B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pelbagai produk, destinasi eksport Malaysia akan bantu kurangkan impak PKP – Moody’s

Pelbagai produk, destinasi eksport Malaysia akan bantu kurangkan impak PKP – Moody’s

23 Jun 2021

Pelbagai produk dan destinasi eksport yang dimiliki Malaysia dijangka membantu ekonomi ini mengurangkan kesan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang berlanjutan sehingga akhir Jun, menurut Moody’s Investors Service pada Rabu.

Malaysia menguatkuasakan PKP buat kali ketiga mulai 1 Jun selepas kes COVID-19 harian mencecah 8,000.

Dari dua minggu, ia dilanjutkan selama dua minggu lagi sehingga 28 Jun, 2021.

Menurut agensi penarafan itu menerusi laporan terbarunya, peningkatan semula kes pandemik serta kadar vaksinasi yang rendah di Asia Pasifik telah menimbulkan risiko baharu terhadap permintaan domestik walaupun pemulihan perdagangan global akan menyokong ekonomi yang lebih berorientasi eksport di rantau ini.

Penolong Naib Presiden dan Penganalisis Moody’s, Nishad Majmudar berkata sekatan pergerakan baharu untuk membendung penularan virus akan mengekang permintaan domestik dan menjejaskan keyakinan pengguna.

“Sementara itu, kadar vaksinasi adalah rendah di kebanyakan bahagian Asia-Pasifik, dengan hanya Maldives, Mongolia, Singapura dan China yang telah memberikan dos vaksin pertama kepada sekurang-kurangnya 40 peratus rakyat mereka,” katanya.

Bagaimanapun di ekonomi yang lebih berorientasikan eksport, termasuk Vietnam (Ba3, positif); Taiwan; China (Aa3, positif) dan Malaysia (A3, stabil), sumbangan besar daripada perdagangan akan mengimbangi permintaan domestik yang lemah dan meningkatkan keluaran — selagi penutupan kilang dan lokasi pemprosesan eksport ekoran COVID dihadkan.

Eksport Vietnam yang pesat telah membantu ekonominya berkembang dalam keadaan pandemik — eksportnya meningkat  lapan peratus pada suku pertama 2021 berbanding prestasi pada suku keempat 2020 berasaskan pelarasan musim.

Prestasi yang sama dicatatkan Taiwan apabila eksportnya meningkat lapan peratus pada suku pertama 2021 berbanding suku keempat 2020;  dan  16 peratus berbanding suku yang sama 2020, mendorong lonjakan 8.9 peratus bagi Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

“Pelbagai produk dan destinasi eksport Malaysia dijangka membantu mengurangkan kesan lanjutan sekatan pergerakan sehingga akhir Jun.

“Moody’s mengunjurkan pertumbuhan 7.2 peratus, 4.2 peratus dan 5.3 peratus masing-masing bagi negara-negara ini,” jelasnya.

Sementara itu, pemulihan akan lebih baik bagi negara yang turut bergantung kepada pelancongan antarabangsa, seperti Thailand (Baa1, stabil).

Moody’s menjangkakan KDNK Thailand meningkat 2.8 peratus pada 2021 — kenaikan yang agak kecil daripada penguncupan 6.1 peratus pada 2020, menunjukkan industri pelancongan ketinggalan dalam mencatatkan pemulihan.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon