Kerajaan komited tarik pelaburan, perkasa perdagangan luar - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Kerajaan komited tarik pelaburan, perkasa perdagangan luar

Kerajaan komited tarik pelaburan, perkasa perdagangan luar

17 Mac 2021

Kerajaan komited untuk menarik pelaburan, memperkasa perdagangan luar, meningkatkan adaptasi penggunaan teknologi digital dan menjamin pertumbuhan lestari dalam memperkukuh daya saing negara.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata untuk itu, kerajaan melalui Pasukan Petugas Khas Pemudahcara Perniagaan atau PEMUDAH sentiasa komited untuk memastikan peraturan yang tangkas atau ‘agile regulation’ dilaksanakan bagi mendorong pelaburan semula perniagaan domestik.

Ini katanya, termasuk perluasan program Authorised Economic Operator Nasional yang memberi kemudahan laluan hijau kepada syarikat yang layak bagi urusan eksport dan import dan pemendekan tempoh memproses permohonan pelaburan.

“Bank Negara Malaysia (BNM) telah meningkatkan Kemudahan Bantuan dan Pemulihan Bersasar sebanyak RM2 bilion dan Fasiliti Automasi dan Digitalisasi sebanyak RM700 juta bagi membantu Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) mendapatkan pinjaman.

“Dengan penambahan ini, kemudahan yang disediakan oleh BNM untuk manfaat PKS berjumlah RM6 bilion,” katanya ketika mengumumkan Program Strategik Memperkasa Rakyat dan Ekonomi (PEMERKASA) secara langsung hari ini.

Muhyiddin berkata, bantuan moratorium bersasar yang diumumkan oleh kerajaan melalui BNM telah berjaya mengurangkan beban 1.4 juta peminjam individu dan PKS yang terjejas, dengan kadar kelulusan sehingga 95 peratus.

Katanya, beliau ingin menekankan bahawa bantuan berkenaan masih dibuka kepada orang ramai.

“Di bawah MIDF, sebanyak RM200 juta disediakan untuk skim pembiayaan pembangunan automasi, digitalisasi dan penggunaan teknologi hijau. MIDF juga telah bersetuju untuk mengurangkan kadar faedah pinjaman dari 5.0 kepada 3.0 peratus bagi tempoh 12 bulan, bermula 1 April ini.

“Di samping itu, dana tambahan sebanyak RM50 juta bagi Geran Automasi Pintar di bawah MIDA turut disediakan supaya lebih banyak PKS dan Syarikat Tahap Pertengahan atau ‘Mid-Tier Companies’ dapat meningkatkan kecekapan operasi dan pembuatan menerusi teknologi tinggi. Selain itu, bagi menyokong IR4.0, peruntukan berjumlah RM50 juta akan diberi kepada program Industry4WRD di bawah Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

“Bagi menggalakkan PKS meningkatkan automasi yang dapat mengurangkan kebergantungan kepada pekerja asing, SME Bank akan menyediakan dana pinjaman RM200 juta untuk membiayai pembelian mesin dengan insentif geran sehingga 20 peratus ke atas nilai mesin,” katanya.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon