PMI Malaysia Jun lebih baik, tanda peningkatan dalam sektor pembuatan - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


PMI Malaysia Jun lebih baik, tanda peningkatan dalam sektor pembuatan

PMI Malaysia Jun lebih baik, tanda peningkatan dalam sektor pembuatan

01 Jul 2022

Indeks Pengurus Pembelian (PMI) Pembuatan S&P Global Malaysia yang diselaraskan secara bermusim mencatatkan 50.4 pada Jun, meningkat daripada 50.1 pada Mei, menandakan peningkatan yang agak kukuh namun masih sederhana, dalam sektor pembuatan.

Sektor pembuatan Malaysia menyaksikan keseluruhan keadaan operasi bertambah baik pada kadar sedikit lebih cepat pada pertengahan tahun 2022.

Tahap pengeluaran pula stabil buat kali pertama berikutan penurunan bulanan lima kali berturut-turut, manakala pesanan baharu melonjak untuk bulan ketiga walaupun hanya secara berperingkat.

Ketua Ekonomi Perniagaan S&P Global Market Intelligence Chris Williamson berkata pengilang Malaysia melaporkan pengakhiran yang stabil tetapi tidak mengagumkan pada suku kedua sambil menekankan bagaimana pemulihan ekonomi telah berkurangan sedikit berbanding permulaan suku berkenaan.

“Syarikat -syarikat melaporkan jualan eksport yang lembap dan kebimbangan yang semakin meningkat terhadap peningkatan kos sara hidup, terutamanya dari segi kenaikan harga tenaga dan bahan api.

“Kos input dan harga jualan purata kembali melonjak, sekali gus menunjukkan tekanan inflasi terus meningkat,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

Beliau juga berkata walaupun terdapat berita baik dari segi beberapa kekangan bekalan yang menunjukkan tanda-tanda keredaan yang jelas dan ini sepatutnya membantu mengurangkan beberapa tekanan harga industri, tenaga global dan bekalan makanan telah menjadi sumber kebimbangan yang semakin meningkat.

Sementara itu menurut data terkini PMI, sektor pembuatan ASEAN mencatatkan peningkatan dalam persekitaran operasi pada bulan Jun.

Pertumbuhan dalam output/pengeluaran dan pesanan baharu lebih pantas berbanding tempoh tinjauan sebelumnya. Bagaimanapun, syarikat-syarikat pembuatan turut melaporkan penguncupan baharu dalam aktiviti pembelian dan pekerjaan.

PMI keseluruhan mencatatkan 52.0 pada Jun, turun sedikit daripada 52.3 pada Mei dan ini menandakan peningkatan keseluruhan yang kukuh dalam kesihatan sektor pembuatan ASEAN.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon