MIDA, Citi bekerjasama sedia khidmat kewangan kepada pelabur - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MIDA, Citi bekerjasama sedia khidmat kewangan kepada pelabur

MIDA, Citi bekerjasama sedia khidmat kewangan kepada pelabur

08 Sep 2021

Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan Citibank Bhd (Citi Malaysia) menandatangani memorandum persefahaman (MOU) untuk menjalin kerjasama meluaskan platform kewangan dan penyediaan perkhidmatan perbankan menyeluruh oleh Citi Malaysia kepada pelabur baharu serta pelabur asing sedia ada di Malaysia.

Ketua Pegawai Eksekutif MIDA, Arham Abdul Rahman, berkata kerjasama itu adalah untuk merangsang persekitaran perniagaan yang aktif dalam fasa pemulihan ekonomi ketika ini.

Beliau berkata, selari dengan perubahan landskap perniagaan global, Malaysia mengambil inisiatif berani dan berimpak untuk menggalakkan pelabur sedia ada serta pelabur baharu dan pemain industri untuk membuat pelaburan baharu di Malaysia.

“MOU dengan Citi Malaysia menandakan komitmen berterusan MIDA dalam mendapatkan projek berteknologi tinggi dan tokokan nilai tinggi mengikut kerangka Aspirasi Pelaburan Nasional serta matlamat Rancangan Malaysia ke-12 (RMKe-12) bagi memacukan lagi pertumbuhan ekonomi,” kata Arham dalam satu kenyataan hari ini.

Kerjasama itu juga akan meningkatkan usaha berterusan kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai destinasi pelaburan pilihan utama di rantau ini, tambahnya.

Ketua Pegawai Eksekutif Citi Malaysia, Usman Ahmed, berkata walaupun berdepan cabaran yang disebabkan oleh pandemik COVID-19, bank itu menyaksikan pertumbuhan aliran masuk yang ketara di koridor pelaburan utama ketika Malaysia terus unggul sebagai destinasi pelaburan yang penting dan kompetitif.

“Anak syarikat global dan perniagaan perbankan komersial kami menerajui usaha dalam memudahkan aliran ini dan kerjasama dengan MIDA ini akan membantu kedua-dua organisasi untuk saling melengkapi usaha masing-masing,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon