MIDA bekerjasama dengan MPC dan Intel Malaysia untuk program PKS - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


MIDA bekerjasama dengan MPC dan Intel Malaysia untuk program PKS

MIDA bekerjasama dengan MPC dan Intel Malaysia untuk program PKS

22 Jun 2022

Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) bekerjasama dengan Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC) dan Intel Malaysia untuk Program Kecerdasan Buatan (AI) bagi perusahaan kecil dan sederhana (PKS) – Program AI4S.

Produktiviti Melalui Pendigitalan – Buku Kompilasi Projek Pembuktian konsep (POC) Program AI4S yang menampilkan 31 projek perintis yang berjaya disiapkan dan dilancarkan susulan daripada kerjasama tersebut.

Ketua Pegawai Eksekutif MIDA Datuk Arham Abdul Rahman berkata syarikat-syarikat yang mengguna pakai dan menyesuaikan teknologi berkaitan Industri 4.0 seperti AI boleh mengoptimumkan produktiviti dan berkembang dalam menghadapi perubahan pesat dalam kitaran teknologi.

“Oleh itu, MIDA komited untuk membina rantaian bekalan elektrik dan elektronik (E&E) Malaysia yang berdaya tahan dan mampan melalui pembangunan dan penambahbaikan PKS melalui Program AI4S tersebut.

“Ia selaras dengan Aspirasi Pelaburan Nasional kami dalam menggalakkan transformasi inovatif industri melalui langkah proaktif dan langkah yang sewajarnya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Arham berkata Buku AI4S itu adalah penerangan mengenai aplikasi AI untuk proses perniagaan termasuk syarikat PKS.

“Program AI4S tersebut menyaksikan 63 peratus peserta menggunakan kit AI untuk pengesanan bagi jaminan kualiti (QA); kira-kira 13 peratus menyepadukan AI ke dalam sistem mereka untuk pengesanan trafik; 10 peratus lagi peserta menggunakan kit AI untuk pemantauan di tapak; 10 peratus lagi menggunakan kit AI untuk pengesanan untuk mengira manakala baki empat peratus menggunakan kit untuk kawalan kemasukan dan pengecaman,” katanya.

Sementara itu, Pengarah MPC Dr Mohamad Norjayadi Tamam berkata beliau yakin Projek POC Program AI4S mengandungi dalam buku itu boleh menjadi pengajaran yang boleh dipelajari dalam melakukan transformasi dalam perjalanan mereka melalui proses Industri 4.0.

“Sebagai rakan operasi untuk program AI4S ini, MPC bertanggungjawab ke atas pengurusan program penyediaan latihan dan pelaksanaan untuk kesemua lima kumpulan latihan daripada 100 syarikat itu,” katanya.

Pengarah Urusan Intel Malaysia (Intel) AK Chong berkata melalui kerjasama itu, Intel berbesar hati kerana dapat melengkapkan PKS dengan kemahiran dalam AI dan membantu mereka mencipta penyelesaian untuk perniagaan mereka.

“Kami yakin pengalaman menerusi kerjasama ini akan menjadi pemangkin kepada inovasi dan pertumbuhan untuk para peserta dan kami akan menunggu untuk melihat apa yang mereka capai kelak” katanya.

Tahun lepas, sebanyak 100 syarikat PKS telah dipilih untuk menyertai Program AI4S, pada program itu setiap syarikat telah diberi kit AI.

PKS berkenaan menjalani proses pemboleh teknologi yang komprehensif dan latihan untuk memantapkan mereka melaksanakan projek perintis yang khusus untuk perniagaan dalam perjalanan ke arah penggunaan teknologi AI.

Selepas selesai Program AI4S yang bermula pada suku pertama 2021, 31 projek perintis yang berjaya disiapkan telah dipilih untuk dipaparkan dalam Buku AI4S tersebut.

Pelancaran buku itu telah dirasmikan oleh Pengarah Kanan Bahagian Pembangunan Perindustrian MITI Datuk Hanafi Sakri.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon