Melaka catat pelaburan RM5 bilion lebih awal - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Melaka catat pelaburan RM5 bilion lebih awal

Melaka catat pelaburan RM5 bilion lebih awal

07 Jul 2023

Pelaburan di Melaka bagi 2023 terus menunjukkan perkembangan positif apabila merekodkan nilai berjumlah RM5 bilion lebih awal iaitu setakat pertengahan tahun ini, berbanding sasaran setahun penuh sebanyak RM6 bilion.

Ketua Menteri, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh berkata, selain kemasukan pelabur dari pelbagai negara, perkembangan positif itu turut dipacu oleh keyakinan pelabur asing yang menambah input pelaburan melalui pembesaran kilang sedia ada.

“Bagi setakat pertengahan tahun ini, Melaka telah mendapat RM5 bilion dan percaya kita akan dapat lebih banyak (pelaburan) menjelang hujung tahun ini, berbanding RM8.2 bilion tahun lepas. Jumlahnya akan kita beritahu dari semasa ke semasa sehingga Disember nanti,” katanya kepada pemberita di sini pada Jumaat.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan majlis pecah tanah kilang Texas Instruments (TI) Incorporated di Batu Berendam di sini, yang turut dihadiri Duta Amerika Syarikat di Malaysia, Brian D. McFeeters.

Ab Rauf berkata, berdasarkan laporan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), pelaburan di negeri ini terus meningkat setiap tahun dengan sektor pembuatan kekal menjadi antara tulang belakang pembangunan Melaka.

“Justeru, kita berharap lebih banyak syarikat konglomerat melabur di sini manakala syarikat sedia ada terus mengembangkan perniagaan mereka,” katanya.

Mengenai majlis itu, beliau berkata, pembesaran kilang TI melibatkan kos RM5 bilion yang dijangka memulakan operasi pada awal 2025 itu akan memberi peluang pekerjaan kepada 500 anak tempatan, sekali gus melonjakkan pembangunan industri semikonduktor di Melaka. 

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon