Kerajaan Sabah, Linaco Group Tandatangani Perjanjian Bina Loji Pemprosesan Kelapa Bernilai RM200 Juta Di Kota Marudu - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kerajaan Sabah, Linaco Group Tandatangani Perjanjian Bina Loji Pemprosesan Kelapa Bernilai RM200 Juta Di Kota Marudu

Kerajaan Sabah, Linaco Group Tandatangani Perjanjian Bina Loji Pemprosesan Kelapa Bernilai RM200 Juta Di Kota Marudu

31 Mac 2023

erajaan Sabah telah menandatangani perjanjian dengan syarikat pembuatan terbesar berasaskan kelapa Malaysia Linaco Group untuk membina sebuah kilang pemprosesan bersepadu bernilai RM200 juta.

Memorandum persefahaman (MoU), yang melibatkan penubuhan kilang di Langkon yang terletak di daerah Kota Marudu itu, ditandatangani antara Linaco dan Sawit Kinabalu, cabang pelaburan negeri dalam industri minyak sawit.

Majlis menandatangani MoU itu disaksikan Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor di Menara Kinabalu di sini pada Khamis.

MoU itu adalah yang kedua daripada empat komponen utama perjanjian yang ditandatangani oleh Kumpulan Linaco dengan kerajaan negeri pada 22 Mac 2021, di bawah inisiatif pelan pembangunan Sabah Maju Jaya bagi penubuhan pelan tindakan kelapa bersepadu untuk meningkatkan transformasi sosio-ekonomi di Sabah.

Komponen pertama ialah penubuhan Pusat Kecemerlangan Kelapa yang dilancarkan oleh Menteri Besar di Paitan, Beluran tahun lepas.

Pelan Pembangunan Tanah dan Laporan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) projek itu telah menerima kelulusan daripada Jabatan Pertanian dan Jabatan Perlindungan Alam Sekitar Sabah pada November dan Disember 2022.

Di bawah komponen kedua, sebidang tanah seluas 30 hektar telah dikenal pasti oleh Sawit Kinabalu, untuk penubuhan kilang itu beroperasi sepenuhnya dalam tempoh lima tahun.

Langkon diletakkan secara strategik untuk kilang kerana lokasinya yang berpusat, akses kepada pekerja dan berdekatan dengan Pelabuhan Kota Kinabalu.

Kilang itu, yang dijangka menggaji lebih 2,000 pekerja dari komuniti sekitar Kota Marudu, Kota Belud, Kudat dan Pitas, memerlukan 700 hingga 800 tan kelapa sehari, menyediakan petani kelapa tempatan dan penanam berskala sederhana hingga besar yang berkembang maju dan pasaran mampan.

Linaco juga akan bekerjasama rapat dengan kerajaan Sabah untuk menyediakan jaringan keselamatan kewangan kepada petani pekebun kecil dengan terus membeli hasil tuaian mereka pada harga lantai minimum walaupun semasa penurunan terendah dalam carta kitaran.

Dua lagi komponen utama pelan tindakan bersepadu kelapa ialah penubuhan Skim Peladang Kecil dan penyertaan Penanam Berskala Sederhana hingga Besar.

Menandatangani bagi pihak Kumpulan Linaco ialah pengarah eksekutif kumpulan Joe Ling Hwa Ean manakala pengarah urusan kumpulan Datuk Bacho Jansie menandatangani untuk Sawit Kinabalu.

Turut hadir Timbalan Pengerusi Sawit Kinabalu Datuk Rubin Balang, ahli lembaga pengarah dan pegawai kanan Linaco.

Sumber: Sabah Gazette

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon