NIMP 2030 jadikan Malaysia negara industri berteknologi tinggi - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


NIMP 2030 jadikan Malaysia negara industri berteknologi tinggi

NIMP 2030 jadikan Malaysia negara industri berteknologi tinggi

30 Ogo 2023

Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) yang bakal dilancarkan pada 1 September ini akan menjadikan Malaysia sebagai negara industri berteknologi tinggi dengan transformasi digital, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata, NIMP 2030 yang akan dilancarkan itu bukan seperti pelan perindustrian yang biasa.

“Ia memberi tumpuan terhadap anjakan supaya tidak hanya memutuskan kepada sesuatu sektor, tetapi ke arah matlamat dan misi menjadikan Malaysia negara industri dengan teknologi tinggi, transformasi digital dan memberi ruang kepada ratusan ribu anak muda dalam bidang pekerjaan baharu.

“Transformasi digital dalam industri bukan sahaja dapat mengembalikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan unggul tetapi akan meningkatkan keupayaan kita,” katanya semasa berucap pada Majlis Amanat Perdana Hari Kebangsaan 2023 di Putrajaya hari ini yang disiarkan secara langsung oleh stesen televisyen tempatan.

Perdana Menteri berkata, negara telah memperoleh kembali perhatian beberapa syarikat besar seperti Tesla Inc dari Amerika Syarikat (AS), Geely dari China serta Infineon Technologies dari Jerman yang bersetuju menjadikan Malaysia pangkalan pelaburan penting.

“Bagi kita (pelaburan) ini sangat penting kerana kalau ia dapat diteruskan, Malaysia boleh memaknai kemerdekaan, dan setiap anak muda dijamin pekerjaan serta tidak menganggur,” katanya.

Selain itu, Anwar berkata, kerajaan juga akan melaksanakan kajian separuh penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (RMKe-12) sejurus selepas pelancaran NIMP 2030.

“Sekali lagi anjakan berlaku tidak hanya kajian yang menilai perencanaan awal, tetapi membuat pengubahsuaian dan anjakan supaya pembangunan kita mampan,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon