PKS perlu bekerjasama dengan MNC, LLC untuk menembusi pasaran global - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


PKS perlu bekerjasama dengan MNC, LLC untuk menembusi pasaran global

PKS perlu bekerjasama dengan MNC, LLC untuk menembusi pasaran global

21 Jun 2023

Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan Persekutuan Pengilang Malaysia (FMM) mahu menghubungkan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dengan syarikat multinasional (MNC) serta syarikat tempatan besar (LLC) bagi membolehkan mereka menjadi pengeluar dan pembekal global yang berdaya saing.

Pengerusi MIDA Tan Sri Dr Sulaiman Mahbob berkata dengan membantu PKS mengatasi halangan kemasukan tinggi, ia bukan sahaja menyumbang nilai kepada pertumbuhan perindustrian tetapi juga kepada ekonomi Pulau Pinang dan ekonomi serantau secara keseluruhan.

Kerjasama FMM dengan MIDA sudah lama terjalin dengan misi bersama untuk mempercepatkan inisiatif penyetempatan dan mengukuhkan hubungan antara syarikat domestik termasuk PKS, MNC dan LLC, katanya.

“Matlamat kami adalah untuk membantu lebih banyak syarikat berkembang dan mengukuh, bukan sahaja saiz tetapi dari segi keupayaan yang boleh mereka bawa sebagai penawaran.

“Untuk memanfaatkan sepenuhnya peluang ini, syarikat tempatan mesti mengikuti perkembangan perubahan teknologi yang sedang pesat di peringkat global, yang sejajar dengan revolusi Industri 4.0,” kata Sulaiman kepada pemberita pada Hari Hubungan Perindustrian MIDA-FMM (Pulau Pinang) di sini hari ini.

PKS, MNC dan LLC mempunyai banyak keuntungan dengan berganding bahu dalam perkongsian kerana setiap entiti membawa kekuatan dan kelebihan yang unik.

Sulaiman menjelaskan MNC dan LLC berdasarkan saiznya mampu menyediakan kepakaran yang mendalam, skala ekonomi termasuk akses kepada teknologi terkini, manakala PKS yang tangkas mampu membuat keputusan pantas, beroperasi dengan lincah dan memacu inovasi.

“Di tengah-tengah perkembangan geopolitik seperti konflik Rusia-Ukraine yang berterusan, kerajaan Malaysia sedang giat berusaha untuk menjaga kepentingan pelabur dan industri. Pihak berkepentingan ini memainkan peranan penting dalam menyediakan pekerjaan kepada kakitangan kami dan menyokong PKS melalui ekosistem rantaian bekalan mereka,” katanya.

Sulaiman menambah sektor pembuatan di Malaysia terus menarik tahap pelaburan yang sihat, dengan nilai besar RM15.6 bilion atau 21.8 peratus daripada jumlah pelaburan yang diluluskan.

Komitmen ini dicerminkan dalam kelulusan 192 projek pembuatan , bersedia untuk menjana lebih 11,900 peluang pekerjaan baharu.

Sementara itu, Presiden FMM Tan Sri Soh Thian Lai berkata 97.2 peratus daripada pertubuhan perniagaan di Malaysia adalah PKS mikro (PKS), bertanggungjawab untuk hampir 38.2 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar.

“PKS sememangnya tulang belakang ekonomi negara, menjadi sumber asas dalam memacu pertumbuhan dan menyokong pembangunan ekonomi negara ini,” katanya.

Soh menambah, matlamat utama program Hari Hubungan Perindustrian MIDA-FMM (Pulau Pinang) diadakan untuk memupuk PKS untuk menembusi rantaian bekalan global dan mewujudkan kumpulan pembekal yang boleh menjana atau menambah nilai kepada ekonomi.

“Memandangkan senario semasa yang mana banyak syarikat tempatan menghadapi kesukaran dalam mewujudkan perkongsian dan menjalin hubungan rantaian bekalan dengan MNC disebabkan keupayaan mereka yang agak terhad, Hari Hubungan Perindustrian menawarkan bantuan berharga kepada PKS bagi membantu mereka mendapat permulaan yang lebih baik dalam perjalanan rantaian nilai global mereka.

“Kerjasama dengan MNC adalah faktor penting dalam membolehkan usaha pengantarabangsaan PKS, memperkasakan mereka untuk mengembangkan kehadiran serta memainkan peranan penting dalam pasaran global. Untuk mencapai matlamat ini, komitmen kolektif daripada semua pihak berkepentingan diperlukan bagi menambah baik keseluruhan persekitaran perniagaan dan mengukuhkan kehadiran PKS dalam rantaian nilai global,” katanya.

Soh menyatakan bahawa program ini memberi tumpuan khusus kepada tiga industri penting iaitu elektrik dan elektronik (E&E), peranti perubatan serta mesin dan peralatan (M&E): memandangkan sektor-sektor ini merupakan penggerak di sebalik kemajuan teknologi, hasil penjagaan kesihatan yang lebih baik dan pertumbuhan industri secara keseluruhan.

“Sejak pelancaran Hari Hubungan Perindustrian pada 2021, kami telah menerima 22 syarikat utama dan 196 syarikat pembekal.

“Hari ini, kami gembira kerana mempunyai 11 lagi syarikat utama daripada sektor E&E, teknologi pemesinan dan peranti perubatan, serta 50 PKS berdaftar sedia untuk membuat pembekalan kepada MNC,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon