Larangan eksport tenaga boleh diperbaharui dimansuhkan - Rafizi - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Larangan eksport tenaga boleh diperbaharui dimansuhkan – Rafizi

Larangan eksport tenaga boleh diperbaharui dimansuhkan – Rafizi

09 Mei 2023

Kerajaan memutuskan untuk memansuhkan larangan terhadap eksport tenaga boleh diperbaharui, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata, keputusan untuk memansuhkan larangan itu dibuat secara bersama antara Kementerian Ekonomi serta Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim sebagai sebahagian usaha menambah baik dasar negara mengenai ekonomi hijau.

“Keputusan memansuhkan larangan eksport tenaga boleh baharu rentas sempadan akan memberikan manfaat kepada syarikat di Malaysia yang menjalankan perniagaan tenaga boleh baharu,” katanya pada sidang media bersama Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad.

Larangan eksport tenaga boleh diperbaharui dilaksanakan pada Oktober 2021 bawah pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Dalam sidang media itu juga, Rafizi turut mengumumkan kerajaan akan memperuntukkan RM50 juta untuk mengurangkan bil elektrik di bangunan kerajaan melalui penggunaan tenaga solar.

“RM50 juta akan diperuntukkan untuk menaik taraf dan mengubah suai bangunan kerajaan dalam tahun ini,” katanya lagi.

Mereka menambah bahawa kapasiti tenaga boleh diperbaharui dalam sistem bekalan elektrik dijangka mencapai kira-kira 70 peratus menjelang 2050.

Sumber: Astro Awani

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon