Malaysia ke arah 10 teratas Indeks Daya Saing Global - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia ke arah 10 teratas Indeks Daya Saing Global

Malaysia ke arah 10 teratas Indeks Daya Saing Global

21 Feb 2022

Malaysia mampu menjadi antara 10 negara teratas dalam Indeks Daya Saing Digital Global jika penambahbaikan kepada peraturan berkaitan perniagaan dilaksanakan secara holistik.

Ketua Pengarah Perbadanan Produktiviti Malaysia (MPC), Datuk Abdul Latif Abu Seman, berkata inisiatif yang diperkenalkan secara digital itu tidak hanya memperkukuhkan persekitaran perniagaan melalui penyampaian peraturan berkualiti juga mampu melonjakkan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 1.3 peratus.

Beliau berkata, kedudukan negara dalam infrastruktur teknologi menunjukkan trend menurun ke tangga 20 pada tahun 2021 berbanding pada tahun 2020 dan 2019.

Katanya, seperti yang dinyatakan dalam Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12), terdapat perbezaan dasar dan peraturan berkaitan dengan penyediaan infrastruktur digital di setiap negeri.

“Antara usaha untuk menambahbaik kedudukan petunjuk ini adalah mempercepatkan pembinaan infrastruktur digital melalui perlaksanaan sesi libat urus secara berterusan bagi meningkatkan kefahaman industri mengenai usaha kerajaan dalam menambahbaik persekitaran perniagaan, terutama berkaitan dengan pembinaan infrastruktur digital di tepi lebuh raya.

“Kerjasama kementerian dan agensi berkaitan juga perlu dipertingkatkan bagi pengharmonian data infrastruktur yang penting dalam merangka intervensi bersesuaian untuk mengatasi isu pembinaan infrastruktur digital.

“Inisiatif ini diharap dapat memperbaiki kedudukan negara ke-10 teratas dalam infrastruktur digital menjelang 2025,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Abdul Latif berkata, inisiatif berkenaan juga telah dibentangkan dalam Majlis Ekonomi Digital dan Revolusi Perindustrian Keempat Negara (MED4IRN) yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“MPC memberi tumpuan kepada pengurusan perubahan yang diterajui bersama MyDIGITAL Corporation dengan kerjasama Pasukan Petugas Khas Pemudahcara Perniagaan (PEMUDAH), Nexus Produktiviti, Kementerian dan Agensi bagi menyokong daya saing digital negara.

“Teknologi dan digitalisasi adalah faktor penting kepada pertumbuhan produktiviti yang menyumbang kepada kesejahteraan rakyat,” katanya.

Beliau menjelaskan, MPC turut menjalankan deep-dive ke atas petunjuk daya saing bagi mengenalpasti isu spesifik yang menjadi cabaran kepada daya saing negara bagi pelaksanaan penambahbaikan.

“Proses penambahbaikan ini dilaksanakan secara bersama antara sektor awam dan swasta melalui pendekatan ‘collaborative innovation’.

“Uji kaji peraturan akan dijalankan bagi meningkatkan prestasi Malaysia menerusi Indeks Daya Saing Digital Global,” katanya.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon