Malaysia, Singapura bekerjasama bina OSV hijau yang pertama - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia, Singapura bekerjasama bina OSV hijau yang pertama

Malaysia, Singapura bekerjasama bina OSV hijau yang pertama

27 Jul 2022

Malaysia dan Singapura akan bekerjasama untuk membina kapal sokongan luar pesisir (OSV) hijau yang pertama di Malaysia, projek berkenaan bernilai kira-kira AS$25 juta (AS$1= RM4.45).

Perkongsian strategik itu akan melibatkan tiga pemain utama pembinaan dan pembaikan kapal tempatan (SBSR) dan sebuah syarikat hijau yang inovatif dari Singapura.

Presiden Persatuan Industri Marin Malaysia (AMIM), Soo Jee Main berkata projek OSV itu akan bermula pada 2023 dan dijangka siap antara 18 hingga 24 bulan.

“Kerjasama ini sangat penting kerana seluruh dunia sedang bergerak ke arah menyepadukan amalan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) dalam semua sektor..industri pembinaan dan pembaikan kapal (SBSR) juga tidak terkecuali.

“Ia akan menarik lebih banyak pelaburan asing serta kerjasama dan diharapkan seterusnya mewujudkan peluang pekerjaan untuk rakyat Malaysia dalam industri maritim,” katanya ketika berucap pada majlis Kerjasama Strategik Membina Kapal Sokongan Luar Pesisir Hijau (OSV) Pertama di Malaysia, hari ini.

Pemain SBSR tempatan ialah Gred One Marine Shipyard Sdn Bhd, Muhibbah Marine Engineering Sdn Bhd dan Shin Yang Shipyard Sdn Bhd manakala syarikat yang berpangkalan di Singapura adalah Evolution Concepts Pte Ltd.

Soo berkata syarikat-syarikat dari Malaysia akan menyediakan kemudahan limbungan dan pembinaan kapal secara menyeluruh manakala syarikat Singapura akan mereka bentuk kapal tersebut dengan menggunakan teknologi hijau.

Pengarah Urusan Evolution Concept, Kelvin Chong berkata OSV akan menampilkan Sistem Bateri Blue G yang akan meminimumkan penggunaan set penjana (generator).

“Seiring dengan kemajuan teknologi, ia akan ada penyelesaian yang lebih mampan untuk generator utama untuk melengkapkan sistem bateri.

“Kapasiti Sistem Bateri Blue G akan dikira berdasarkan jumlah keperluan kuasa kapal dan akan dapat dioptimumkan berdasarkan keperluan operasi. Sistem Bateri Blue G boleh dicas oleh generator di atas kapal serta sebarang penyelesaian mampan di darat.

Selain itu, kapal dengan teknologi itu akan menjimatkan bahan api dan mampu mengurangkan jejak karbon, perbelanjaan operasi kapal (OPEX) dan kos kitaran hayat.

Sementara itu, Timbalan Ketua Setiausaha (Industri) Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Seri Norazman Ayob dalam ucapannya berkata projek itu akan mengubah industri perkapalan di seluruh dunia dengan ketara selaras dengan standard global.

“MITI telah merumuskan Rangka Kerja Dasar Pelaburan Nasional baharu yang berpaksikan dalam ESG yang akan memacu usaha agensi penggalakan pelaburan untuk menggalakkan, menarik, mengekalkan dan mengekalkan pelaburan yang mematuhi ESG di dalam dan luar negara.

“Pelan tindakan dibuat untuk mengarusperdanakan penggunaan ESG dalam industri selaras dengan matlamat negara untuk menjadi sifar karbon bersih seawal tahun 2050 paling awal. Malaysia telah membina lebih daripada 100 OSV sehingga tahun 2021 dan pada masa ini sekitar 420 OSV beroperasi di perairan Malaysia,” katanya.

Pada majlis itu, memorandum persefahaman (MoU) ditandatangani oleh Pengarah Urusan Evolution Concept, Kelvin Chong, Ketua Pegawai Eksekutif Limbungan Marin Gred Satu, Datuk Che Mansor Md Rejab, Ketua Pegawai Eksekutif Limbungan Shin Yang, Kapten Ting Hien Liong dan Pengurus Pembangunan Perniagaan Kejuruteraan Marin Muhibbah, Ng Soon Guan.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon