B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Samchem akan meningkatkan kapasiti pergudangan di Malaysia, Vietnam

Samchem akan meningkatkan kapasiti pergudangan di Malaysia, Vietnam

14 Nov 2022

Samchem Holdings Bhd dijadualkan melengkapkan pembesaran Pulau Indah dan Vietnam menjelang akhir tahun, meningkatkan jumlah kapasiti pergudangannya masing-masing sebanyak 38% dan 58% di Malaysia dan Vietnam.

“Ini akan membolehkan kami melangkah ke 2023 dengan kesediaan untuk berkembang ke segmen baharu dan meningkatkan portfolio produk kami. Strategi pengembangan kami, ditambah dengan tumpuan jangka panjang terhadap kecemerlangan operasi akan memacu prestasi masa depan dan penembusan pasaran,” kata ketua pegawai eksekutif Ng Thin Poh dalam satu kenyataan.

Pengedar bahan kimia dan pelincir bersepadu itu kekal yakin dengan prospeknya dan terus melabur dalam pertumbuhan jangka panjang kerana bahan kimia amat diperlukan untuk banyak industri.

Pada suku ketiga berakhir 30 Sept, keuntungan bersih Samchem jatuh 48.5% kepada RM6.5 juta, atau pendapatan sesaham 1.19 sen berbanding RM12.6 juta, atau 2.32 sen yang dicapai setahun sebelumnya.

Hasil, bagaimanapun, meningkat 6% kepada RM317.32 juta berbanding RM272.81 juta yang dicapai dalam tempoh yang sama tahun sebelumnya disebabkan volum yang lebih tinggi dan harga jualan purata yang lebih tinggi.

Untuk sembilan bulan pertama tahun ini, hasil kumpulan meningkat sebanyak 8% tahun ke tahun kepada RM1.05 bilion dan keuntungan bersih turun 12.8% kepada RM44.3 juta.

Ng berkata keadaan makro yang tidak menggalakkan seperti kenaikan faedah, tekanan inflasi, kos input yang lebih tinggi, gangguan logistik, dan dasar sifar-Covid dari China menimbulkan cabaran besar pada 3Q22.

“Kami melihat kemunduran dalam permintaan bahan kimia sebagai sementara apabila pasaran menyesuaikan diri dengan penanda aras ekonomi baharu, merasionalkan harga produk dan menormalkan tahap inventori.

“Walaupun pelbagai cabaran, kami kekal untung dan mengekalkan daya tahan kewangan yang kukuh. Ini membolehkan kami terus memberi ganjaran kepada pemegang saham kami dengan dividen dan kami mengisytiharkan dividen interim ketiga sebanyak 0.6 sen sesaham, mewakili nisbah pembayaran sebanyak 50%,” tambahnya.

Sumber: BeritaKini

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon