B. Malaysia
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Permintaan tinggi pulihkan sektor pembuatan negara

Permintaan tinggi pulihkan sektor pembuatan negara

02 Dis 2021

Sektor pembuatan di Malaysia semakin pulih berikutan permintaan tinggi daripada ekonomi global terutama dari rantau Asia Pasifik, demikian menurut AmBank (M) Bhd.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.493.0_en.html#goog_1785987997

Bank itu berkata, peningkatan keseluruhan dalam sektor pembuatan pada bulan lalu turut disumbangkan oleh penamatan sekatan pergerakan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Peningkatan berlaku di sebalik gangguan rantaian bekalan semasa yang mengehadkan prestasi sebenar pembuatan,” katanya dalam satu nota penyelidikan.

AmBank mengekalkan unjuran pertumbuhan bagi sektor pembuatan sekitar 3.5 peratus dengan paras tertinggi sehingga empat peratus bagi seluruh tahun ini.

“Peningkatan dalam sektor pembuatan akan kekal dipengaruhi oleh pembukaan semula ekonomi, prestasi mantap sektor elektrik dan elektronik (E&E), pengeluar sarung tangan, subkumpulan petroleum dan kimia, permintaan luaran yang teguh serta harga komoditi yang tinggi,” katanya.

Sektor pembuatan Malaysia terus merekodkan peningkatan apabila Indeks Pengurus Pembelian (PMI) IHS Markit pada November meningkat kepada 52.3 berbanding 52.2 pada Oktober.

AmBank berkata, ia masih lagi memantau beberapa faktor yang dapat mencetuskan ancaman besar terhadap kemajuan pemulihan kerana boleh mengembalikan ekonomi kepada kemelesetan jika menjadi kenyataan.

Katanya, varian Omicron yang baru ditemui menjadi risiko yang besar, ditambah pula dengan tekanan ke atas pengeluaran disebabkan isu rantaian bekalan sedia ada.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon
X