MoU Leaptec, Desan terokai perniagaan perkapalan lebih RM2 bilion - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MoU Leaptec, Desan terokai perniagaan perkapalan lebih RM2 bilion

MoU Leaptec, Desan terokai perniagaan perkapalan lebih RM2 bilion

14 Apr 2023

Syarikat subsidiari LBS Bina Group Berhad (LBS), Leaptec Engineering Sdn Bhd memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Desan Deniz Ins. San. A.S (Desan) iaitu sebuah syarikat perniagaan perkapalan terkemuka yang berpangkalan di Istanbul, Turki.

MoU tersebut menyaksikan kedua-dua pihak menjalinkan kerjasama bagi meneroka potensi pelaksanaan pembinaan dan pembangunan perniagaan limbungan pembaikan kapal serta pembinaan kapal dalam tiga fasa dengan anggaran nilai projek melebihi RM2 bilion di Tanjung Bruas, Melaka.

Leaptec dan Desan juga akan meneroka pelbagai peluang kerjasama, sokongan pihak berkaitan, subsidi dan kewangan jangka panjang yang kukuh.

Majlis menandatangani MoU itu Pengarah Urusan Kumpulan LBS dan Leaptec, Datuk Wira Joey Lim Hock Guan telah menandatangani perjanjian bagi pihak Leaptec, manakala Desan diwakili oleh Pengerusi, Cenk İsmail Kaptanoğlu dalam satu majlis yang diadakan di ibu pejabat Desan, di Istanbul, Turki.

Majlis bersejarah tersebut turut disaksikan oleh Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh, Konsul Jeneral Malaysia di Istanbul, Tengku Mohd Dzaraif Raja Abdul Kadir, Ketua Pegawai Eksekutif Leaptec, Datuk Mohd Anis Hisham Abd Aziz, dan bekas Presiden BIMCO dan Ahli Lembaga Limbungan Kapal Desan, Dr Şadan Kaptanoğlu serta Naib Pengerusi Limbungan Kapal Desan, Hasan Özgür Çilli.

Pengerusi Eksekutif LBS dan Leaptec, Tan Sri Lim Hock San berkata, perjanjian itu merupakan kolaborasi sulung syarikatnya bersama Desan, sebuah syarikat terkemuka Turki di dalam bidang perkapalan.

Sumber: Sinar Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon