Ovotherm Asia Pasific buka tapak pembuatan pertama di Malaysia - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Ovotherm Asia Pasific buka tapak pembuatan pertama di Malaysia

Ovotherm Asia Pasific buka tapak pembuatan pertama di Malaysia

20 Jun 2023

Ovotherm, pembekal utama produk dalam industri telur global merasmikan tapak pembuatan pertamanya di rantau Asia Pasifik di Klang melibatkan pelaburan sekitar RM38 juta.

Menerusi pembukaan kilang tersebut, Ovotherm Asia Pacific Sdn. Bhd. komited untuk menangani permintaan yang semakin meningkat bagi penyelesaian pembungkusan telur boleh guna semula di rantau ini.

Syarikat tersebut menggunakan 100 peratus bahan kitar semula seperti kepingan PET untuk mengeluarkan pembungkusan telur berkualiti tinggi dan mesra alam.

Kilang berkeluasan 106,000 kaki persegi (9,847 meter persegi) itu juga dijangka akan mencipta lebih daripada 24 peluang pekerjaan untuk penduduk tempatan.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Datuk Arham Abdul Rahman dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini menzahirkan keterujaannya dengan pelaburan tersebut.

“Saya gembira mendengar bahawa Ovotherm akan menyepadukan amalan mampan ke dalam model perniagaan di sini dan komitmen mereka terhadap tanggungjawab alam sekitar dan ekonomi kitaran patut dipuji.

“Inisiatif ini menunjukkan contoh positif untuk industri, dan saya berharap ia memberi inspirasi kepada perniagaan lain untuk mengikutinya dalam mengamalkan amalan mampan.

“Saya amat percaya bahawa inisiatif Ovotherm bukan sahaja akan menyumbang kepada pembangunan industri ekonomi kitaran negara malah mengukuhkan daya tahan rantaian bekalan dan landskap tempatan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Ovotherm, Franz Hofer berkata, potensi strategik Malaysia merupakan antara faktor utama pihaknya membuka tapak pembuatan di Klang.

“Memilih Malaysia sebagai lokasi pengeluaran baharu kami adalah satu langkah strategik, didorong keunikannya lokasi di tengah-tengah Asia Tenggara, kestabilan yang tidak berbelah bahagi dan tenaga kerja yang bermotivasi,” ujarnya.

Sumber: Kosmo

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon