Leuze Electronic cadang tambah pelaburan sehingga RM200 juta di Melaka - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Leuze Electronic cadang tambah pelaburan sehingga RM200 juta di Melaka

Leuze Electronic cadang tambah pelaburan sehingga RM200 juta di Melaka

20 Jul 2022

Pengeluar sensor optik dunia yang berpengkalan di Jerman, Leuze Electronic Malaysia Sdn Bhd bercadang menambah pelaburan sehingga RM200 juta dalam masa terdekat menerusi operasi kilang baharunya di Bukit Rambai di sini.

Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Sulaiman Md Ali berkata setakat ini, syarikat berkenaan telah melabur sebanyak RM100 juta termasuk kos bangunan kilang bernilai RM50 juta, melibatkan lapan barisan pengeluaran.

Beliau berkata syarikat itu menawarkan kira-kira 100 peluang pekerjaan dengan 95 peratus daripadanya diisi penduduk tempatan dari sekitar kawasan Bukit Rambai dan Tanjung Minyak di sini.

“Hari ini kita merasmikan kilang baharu Leuze Electronic yang mula beroperasi sejak awal tahun lepas dan ia mengambil masa pembinaan hampir 16 bulan selepas lama tertangguh akibat pandemik COVID-19.

“Leuze Electronic dijangka menambah nilai pelaburan sebanyak dua kali ganda dan kerajaan negeri akan membantu mereka mengembangkan pelaburan di Melaka,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Leuze Electronic di sini hari ini.

Turut hadir Exco Kanan Pelaburan, Perindustrian dan Pembangunan Usahawan negeri Datuk Seri Ab Rauf Yusoh.

Sulaiman berkata pelaburan berkenaan memberi manfaat besar bukan sahaja kepada ekonomi negeri, malah turut membuka lebih banyak peluang pekerjaan kepada rakyat tempatan.

Sementara itu, Ab Rauf berkata jumlah pelaburan syarikat Jerman di Melaka setakat ini mencecah hampir RM15 bilion termasuk Leuze Electronic dan Infineon Technologies (Malaysia) Sdn Bhd.

Katanya nilai pelaburan melibatkan hampir 10 syarikat dari Jerman itu membuktikan Melaka antara lokasi terbaik untuk pelabur membuat dan mengembangkan pelaburan masing-masing.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon