B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Rangka kerjasama ekonomi digital Malaysia-Singapura boleh jadi contoh kepada negara ASEAN – Tengku Zafrul

Rangka kerjasama ekonomi digital Malaysia-Singapura boleh jadi contoh kepada negara ASEAN – Tengku Zafrul

31 Jan 2023

Rangka Kerja Kerjasama dalam Ekonomi Digital Malaysia-Singapura boleh menjadi contoh kepada negara ASEAN lain dalam menyediakan tenaga kerja, perusahaan kecil dan sederhana (PKS) serta syarikat permulaan mereka untuk dekad digital.

“Melalui kerjasama ini, Malaysia berharap dapat mempelajari dan berkongsi amalan terbaik yang akan memudahkan pembinaan bakat, menaik taraf infrastruktur dan lain-lain sama ada dalam sektor awam atau swasta,” kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz semalam.

Bagi Rangka Kerja Kerjasama dalam Ekonomi Hijau, katanya, Malaysia mengalu-alukan kerjasama dengan Singapura dalam pengetahuan teknikal untuk keperluan pengawalseliaan bagi kenderaan elektrik (EV), kenderaan autonomi dan inisiatif ekonomi hijau seperti kredit karbon dan lain-lain.

“Ini termasuk penyeragaman garis panduan industri, keperluan teknikal, tatakelakuan, undang-undang dan peraturan serta program pembinaan kapasiti,” katanya kepada media di Singapura selepas majlis menandatangani Rangka Kerja Kerjasama dalam Ekonomi Digital dan Ekonomi Hijau Malaysia dan Singapura.

Majlis pemeteraian itu disaksikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong.

“Rangka kerja kerjasama ini merupakan inisiatif antara Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) serta Kementerian Perdagangan dan Industri Singapura untuk meningkatkan kerjasama dua hala dalam bidang ekonomi digital dan ekonomi hijau.

“Insya-Allah, kerjasama dua hala dalam ekonomi digital dan ekonomi hijau ini berpotensi untuk memacu pembangunan industri kedua-dua negara serta mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan dan perniagaan bagi Malaysia dan Singapura.

“Saya bersetuju dangan banyak prinsip yang disebut oleh Perdana Menteri dari segi pertumbuhan ekonomi yang bermakna.

“Malah, dari dahulu, saya selalu berkongsi dengan media bahawa pertumbuhan ekonomi perlu memanfaatkan rakyat, dari segi peluang pekerjaan dan pemerkasaan rakyat untuk membina sebuah kehidupan yang baik, bukan memanfaatkan syarikat-syarikat besar sahaja,” katanya.

Beliau berkata prinsip ini juga perlu diterapkan dalam apa-apa perjanjian dua hala atau pelbagai hala – termasuk dari segi Rangka Kerja Kerjasama dengan Singapura dalam Ekonomi Hijau dan Ekonomi Digital.

“ASEAN memerlukan satu kepimpinan yang kuat untuk kemampanan masa depan rakyatnya. Pada pendapat saya, kerjasama dengan Singapura dalam ekonomi digital dan ekonomi hijau ini mampu menyediakan kepimpinan tersebut untuk menyumbang kepada kemakmuran ASEAN pada masa depan,” katanya.

Mengenai prospek pelaburan untuk Malaysia, Tengku Zafrul mengakui terdapat persaingan yang kuat dan terdapat bidang untuk ditingkatkan, terutamanya dalam industri yang ingin diberi tumpuan.

Menurut data MITI yang dikeluarkan baru-baru ini, Singapura menyumbang nilai eksport terbesar dalam kalangan negara-negara ASEAN iaitu RM232.57 bilion pada 2022, diikuti Thailand, Indonesia, Vietnam dan Filipina.

Singapura, Thailand dan Indonesia merupakan tiga destinasi eksport utama pada 2022, menyumbang 78.3 peratus daripada jumlah eksport Malaysia ke ASEAN.

Eksport ke hampir semua negara ASEAN mencatatkan rekod tertinggi baharu.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon