B. Melayu
contrastBtngrayscaleBtn oku-icon

|

plusBtn crossBtn minusBtn

|

This site
is mobile
responsive


Graphjet Technology bina kemudahan RM400 juta di Kuantan

Graphjet Technology bina kemudahan RM400 juta di Kuantan

29 Dis 2022

Pengeluar grafit dan grafen satu lapisan terkemuka dunia yang bakal disenaraikan di Nasdaq, Graphjet Technology Sdn Bhd menandatangani surat tawaran untuk membina kemudahan pengeluaran bernilai RM400 juta dalam Fasa Tiga Taman Perindustrian Malaysia-China Kuantan.

Syarikat itu, yang sedang dalam proses untuk penyenaraian bernilai AS$1.5 bilion, adalah yang pertama dan satu-satunya di dunia yang mengubah bahan buangan industri sawit, isirung sawit, kepada grafit dan grafen satu lapisan.

Grafen dikenali sebagai bahan super dan berkait dengan Hadiah Nobel dalam Fizik pada 2010.

Grafen adalah bahan paling nipis dan paling ringan di samping mempunyai kira-kira 200 kali ganda kekuatan keluli selain menjadi antara pengalir elektrik dan haba terbaik dan lutsinar.

Grafit pula adalah karbon lembut dan berwarna hitam yang digunakan dalam pembuatan pensil, pelincir dan lain-lain.

“Revolusi teknologi yang dipatenkan akan mengubah kulit isirung sawit, sisa daripada pengeluaran isirung sawit, kepada grafen satu lapisan pada kos yang jauh lebih rendah berbanding pengeluaran grafen satu lapisan pada masa ini.

“Kemudahan pengeluaran itu dijangka menghasilkan 10,000 tan grafit dan 60 tan grafen satu lapisan setiap tahun. Ia dijangka menjana perolehan RM3.6 bilion setahun untuk Graphjet Technology,” menurut syarikat itu dalam kenyataan pada Khamis.

Pengasas dan Pengerusi, Lim Hooi Beng, berkata kilang bersepadu (huluan dan hiliran) seluas 8.09 hektar baharu itu dijangka siap dalam tempoh 18 hingga 20 bulan selepas tawaran awam awal (IPO) dan membuka sehingga 700 peluang pekerjaan dalam tempoh empat tahun akan datang.

“Kami mempunyai aspirasi pertumbuhan yang hebat untuk Graphjet Technology dan tidak akan terhenti dengan satu kilang sahaja.

“Kami menjangkakan produk pertama ditawarkan pada suku pertama 2025 dan memberi manfaat kepada pelanggan di seluruh Asia, Eropah dan Amerika Syarikat (AS) dalam perniagaan automotif dan tenaga boleh baharu,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif, Aiden Lee Ping Wei menyatakan keyakinan bahawa pembangunan kemudahan pengeluaran di Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) itu akan memberikan kesan ekonomi yang hebat kepada masyarakat tempatan.

“Projek kami akan menerajui serta memacu inovasi dan pelaburan dalam industri tenaga baharu hiliran. Ini akan berperanan penting dalam memajukan pembangunan teknologi baharu, bahan masa depan dan industri tenaga di Malaysia.

“Kami yakin pelaburan kami akan mempunyai kesan yang penting dan boleh digunakan secara meluas selain impak limpahan positif dalam negara,” katanya.

Sumber: Bernama

TwitterLinkedInFacebookWhatsApp
wpChatIcon