Lotte Chemical Titan bersama Polymateria akan hasilkan resin plastik biodegradasi - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Lotte Chemical Titan bersama Polymateria akan hasilkan resin plastik biodegradasi

Lotte Chemical Titan bersama Polymateria akan hasilkan resin plastik biodegradasi

10 Mei 2023

Lotte Chemical Titan (M) Sdn Bhd (LCTM), anak syarikat Lotte Chemical Titan Holding Bhd (LCT)  hari ini menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan Polymateria Ltd (Polymateria) untuk bersama-sama membangunkan produk yang menggabungkan resin plastik biodegradasi generasi akan datang.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif LCT Park Hyun Chul berkata kerjasama itu adalah untuk membangunkan produk dengan teknologi biotransformasi Polymateria dan mengkomersialkan resin biodegradasi baharu.

“Inovasi ini boleh menyokong pengurusan sisa plastik di Malaysia memandangkan kerajaan berusaha ke arah melaksanakan Pelan Hala Tuju Kelestarian Plastik dan Pelan Tindakan Sisa Marin Kebangsaan untuk menguruskan sampah marin,” katanya.

Park berkata LCT mengambil peranan aktif untuk mengurangkan kesan alam sekitar dengan membangunkan dan mengkomersialkan teknologi mampan seperti Resin+, penyelesaian yang menggabungkan teknologi Polymateria pada peringkat pembuatan resin untuk memastikan plastik mampu terbiodegradasi sepenuhnya.

Ketua Pegawai Eksekutif Polymateria Niall Dunne berkata menggunakan teknologi biotransformasi dalam resin plastik Lotte untuk menghasilkan penyelesaian biodegradasi hujung-ke-hujung yang akan memberikan kebolehan untuk berubah dari segi skala yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan merupakan peristiwa penting bagi industri resin di seluruh dunia.

“Tiada penghasilan mikroplastik” dengan plastik kembali kepada alam semula jadi dengan selamat dan berkesan dalam tempoh dua tahun tanpa sebarang isu ekosistem.

“Kami tidak sabar-sabar untuk melihat produk biodegradasi yang diperbuat daripada resin biodegradasi berada di pasaran Malaysia dan rantau ini tidak lama lagi, disokong oleh visi kelestarian kerajaan,” katanya.

Standard PAS 9017 oleh British Standard Institution (BSI) mengenai plastik biodegradasi juga telah diiktiraf dalam Pelan Hala Tuju Kelestarian Plastik dan Pelan Tindakan Sisa Marin Kebangsaan sebagai piawaian untuk mengawal produk biodegradasi.

LCT ialah pengeluar poliolefin kendiri pertama Malaysia dan salah satu pengeluar olefin dan poliolefin bersepadu terbesar di Malaysia dan Asia Tenggara. Polymateria ialah syarikat teknologi Britain yang membangunkan alternatif plastik biodegradasi.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon