Malaysia terajui dalam pengeluaran inovatif sarung tangan getah - MARGMA - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia terajui dalam pengeluaran inovatif sarung tangan getah – MARGMA

Malaysia terajui dalam pengeluaran inovatif sarung tangan getah – MARGMA

06 Sep 2022

Malaysia terus menerajui dalam pengeluaran inovatif sarung tangan pembedahan dan pemeriksaan perubatan, menurut Persatuan Pengeluar Sarung Tangan Getah Malaysia (MARGMA).

Presidennya, Dr S. Supramaniam berkata negara mengeluarkan kira-kira 259 bilion unit sarung tangan yang dibekalkan ke 195 negara, memenuhi kira-kira 65 peratus daripada permintaan global.

“Pada 2021, Industri Sarung Tangan Getah menyumbang RM54.81 bilion atau 3.78 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia berikutan lonjakan permintaan dan purata harga jualan (ASP) yang luar biasa akibat pandemik COVID-19.

“Selepas keseimbangan, permintaan dan ASP kembali normal kepada paras sebelum pandemik. Oleh itu, tahun ini kami menjangka nilai eksport industri sarung tangan getah pada sekitar RM23 bilion atau kira-kira 1.2 peratus daripada KDNK 2022,” katanya dalam kenyataan pada Persidangan dan Pameran Sarung Tangan Getah Antarabangsa (IRGCE) ke-10.

Beliau berkata permintaan global untuk sarung tangan getah dijangka sebanyak 399 bilion unit pada 2022 dengan pertumbuhan tahunan tahun ke tahun dijangka sebanyak 10 hingga 12 peratus.

“Pengeluar Malaysia pada masa ini mempunyai keupayaan untuk menghasilkannya pada kelajuan terkini antara 42,000 dan 45,000 juta unit sarung tangan sejam daripada serendah 3,000 unit sejam, 12 tahun lepas.

“Pada 2008, dicatatkan 9.7 pekerja/1 juta sarung tangan/bulan. Bagaimanapun, berdasarkan pelaburan dalam automasi yang berterusan, kami menjangka menjelang 2024, akan mencecah 1.5 pekerja/1 juta sarung tangan/bulan,” katanya.

Supramaniam berkata MARGMA percaya sarung tangan getah asli akan membuat kemunculan semula apabila minda dan kebimbangan pembeli dapat ditangani dengan sewajarnya.

“Sarung tangan getah asli dan sintetik alternatif akan menyaksikan penerimaan pengguna yang lebih luas.

“Industri juga semakin maju dalam bidang ekonomi kitar semula dengan bahan mentah, aditif dan bahan baharu yang mesra alam dan terbiodegradasi,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon