B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Pas Pelabur Strategik bakal lonjak daya tarikan Malaysia

Pas Pelabur Strategik bakal lonjak daya tarikan Malaysia

18 Jul 2023

Pas Pelabur Strategik (ISP) yang menawarkan manfaat layanan istimewa untuk pelabur memasuki Malaysia secara berulang kali, dijangka dapat melonjakkan daya tarikan Malaysia bagi kalangan pelabur asing, kata ahli ekonomi.

Profesor Ekonomi Universiti Sunway, Prof Yeah Kim Leng, berkata kemudahan itu juga mampu meningkatkan persepsi positif pelabur terhadap iklim pelaburan negara ini.

“Sentimen sedemikian akan mempengaruhi keputusan masa depan mereka untuk sama ada mengembangkan atau memindahkan operasi ke negara lain (seperti di Malaysia),” katanya kepada Bernama.

Beliau mengulas pengumuman oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, pada 14 Julai lalu mengenai langkah kerajaan mengeluarkan SIP secara aktif kepada pelabur dalam usaha menjadikan Malaysia destinasi pelaburan global, termasuk membolehkan pelabur tinggal di negara ini untuk sekurang-kurangnya lima tahun sebelum dipertimbangkan untuk lanjutan selama lima tahun lagi.

Anwar turut mengumumkan hasrat kerajaan untuk memperlukan skop Pas Lawatan Profesional Nomad Digital untuk merangkumi kemahiran berkaitan pembuatan.

Pas itu membolehkan profesional yang layak seperti pereka elektrik dan elektronik (E&E) serta litar bersepadu (IC) berpeluang berpindah ke Malaysia dan bekerja secara bebas sehingga dua tahun.

Mengulas selanjutnya, Kim Leng turut menyifatkan SIP sebagai antara beberapa kaedah pemudahcara utama yang diperkenalkan kerajaan bagi meningkatkan semula kedudukan negara sebagai destinasi pilihan.

“Ini satu inisiatif yang berpandangan jauh (bagi membawa kemajuan) berikutan persaingan sengit untuk mendapatkan pelaburan langsung asing, perdagangan, tenaga kerja serta modal di rantau ini.

“SIP akan mempermudah akses bagi pegawai dagang utama yang sememangnya kerap melakukan perjalanan serta berada di negara ini.

“Pegawai dagang ini yang lazimnya berkemahiran tinggi dan berkaliber, turut menyumbang dari segi pemindahan pengetahuan, teknologi serta peningkatan kemahiran bagi kalangan tenaga kerja tempatan, terutama mereka yang dilatih untuk mengambil alih peranan atau fungsi utama,” katanya.

Sementara itu, Ketua Ahli Ekonomi dan Kewangan Sosial Bank Muamalat Malaysia Bhd, Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid, berkata inisiatif itu bertujuan mempercepat usaha peningkatan kemahiran atau membantu sektor E&E meningkatkan kedudukan dalam rantaian nilai.

“Sektor ini sudah wujud sekian lama sejak 1970-an apabila Intel menjadikan Malaysia sebagai hab pembuatan mereka.

“Untuk beberapa lama, kita kekal di peringkat bawah sektor E&E, khususnya dalam semikonduktor yang mana terus berperanan sebagai penggiat utama untuk perkhidmatan penyumberan luar pengujian dan pemasangan semikonduktor (OSAT),” katanya.

Mohd Afzanizam berkata, sejajar dengan usaha bagi memastikan sektor berkenaan dapat terus meningkatkan kedudukannya dalam rantaian global serta membolehkan kehadiran bakat asing di Malaysia, SIP juga dilihat sebagai satu pemangkin tepat untuk mereka berada di sini.

“Bagaimanapun, perlu ada hala tuju untuk menjamin pemindahan teknologi itu berlaku secara paling kondusif.

“Dasar-dasar berkaitan perlu lebih jelas yang mungkin memerlukan usaha meneliti insentif cukai untuk menarik dan mengekalkan bakal terbabit,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon