Kerjasama meyakinkan DRB-Hicom, Geely bangunkan AHTV - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kerjasama meyakinkan DRB-Hicom, Geely bangunkan AHTV

Kerjasama meyakinkan DRB-Hicom, Geely bangunkan AHTV

14 Apr 2022

Public Investment Bank Research positif terhadap kerjasama di antara DRB-Hicom Bhd dengan Zhejiang Geely Holdings Group Co Ltd (Geely) untuk membangunkan dan mempromosikan Lembah Automotif Berteknologi Tinggi (AHTV).

Menurut firma penyelidikan itu, Geely selaku rakan strategik DRB-Hicom dan memegang 49.9 peratus kepentingan dalam PROTON, terkenal berikutan kekuatannya dalam teknologi dan ekosistem mobiliti, sekali gus sebagai pendorong kepada AHTV.

“Ini akan menjadi dorongan kepada pengeluar kereta dan komponen dari China dan negara-negara lain untuk melabur dalam kemudahan pengeluaran di AHTV,” katanya dalam nota hari ini.

PublicInvest Research mengekalkan saranan ‘outperform’ ke atas DRB-Hicom dengan harga sasaran tidak berubah pada RM1.95 sementara menunggu perkembangan seterusnya Memorandum Persefahaman (MoU) di antara kedua-dua pihak.DISYORKAN UNTUK ANDA

Selasa lalu, konglomerat itu mengumumkan ia telah menandatangani MoU dengan Geely untuk bersama-sama membangunkan AHTV dan bekerjasama bagi mengenal pasti vendor dan pelabur untuk hab terbabit, yang digambarkan untuk menjadi pusat industri automotif di rantau ASEAN.

AHTV dengan anggaran jumlah pelaburan sebanyak RM32 bilion daripada pelbagai pihak, termasuk vendor dan pelabur berpotensi untuk tempoh 10 hingga 12 tahun akan datang, disasarkan sebagai hab kenderaan generasi akan datang di Tanjung Malim.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia sebelum ini, DRB-Hicom berkata, ia akan merangkumi rantaian nilai penyelesaian automotif dan mobiliti yang meluas daripada sebuah pusat penyelidikan dan pembangunan teknologi, kepada kluster pembuatan.

AHTV akan menyokong perkhidmatan dan ekosistem yang berkaitan termasuk logistik, universiti penyelidikan, institusi latihan dan pembelajaran di bandar pintar.

DRB-Hicom turut menandatangani MoU dengan kerajaan negeri Perak untuk bersama-sama mengenal pasti tanah tambahan yang sesuai di kawasan itu bagi AHTV.

Pada 10.36 pagi, saham DRB-Hicom meningkat satu sen kepada RM1.49 dengan 40,600 saham diniagakan.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon