KKMM fokus percepat penyediaan internet kawasan pedalaman tahun ini - Saifuddin - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


KKMM fokus percepat penyediaan internet kawasan pedalaman tahun ini – Saifuddin

KKMM fokus percepat penyediaan internet kawasan pedalaman tahun ini – Saifuddin

01 Jan 2021

Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) akan memfokuskan usaha mempercepatkan penyediaan kemudahan capaian internet bagi kawasan ‘last mile’ atau pedalaman di beberapa kawasan Semenanjung serta Sabah dan Sarawak, tahun ini.

Menterinya Datuk Saifuddin Abdullah berkata walaupun pelbagai inisiatif menerusi Pelan Jalinan Digital Negara (JENDELA) akan dilaksanakan mengikut tempoh yang ditetapkan namun usaha penyediaan infrastruktur capaian internet harus dipercepatkan.

Beliau berkata sasaran KKMM adalah untuk memastikan kira-kira empat peratus kawasan yang masih tiada capaian internet di Pantai Timur dan beberapa lokasi lain di Semenanjung serta pedalaman Sabah dan Sarawak, mendapat kemudahan komunikasi itu.

“Kemudahan internet yang perlu disediakan hendaklah praktikal, misalnya rumah panjang di Sarawak tidak sesuai untuk menggunakan gentian optik atau jalur lebar, tetapi sesuai dengan menggunakan satelit.

“(Di Sarawak) Saya beritahu MCMC (Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia), kita perlu segera cadangkan, tentukan dan sediakan jenis satelit apa yang sesuai, jangan tunggu cadangan itu datang sendiri,” katanya.

Saifuddin berkata demikian ketika menjadi tetamu jemputan program bual bicara Selamat Pagi Malaysia yang disiarkan di RTM 1, pagi tadi.

Dalam perkembangan lain, Saifuddin berkata KKMM menerusi Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) turut menyasarkan usaha memperluaskan jumlah pekerjaan nilai tinggi dalam sektor ekonomi gig.

Jelasnya, ketika ini perkembangan pekerjaan nilai tinggi dalam sektor ini hanya pada paras 20 peratus dan kementerian itu menyasarkan peningkatan kepada sekurang-kurangnya 40 peratus pada tahun ini.

“Cabaran kita dan MDEC sekarang bukan untuk menarik jumlah pekerja ekonomi gig, kerana jumlah mereka memang ramai, sebaliknya kita mahu menambah peluang pekerjaan nilai tinggi sektor itu,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon