MITI komited bantu pemulihan sektor aeroangkasa negara - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MITI komited bantu pemulihan sektor aeroangkasa negara

MITI komited bantu pemulihan sektor aeroangkasa negara

14 Sep 2021

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) komited untuk membantu memulihkan sektor aeroangkasa negara yang terjejas akibat pandemik Covid-19 dan mengekalkan daya saing syarikat tempatan di peringkat global.

Timbalan Menterinya, Senator Datuk Lim Ban Hong berkata, antara langkah dan inisiatif yang diambil menerusi Pejabat Penyelarasan Industri Aeroangkasa Kebangsaan dan agensi terlibat untuk pemulihan sektor tersebut termasuklah pengerahan tenaga kerja aeroangkasa dalam subsektor penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih (MRO) yang terjejas kepada sektor berkemahiran tinggi yang lain.

Katanya, inisiatif lain untuk memulihkan sektor tersebut adalah program latihan peningkatan kemahiran kepada kumpulan pekerja yang terjejas dan menangani krisis kesinambungan rantaian bekalan yang dibangkitkan oleh pengeluar peralatan tulen, pemain aeroangkasa global dan syarikat penerbangan antarabangsa.

“Rantaian nilai aeroangkasa Malaysia turut terjejas dan mengalami penguncupan jualan kepada RM11.6 bilion pada 2020 berbanding RM16.7 bilion pada tahun sebelumnya.

“Subsektor MRO merupakan penyumbang besar kepada sektor aeroangkasa pada 2019 dengan jualan sebanyak RM7.97 bilion dan menguncup kepada RM4.93 bilion pada 2020,” katanya semasa menjawab pertanyaan lisan daripada Datuk Ignatius Darell Leiking (Warisan-Penampang) mengenai pelan pemulihan sektor tersebut terutamanya subsektor MRO di Dewan Rakyat pada Selasa.

Sektor MRO merupakan antara lima subsektor utama aeroangkasa Malaysia.

Lim berkata, MITI turut komited untuk menarik pelaburan dalam sektor aeroangkasa di bawah kerangka Aspirasi Pelaburan Nasional (NIA).

“Kita juga akan melihat penggunaan hangar di Lapangan Terbang Subang di bawah NIA, Rancangan Malaysia Ke-12 dan Pelan Tindakan Industri Aeroangkasa Malaysia 2030,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon