Keputusan Porsche pilih Malaysia cermin keyakinan pelabur - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Keputusan Porsche pilih Malaysia cermin keyakinan pelabur

Keputusan Porsche pilih Malaysia cermin keyakinan pelabur

03 Sep 2021

Keputusan Porsche AG (Porsche) memilih Malaysia sebagai lokasi pengeluaran pertamanya di luar Eropah membuktikan kepercayaan syarikat antarabangsa terhadap ekosistem automotif negara yang kondusif.

Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, berkata ia juga mengiktiraf bakat tempatan berkemahiran tinggi sekali gus menyokong pertumbuhan jangka masa panjang.

Beliau berkata, kerajaan gembira dengan langkah Porsche memilih Malaysia dan MITI serta Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) akan terus memberikan yang terbaik dalam mempermudahkan usaha Porsche di sini.

Disebalik landskap ekonomi global yang mencabar ketika ini katanya, Porsche telah memberi kepercayaan kepada Malaysia menjadi pintu masuk utamnya ke pasaran ASEAN, sekaligus menjadikan Kedah lokasi kilang pemasangan pertamanya luar Eropah setelah lebih dari 70 tahun.

“Hab pembuatan automotif Malaysia dianggap sebagai langkah strategik oleh Porsche, menandakan komitmennya memperkukuhkan kehadiran jangka masa panjang di ASEAN.

“Operasi pemasangan tempatan itu seiring dengan strategi pertumbuhan ASEAN yang komprehensif bagi Porsche. Ia juga mencerminkan kepercayaan Porsche terhadap kepakaran negara, menjadikan Malaysia terus kukuh sebagai hab pembuatan pilihan bagi OEM antarabangsa,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Porsche AG (Porsche), pengeluar kenderaan dari Jerman yang mengkhususkan kepada pembuatan kenderaan sport, kenderaan utiliti sukan (SUV) dan sedan berprestasi tinggi baru-baru ini mengumumkan akan menubuhkan kemudahan pemasangan pertamanya di luar Eropah di Kulim, Kedah.

Kemudahan pemasangan Porsche ini direalisasikan menerusi kerjasama dengan Sime Darby Bhd.

Mengulas lanjut, Azmin berkata, dengan reputasi Porsche sebagai pengeluar kereta ‘sport’ berprestasi tinggi, ia turut menuntut penggunaan teknologi terkini dan ketepatan kejuruteraan.

Beliau berkata, perkongsian yang dilaksanakan antara kedua syarikat ini juga tentunya akan membawa kepada penciptaan peluang pekerjaan berkualiti tinggi dan pengukuhan teknologi, sekaligus memantapkan lagi inisiatif National Investment Aspirations (NIA).

Melangkah ke hadapan katanya, kerajaan akan memastikan persekitaran kekal kondusif bagi pemimpin industri asing untuk melaksanakan perniagaan mereka di Malaysia melalui insentif fiskal dan bukan fiskal.

Katanya, Malaysia juga akan terus menyediakan bakat berkemahiran tinggi serta rakan teknologi yang berkebolehan.

Source: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon