Malaysia, Jepun berkerjasama dalam pembuatan pintar - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Malaysia, Jepun berkerjasama dalam pembuatan pintar

Malaysia, Jepun berkerjasama dalam pembuatan pintar

27 Mac 2022

ertubuhan Perdagangan Luar Jepun (Jetro) bekerjasama dengan agensi kerajaan dan syarikat Jepun untuk mempercepatkan penggunaan teknologi pembuatan pintar Industri 4.0 Jepun dalam kalangan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) Malaysia sebagai sebahagian daripada kerjasama Dasar Pandang Ke Timur (LEP).

Penolong Pengarah Jabatan Penyelidikan Jetro KL Esther Lai berkata Jetro telah melaksanakan padanan perniagaan dan bengkel teknologi Industri 4.0 Jepun pada 9 Mac, antara banyak acara untuk memperingati ulang tahun ke-40 LEP.

Jetro berharap dapat menyaksikan PKS menggunakan beberapa teknologi pembuatan ini dalam barisan pengeluaran mereka, kata Lai.

“Pandemik Covid-19 telah mempercepatkan pendigitalan dan mendorong pengeluar untuk menggunakan penyelesaian (yang menggunakan) kurang tenaga manusia,” katanya kepada Bernama.

Tujuh penyedia penyelesaian Jepun yang menyertai bengkel tersebut ialah Fujitsu (Malaysia) Sdn Bhd, Hitachi Asia (Malaysia) Sdn Bhd, KDDI Malaysia Sdn Bhd, Mitsubishi Electric Sales Malaysia Sdn Bhd, Murata Electronics (Malaysia) Sdn Bhd, NEC Corporation of Malaysia Sdn Bhd dan Yokogawa Electric (Malaysia) Sdn Bhd.

Jetro telah bekerjasama dengan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan SIRIM Bhd untuk membantu PKS Malaysia melaksanakan amalan pembuatan pintar sejak 2019.

Fasa pertama merupakan antara 2019 dan 2020; 10 seminar perniagaan memperkenalkan teknologi pembuatan pintar, dihadiri kira-kira 1,100 orang.

Bengkel padanan perniagaan secara dalam talian telah dijalankan pada tahun lepas berikutan pandemik Covid-19, katanya.

Jetro menyasarkan untuk mengadakan bengkel dalam skala yang lebih besar pada tahun ini sebagai sebahagian daripada fasa ketiga dan akhir kerjasama Malaysia-Jepun ini, apabila padanan perniagaan telah berjaya dimuktamadkan daripada bengkel yang diadakan baru-baru ini.

Lai berkata PKS tempatan akan memilih penyedia penyelesaian pilihan mereka; mereka kemudiannya akan mengemukakan cadangan kepada MIDA mengenai teknologi yang akan digunakan untuk menambah baik barisan pengeluaran mereka.

PKS akan mendapat penyelesaian selepas mereka mendapat kelulusan pembiayaan MIDA dan perisian perancangan sumber perusahaan, misalnya, yang akan disepadukan dalam barisan pengeluaran mereka, kata Lai.

MITI telah melantik SIRIM sebagai antara penilai untuk Laporan Penilaian Kesediaan, yang merupakan mandatori untuk PKS layak kepada pembiayaan kerajaan Malaysia.

Ia melibatkan kos yang tinggi untuk menggabungkan penyelesaian ini dalam barisan pengeluaran dan sokongan kerajaan akan diperlukan, kata Lai.

LEP telah memacu pembangunan ekonomi Malaysia sejak 1982 dengan pelaburan dan teknologi dari Jepun, mencontohi amalan kerja Jepun dan kerjasama dalam bidang latihan dan penyelidikan dengan sokongan daripada kedua-dua kerajaan.

Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP), perjanjian perdagangan terbesar dunia yang merangkumi ASEAN 10 bersama-sama China, Jepun, Korea Selatan, Australia dan New Zealand, akan turut membantu menyokong peningkatan perdagangan dalam tempoh pemulihan pasca pandemik.

Susulan perjanjian perdagangan bebas Jepun-Malaysia dan Perkongsian Ekonomi Komprehensif ASEAN-Jepun, RCEP merupakan perjanjian perdagangan bebas ketiga antara kedua-dua negara.

Terdapat sampingan perdagangan dan pelaburan, dengan Malaysia menjadi pilihan hab logistik, katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon