Malaysia punyai sumber mencukupi untuk bina lebih banyak loji jana kuasa turbin gas - Pakar - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia punyai sumber mencukupi untuk bina lebih banyak loji jana kuasa turbin gas – Pakar

Malaysia punyai sumber mencukupi untuk bina lebih banyak loji jana kuasa turbin gas – Pakar

18 Ogo 2022

Malaysia mempunyai jumlah sumber asli mencukupi untuk membina lebih banyak loji jana kuasa turbin gas bagi menyediakan permintaan tenaga elektrik yang semakin meningkat di Malaysia, kata seorang pakar dalam bidang tenaga.

Pengarah Wakil Bersama CGN Korea Holdings Co Ltd Lee Sangjin berkata negara mempunyai bahan mentah yang mencukupi untuk loji jana kuasa turbin gas kerana Malaysia merupakan salah satu pengeksport terbesar gas asli cecair (LNG).

Pada masa ini, Malaysia mempunyai dua loji jana kuasa turbin gas kitaran gabungan (CCGT), Edra Melaka Power Plant dan Stesen Janaelektrik Sultan Iskandar, membekalkan sebanyak 3,682 megawat tenaga elektrik ke grid nasional.

“Melangkah ke arah mencapai sasaran karbon sifar bersih menjelang tahun 2050, pilihan yang boleh dilakukan untuk Malaysia ialah menggantikan loji jana kuasa arang batu dengan lebih banyak loji jana kuasa turbin gas untuk menjana elektrik,” Lee memberitahu Bernama di luar Sidang Kemuncak Penjanaan Tenaga Turbin Gas Global, di sini pada Rabu.

Sidang kemuncak selama dua hari itu merupakan anjuran CGN Energy International dan Edra Power Holdings Sdn Bhd.

Sementara itu, Lee berkata susulan permintaan elektrik yang semakin meningkat pada masa depan dan pertambahan kenderaan elektrik di pasaran, mempunyai lebih banyak loji jana kuasa turbin gas akan membantu menjana lebih banyak tenaga elektrik untuk memenuhi permintaan.

“Penjanaan tenaga turbin gas boleh menyalurkan banyak tenaga elektrik yang akan melengkapkan bekalan elektrik daripada loji jana kuasa tenaga boleh diperbaharui (RE) seperti tenaga solar atau tenaga angin yang mempunyai had tertentu.

“Secara relatifnya, penjanaan tenaga turbin gas juga lebih murah daripada penjanaan kuasa RE,” kata Lee.

Beliau berkata wujud peluang besar bagi syarikat tempatan dan antarabangsa untuk melabur dalam membina lebih banyak loji jana kuasa turbin gas bagi membekalkan elektrik terutamanya di bahagian utara Malaysia, kebanyakan kilang semikonduktor terletak di sana.

“Selain itu, Malaysia juga merupakan tempat yang bagus untuk pelaburan oleh syarikat antarabangsa kerana keadaan keselamatannya dan sumber bahan mentah yang banyak,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon