarawak di sini, pada Sabtu.

Pada 31 Mei lepas, Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata tenaga hidro akan masih menjadi tumpuan utama sumber tenaga Sarawak.

Beliau berkata sumber asli negeri yang banyak terutama daripada hujan yang lebat dan sungai menawarkan persekitaran terbaik untuk pembangunan tenaga boleh baharu seperti tenaga hidro.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon