JV Sersol-Takuni perkukuh perniagaan EV di tiga negara - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


JV Sersol-Takuni perkukuh perniagaan EV di tiga negara

JV Sersol-Takuni perkukuh perniagaan EV di tiga negara

01 Nov 2022

Sersol Bhd menjalin usaha sama (JV) dengan syarikat tenaga dan pakar motosikal elektrik Thailand, Takuni Group PCL untuk mengukuhkan pelan pertumbuhan perniagaan kenderaan elektrik (EV) di Malaysia, Indonesia dan Thailand.

Pemeteraian perjanjian usaha sama di Bangkok itu menyaksikan Sersol mempelbagaikan portfolio pelaburan dengan menggabungkan entiti Malaysia untuk mengendalikan pembuatan, pemasaran dan pengedaran bateri motosikal EV, bateri EV dan platform pengecasan di seluruh rantau ini.

Berikutan perjanjian itu, JV Sersol-Takuni akan menubuhkan kilang bateri di Malaysia, memanfaatkan storan tenaga, meningkatkan kualiti dan kecekapan bateri serta menghasilkan platform pengecasan berkualiti tinggi untuk motosikal EV dan e-skuter.

Pengarah Urusan Sersol, Datuk Wira Justin Lim Hwa Tat, berkata syarikat itu kerjasama dengan Takuni Group yang disenaraikan di Bursa Saham Thailand (SET), dengan permodalan pasaran sebanyak 2.864 bil baht (RM355.2 juta) dijangka dapat ‘menghijaukan’ segmen skuter dan motosikal, dengan kedua-duanya kini menjadi mod pengangkutan popular di seluruh Asia Tenggara.

“Kami memenuhi keperluan kritikal pada masa ini dalam krisis tenaga dan iklim global yang berterusan. Dalam menggabungkan sumber dan keupayaan kami, kelebihan daya saing Sersol dan Takuni terkandung dalam keupayaan kami untuk melaksanakan pengumpulan kredit karbon.

“Selain itu, kami merancang untuk menawarkan program pemajakan untuk basikal e-hailing di ketiga-tiga pasaran ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurut Hwa Tat, syarikat usaha sama baharu itu secara asasnya jadi meluaskan kekuatan Takuni dalam menyediakan perkhidmatan komprehensif, memfokuskan pada penyimpanan tenaga.

“Dalam meningkatkan penggunaan tenaga hijau untuk motosikal EV dan e-skuter, perkongsian ini akan menyumbang kepada mempercepatkan mandat peralihan tenaga boleh diperbaharui di beberapa negara di Asia Tenggara untuk mencapai pelepasan karbon ‘Sifar Bersih’ menjelang 2050.

“Kami menjangkakan syarikat usaha sama baharu itu menjana jualan RM900 juta di seluruh Malaysia, Indonesia dan Thailand,” katanya.

Dalam laporan Meticulous Market Research Pvt Ltd, pasaran e-skuter dijangka mencatatkan kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) sebanyak 28.9 peratus dari 2022 hingga 2029 untuk mencapai nilai pasaran AS$625.03 bilion (RM2.952 bilion) menjelang 2029.

Kebanyakan potensi pertumbuhan berpunca daripada peningkatan pelaburan oleh pengeluar asal (OEM) dan syarikat ride-hailing yang didorong oleh dasar dan peraturan kerajaan yang menggalakkan serta peningkatan subsidi untuk EV.

Statista pula meramalkan segmen motosikal EV berkembang pada CAGR 10.2 peratus kepada AS$102 bilion (RM481.8 juta) menjelang 2030.

Hwa Tat berkata, syarikat JV itu menyasar untuk mengumpul pertumbuhan pasaran sebanyak 10 peratus dalam kedua-dua segmen di Malaysia dan Thailand dipacu peningkatan penggunaan e-skuter dan basikal dalam aplikasi penghantaran kurier serta e-dagang, selain penurunan harga bateri yang ditawarkan kepada pengguna.

“Selain itu, peningkatan jumlah pelaburan oleh pihak berkuasa kerajaan dalam pembangunan infrastruktur pengecasan EV telah meningkatkan ramalan pertumbuhan dalam tempoh yang diramalkan ini.

“Syarikat JV ini akan memperkenalkan stesen pengecasan SWAP bateri, di mana pengguna boleh menukar bateri dengan cepat tanpa menunggu untuk mengecas semula. Ini akan mempercepatkan penggunaan e-skuter dan motosikal EV di ketiga-tiga negara. Kemudahan mengecas akan menjadi faktor kejayaan yang penting untuk perniagaan kami,” katanya.

Sumber: Berita Harian

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon