Projek pelaburan bernilai RM15 bilion diluluskan di Taman Industri SOGIP - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Projek pelaburan bernilai RM15 bilion diluluskan di Taman Industri SOGIP

Projek pelaburan bernilai RM15 bilion diluluskan di Taman Industri SOGIP

08 Nov 2021

Perbadanan Pembangunan Minyak dan Gas Sabah (SOGDC) meluluskan cadangan projek pelaburan bernilai sehingga RM15 bilion di Taman Perindustrian Minyak dan Gas Sipitang (SOGIP), kata Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor.

Beliau juga optimis bahawa pelaburan besar sedemikian akan memberi limpahan manfaat ke atas perniagaan tempatan serta mewujudkan ribuan peluang pekerjaan bagi rakyat negeri itu.

“Selain daripada kemudahan gas asli cecair (LNG) terapung berhampiran pantai milik Petronas, projek lain yang dicadangkan dan diluluskan termasuk fasiliti pemprosesan oleokimia bersepadu, pemprosesan pengeluaran logam silikon dan perkhidmatan sokongan berkaitan seperti pengurusan sisa serta khidmat marin,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan selepas mempengerusikan mesyuarat Lembaga Pengarah SOGP di Menara Kinabalu di sini, hari ini.

Menurut Hajiji, seiring dengan pelan pembangunan Hala Tuju Sabah Maju Jaya, Kerajaan Sabah juga komited untuk memajukan industri hiliran dengan menumpukan lebih banyak pelaburan ke atas sumber-sumber sedia ada termasuk minyak dan gas (O&G) dan mengoptimumkan taman perindustrian sedia ada seperti SOGIP.

Malah, katanya, aspirasi kerajaan negeri itu dapat dicapai menerusi pembentukan satu jawatankuasa baharu, Perjanjian Penyelesaian Komersial (CSA) dengan matlamat utama bagi membolehkan pemilikan ketara hasil daripada O&G, penyertaan lebih besar dalam rantaian nilai serta mewakili suara lebih penting dalam pembangunan sektor itu di Sabah.

Beliau juga menyifatkan aspek ketersediaan serta jarak dekat hidrokarbon negeri dan lokasi SOGIP yang strategik telah menarik ramai pelabur baharu di taman perindustrian tersebut.

“Gas asli yang terdapat di SOGIP akan mewujudkan peluang pekerjaan berkualiti bagi siswazah menganggur selain memberi peluang perniagaan untuk kalangan kontraktor tempatan,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon