Hong Seng, EoCell bangunkan hub bateri EV, ESS - MIDA | Malaysian Investment Development Authority
B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Hong Seng, EoCell bangunkan hub bateri EV, ESS

Hong Seng, EoCell bangunkan hub bateri EV, ESS

10 Jun 2022

Hong Seng Consolidated Bhd menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan EoCell Inc (EoCell) untuk membangunkan hab pembuatan bateri kenderaan elektrik (EV) dan penyelesaian simpanan tenaga (ESS).

Kenyataan bersama oleh kedua-dua syarikat itu pada hari ini berkata Malaysia dikenal pasti sebagai lokasi yang sesuai untuk meningkatkan pengeluaran bateri EV dan sektor ESS bagi pasaran rantau Asia Tenggara yang turut dibekalkan kepada pengilang, pemasang dan pengguna EV.

Pengarah Urusan Kumpulan Hong Seng, Datuk Seri Teoh Hai Hin berkata tugas utama syarikat itu termasuklah membantu mengenal pasti dan mencadangkan lokasi yang sesuai untuk tapak projek, berunding dan berhubung dengan kerajaan untuk mendapatkan insentif dan kebenaran yang diperlukan.

“Pasaran penyimpanan tenaga global mempunyai prospek yang sangat cerah bernilai AS$10.37 bilion pada 2020 dan diramal mencecah US$37.06 bilion menjelang 2027.

“Ini diterjemahkan kepada kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) sebanyak 19.9 peratus antara 2022 dan 2027 dan segmen bateri dijangka menyumbang bahagian terbesar dalam pasaran penyimpanan tenaga,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif EoCell, Datuk Michael Loh berkata syarikat itu dijangka menyediakan lesen dan teknologi pembuatan untuk bateri EV, industri yang berkaitan serta pengetahuan teknologi serta kepakaran dalam reka bentuk dan pemasangan barisan pengeluaran bateri.

“Kami percaya Hong Seng bersedia untuk menjadi salah satu pengeluar bateri terkemuka di Asia Tenggara dan teruja untuk bekerjasama dengan mereka bagi membangunkan bateri terbaik dalam kelas generasi pertama mereka.

“Ia juga bersinergi dengan inisiatif tenaga bersih Malaysia,” tambahnya.

MoU itu adalah kenyataan tidak terikat tentang niat semasa mereka dan dalam tempoh 90 hari akan datang, tertakluk kepada rundingan perjanjian muktamad yang boleh diterima bersama, pihak-pihak yang terbabit berhasrat untuk memeterai perjanjian usaha sama dan menubuhkan syarikat usaha sama baharu.

EoCell, sebuah syarikat yang berpangkalan di Silicon Valley, ialah syarikat penyelidikan dan teknologi yang khusus dalam reka bentuk dan pembangunan bahan anod nano-silikon bertenaga tinggi dan teknologi elektron tidak mudah terbakar untuk silikon termaju dan bateri pepejal.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon