Pemasangan lebih banyak stesen pengecas EV perlu diberi tumpuan utama - Tengku Zafrul - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pemasangan lebih banyak stesen pengecas EV perlu diberi tumpuan utama – Tengku Zafrul

Pemasangan lebih banyak stesen pengecas EV perlu diberi tumpuan utama – Tengku Zafrul

20 Jul 2023

Dalam usaha memperluas ekosistem kenderaan elektrik (EV) di negara ini pemasangan lebih banyak stesen pengecas EV adalah satu aspek yang perlu diberikan tumpuan utama, kata Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz.

Tengku Zafrul berkata kerajaan menyasar untuk memasang 10,000 stesen pengecas EV menjelang 2025, dan pengecas super charger Tesla akan dapat menyumbang kepada sasaran tersebut.

“Tesla dikehendaki memasang sekurang-kurangnya 50 super charger menjelang tahun 2026, dan 30 peratus daripada super charger ini perlu terbuka untuk jenama EV yang lain.

“Ini bermakna, kesemua pemilik EV akan dapat manfaat. Ini adalah langkah yang baik dalam mempromosikan penggunaan EV secara menyeluruh,” katanya menerusi ciapan di laman Twitter beliau, hari ini.

Menurutnya, sebanyak lapan super charger Tesla yang laju dan cekap telah dipasang di pusat membeli belah Pavilion Kuala Lumpur.

“Selain Pavilion, terdapat sembilan lokasi lain di seluruh Malaysia yang turut mempunyai super charger. Di Lembah Klang, terdapat tiga lokasi iaitu di Bukit Jalil, Petaling Jaya, dan Dengkil manakala di luar Lembah Klang, ia terletak di Iskandar Puteri, Perai, Ipoh, dan Negeri Sembilan.

“Dengan 10 lokasi ini, dijangka 95 peratus daripada sasaran Tesla untuk pemasangan 50 super charger akan tercapai, kerana setiap lokasi akan dipasang empat hingga dua belas stesen pengecas,” katanya.

Tengku Zafrul juga berkata Tesla telah memberikan komitmen untuk meningkatkan bilangan super charger di seluruh Malaysia melebihi sasaran yang ditetapkan oleh kerajaan.

“Ini adalah permulaan yang baik, dan diharapkan pengeluar lain akan turut serta untuk menambah bilangan pengecas dan super charger di seluruh negara.

“Menariknya, Tesla juga banyak menggunakan komponen tempatan dalam pembuatan kenderaan mereka.

“Dengan adanya pelaburan ini, pembekal tempatan di Malaysia akan terus berkembang, dan diharapkan lebih banyak peluang pekerjaan akan tercipta untuk rakyat Malaysia,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon