Kerjasama strategik China manfaatkan Malaysia - MITI - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kerjasama strategik China manfaatkan Malaysia – MITI

Kerjasama strategik China manfaatkan Malaysia – MITI

08 Apr 2022

Kerjasama strategik antara Malaysia dan China melalui Chongqing boleh membawa kepada pengembangan pasaran, perkongsian teknologi dan pelaburan rentas sempadan, terutamanya dalam membangunkan dan mengeluarkan bahagian dan komponen penting untuk kenderaan elektrik (EV) atau Kenderaan Generasi Akan Datang (NxGV).

Dalam kenyataan hari ini, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) berkata Perbandaran Chongqing adalah antara kawasan ekonomi paling penting di barat daya China dan menjadi pangkalan pengeluaran utama yang penting untuk kereta, bahagian dan komponen automotif, terutamanya untuk EV dan kenderaan autonomi.

“Mula berkuat kuasanya perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) memberi isyarat positif yang kuat bahawa Malaysia dan China, bersama dengan negara peserta RCEP yang lain, memilih untuk membuka pasaran kami berbanding menggunakan langkah perlindungan dalam tempoh mencabar ini,” katanya.

Katanya Malaysia dan Chongqing berhasrat untuk memanfaatkan Koridor Perdagangan Darat-Laut Antarabangsa Baharu dan RCEP untuk mengukuhkan lagi hubungan perdagangan dan pelaburan.

“Oleh itu, peluang terbuka untuk syarikat dari Malaysia dan China untuk bekerjasama sebagai sebahagian daripada rantaian bekalan RCEP yang dilaksanakan oleh agensi promosi pelaburan dan pemudah cara perdagangan kedua-dua negara,” katanya.

Pada 2021, jumlah perdagangan Malaysia dengan Wilayah Chongqing meningkat 16.5 peratus kepada AS$3.8 bilion (RM15.9 bilion) berbanding 2020. Jumlah eksport naik 13.7 peratus kepada AS$2.9 bilion (RM12.1 bilion) manakala jumlah import meningkat 26.9 peratus kepada RM3.8 bilion daripada 2020.

Bagi meneruskan momentum yang menggalakkan, katanya Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Lim Ban Hong menekankan kepentingan untuk meneruskan momentum antara Malaysia dan China dengan memanfaatkan rangka kerja RCEP.

Beliau mengadakan mesyuarat secara maya dengan Naib Datuk Bandar Kerajaan Rakyat Perbandaran Chongqing Cai Yunge hari ini yang turut dihadiri oleh pegawai-pegawai kanan dari MITI, Kerajaan Rakyat Perbandaran Chongqing, Suruhanjaya Perdagangan Chongqing dan Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA).

Dalam mesyuarat secara maya itu, beliau berkata Malaysia dan China melalui Chongqing, akan menubuhkan kumpulan kerja di peringkat pegawai kanan untuk meneliti perbincangan pada mesyuarat itu.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon