Petronas Gas lulus pelaburan RM460 juta untuk projek stesen pemampat gas di Johor - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Petronas Gas lulus pelaburan RM460 juta untuk projek stesen pemampat gas di Johor

Petronas Gas lulus pelaburan RM460 juta untuk projek stesen pemampat gas di Johor

09 Dis 2021

Petronas Gas Bhd (PGB) telah meluluskan “keputusan pelaburan akhir (FID)” membabitkan pembinaan projek stesen pemampat gas baharu di Kluang, Johor dengan kos pelaburan sejumlah RM460 juta.

Syarikat itu akan membina dan memasang stesen yang bertujuan meningkatkan kapasiti gas Peninsular Gas Utilization (PGU) II, khususnya di wilayah selatan, sebagai sebahagian daripada perniagaan pengangkutan gas PGB.

“Kapasiti gas tambahan yang terhasil daripada projek ini akan merangsang pertumbuhan permintaan gas daripada pelbagai industri di wilayah selatan dan menyediakan jaminan bekalan kepada pengguna gas yang sedia ada di rantau ini,” katanya dalam satu makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

Projek ini selesai dan ditauliahkan pada suku pertama 2024.

“PGB akan menggunakan kemudahan pembiayaan Islam daripada RHB Islamic Bank Berhad untuk membiayai kos projek,” kata syarikat itu dan menambah, tiada kesan material ke atas pendapatan sesaham, aset bersih sesaham dan penggearan untuk tahun kewangan berakhir 31 Dis 2021.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon